- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
- Οι λίστες με ονόματα τύπου «ποιοί έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», είναι λίγο σαν τα γυμνά της Κέητ Μίντλετον: Μπορείς να πάρεις όσο μάτι θέλεις. Να το συζητήσεις με τους άλλους. Να ηθικολογήσεις ή να αγανακτήσεις. Αλλά αν δεν υπάρχει κάτι όντως παράνομο (π.χ. να πρόκειται για μαύρα χρήματα ή να έχει φωτογραφηθεί η πριγκίπισσα με κάποιον άλλον), όλες οι πληροφορίες είναι προορισμένες να καταναλωθούν σε επίπεδο ξεχαρμανιάσματος.
- Πρόκειται για τον μηχανισμό που είναι γνωστός ως «γειτονίτσα»: Μια φήμη αρχίζει να απλώνεται από στόμα σε στόμα στο χωριό και ξαφνικά οι ψίθυροι οργιάζουν. Ονόματα αρχίζουν να υπερίπτανται πάνω από βελόνες πλεξίματος και παιχνίδια πρέφας. Ετυμηγορίες βγαίνουν την ώρα του φραπέ. Όλοι κοιτάζουν τον διπλανό τους με καχυποψία και ετοιμάζουν τα μαχαίρια.
- Όμως η διαφορά μιας κρατικής υπηρεσίας που λειτουργεί σαν κρατική υπηρεσία και μιας κρατικής υπηρεσίας που λειτουργεί σαν ανώνυμος blogger, είναι στον τρόπο διαχείρησης της πληροφορίας. Δεν είναι αρμοδιότητας της κρατικής υπηρεσίας να δημιουργεί κλίμα.
- Στην πρώτη περίπτωση, ένα CD με πληροφορίες για καταθέτες που «έβγαλαν τα χρήματά τους έξω» χρησιμοποιείται ως αφετηρία για περεταίρω έρευνα. Εξετάζεται ποιά από αυτά είναι παράνομα και οι ένοχοι συλλαμβάνονται. Και τότε ανακοινώνονται τα ονόματα. ΚΑι κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.
- Δηλαδή, ο ΣΔΟΕ δεν χρειάζεται αναγνώστες που θα κατακλύζουν το μη θεσμικό blog του με αγανακτισμένα σχόλια. Ούτε είναι δουλειά του να εγκαλεί κάποιους για «ηθικούς» λόγους. Διότι στην γκρίζα περιοχή της ηθικής, ο καθένας μπορεί να έχει δίκιο επειδή απλώς θεωρεί ότι έχει δίκιο. Άρα δυνάμει όλοι είναι ένοχοι. Και όταν όλοι είναι ένοχοι, τότε πολύ απλά, κανείς δεν είναι.
- Εκτός αν αυτό είναι το ζητούμενο: Μέσα στη γενικευμένη δυσαρέσκεια να μπλεχτούν τα όρια. Διότι, στο κάτω-κάτω, αν ο ύψιστος ήθελε να μην υπάρχει φοροδιαφυγή, δεν θα είχε δώσει στον άνθρωπο τις offshore.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Πρόταση συμβιβασμού για τη Γάζα, στήριξη σε Δανία–Γροιλανδία και μήνυμα εκτόνωσης στις ευρωατλαντικές σχέσεις
Στο 16% το προβάδισμα, στο 50% η δημοφιλία Καρυστιανού
Με αφορμή φερόμενες πωλήσεις ακινήτων σε Βούλγαρους επενδυτές
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για τεχνική λύση, βοσκοτόπια, ελέγχους ΕΕ και διαχρονική εγκατάλειψη
Έτος ορόσημο το 2025 - Πώς η ψηφιοποίηση και το gov.gr διπλασίασαν τους εγγεγραμμένους δωρητές
Στην κηδεία ο Βασίλης Κικίλιας - Στο νοσοκομείο παραμένει 50χρονη λιμενικός
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους
Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που ψάχνουν σοβαρή εναλλακτική, και όχι άλλο ένα αριστερό πείραμα, είναι καταστροφή
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Τετραήμερες εργασίες, με εισήγηση Χαρίτση και ψηφοφορίες για θέσεις και πολιτική απόφαση
Εντός Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο - Σε εφαρμογή το ΕΡΓΑΝΗ 2 και νέο πρόγραμμα για 10.000 γυναίκες
Θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες
Σημαντικές απώλειες για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση
Ανοιχτά αύριο 22/1 τα σχολεία
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Τι ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιες πηγές
Μια καθαρά πολιτική επιλογή και τοι στοίχημα της νέας δημοτικής αρχής
Ο Birnbaum απορεί μπροστά στην άγνοια και στην αγνόηση του «αιματηρού 20ού αιώνα»· μπροστά στο ότι η αριστερά είναι έτοιμη να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες φρικαλεότητες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.