Πολιτικη & Οικονομια

Συνέντευξη: Λούκα Κατσέλη

115113-643519.jpg
Αθηνά Γκόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20978-51217.jpg

Μήλον της έριδος σε αυτές τις εκλογές η κεντροαριστερά την οποία τώρα πολιορκεί και η Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσοστό που θα τη βάλει στη Βουλή και που ίδια πιστεύει ότι θα είναι σημαντικό. Τα συντροφικά μαχαιρώματα, που ακολούθησαν τη δημιουργία του κόμματος της, δεν φαίνεται να την πτοούν, ούτε οι κατηγορίες του Γιώργου Προβόπουλου τις οποίες του επιστρέφει. Οσο για τις μετεκλογικές συμμαχίες, δεν αποκλείει το κόμμα της να συνεργαστεί ακόμη και με τη ΝΔ. Ολα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι. Αν τα βρούνε στο μενού θα συμφάγουν; 

Η Λούκα Κατσέλη μίλησε στην A.V.


Δίνοντας το ιδεολογικό της στίγμα, λέτε ότι η «Κοινωνική Συμφωνία» είναι ένα κόμμα που κινείται στο σοσιαλιστικό χώρο κι έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ μεταξύ άλλων προτείνετε «εθνικά ισοδύναμα» απέναντι στα μέτρα του μνημονίου. Ακριβώς αυτά ωστόσο έχει πει πριν από εσάς ο Φώτης Κουβέλης. Γιατί δεν αναζητήσατε πρώτα μια συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, παρά προχωρήσατε αμέσως σε δικό σας κόμμα; Για ματαιοδοξία έως και σύνδρομο εξουσίας έσπευσαν να σας κατηγορήσουν παλιοί σας σύντροφοι. 

Κοινωνική Συμφωνία και ΔΗΜΑΡ δεν είναι ίδια κόμματα. Εμείς πάμε να καλύψουμε ένα υπαρκτό πολιτικό κενό, εκεί που στο παρελθόν κινούνταν η κεντροαριστερά του κινήματος ή αλλιώς το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα κομμάτι που ορφάνεψε όταν η παράταξη μετατοπίστηκε προς τα δεξιά ασπαζόμενη νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές απόψεις. Αυτός ο κόσμος που έχει βγει από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί εύκολα να κάνει το άλμα προς τα κόμματα της αριστεράς.

Μήπως ακριβώς αυτός είναι ο στόχος; Να σταματήσετε την αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά. Ήδη στα κομματικά παρασκήνια γίνεται λόγος ακόμη και για άτυπη συμφωνία με το Βενιζέλο έτσι ώστε το κόμμα σας να λειτουργήσει ως ανάχωμα. Τέτοιου είδους θεωρίες στερούνται βάσης. Εμείς έχουμε χαράξει τη διαχωριστική γραμμή με το ΠΑΣΟΚ και είναι οι πολιτικές μας θέσεις. Θα πρέπει τώρα ο κ Βενιζέλος να εξηγήσει στο λαό τις δικές του πολιτικές θέσεις, πώς θα αντιμετωπίσει τις τόσο αρνητικές συνέπειες του δεύτερου μνημονίου και πώς η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε νέες περικοπές και αυξήσεις φόρων, μετά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η αντιπαράθεση μας σημειώνω δεν είναι προσωπική, είναι πολιτική και θα γίνει με πολιτικούς όρους κατά τη διάρκεια των εκλογών και αργότερα μέσα στη βουλή.

Οπου να ναι θα βγουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα περιλαμβάνουν και το κόμμα σας. Τι ποσοστό περιμένετε και με ποιο νούμερο θα είστε ικανοποιημένη;

Δεν ξέρω τι θα δώσουν οι δημοσκοπήσεις αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα είμαστε στην επόμενη βουλή και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό.

Σε επίπεδο συνεργασιών, δηλώνετε ανοιχτή με προϋπόθεση την προγραμματική σύγκλιση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ακόμη και με τη ΝΔ;

Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αυτή τη στιγμή έχουν συνταυτιστεί με θέσεις αντίθετες από τις δικές μας, άρα αυτό που θα προσδιορίσει την αντιπαράθεση ή τη σύγκλιση έχει να κάνει με τις πολιτικές προτάσεις και τον πολιτικό λόγο που αρθρώνει το κάθε κόμμα.

Αν δεν εκλεγείτε θα εγκαταλείψετε την πολιτική;

Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω γιατί ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι Μαραθώνιος.

Δηλώσατε πρόσφατα πως ως υπεύθυνη του τομέα οικονομικών του ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύατε ότι οι αγορές θα μας έκλειναν την πόρτα. Τώρα λέτε ότι μπορούμε να πούμε «όχι» σε κάποιους όρους της δανειακής σύμβασης, αφού δεν πιστεύετε ότι μπορεί να μας αποπέμψουν οι Ευρωπαίοι από την Ενωση. Ποιος εγγυάται ότι αυτή τη φορά δεν εκτιμάτε λάθος την κατάσταση;

Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας που κατέθεσα στη βουλή, μια χώρα δεν μπορεί να βγει εκτός ευρώ ακόμη και αν η ίδια το θέλει. Δεν υπάρχει νομική βάση για έξοδο από το ευρω.

Αλήθεια, τι θα χάσει ο ελληνικός λαός αν δεν μπείτε εσείς στη βουλή;

Θα σας πω τι θα κερδίσουν οι Έλληνες πολίτες αν μπούμε στη βουλή. Είμαστε μια φωνή πολιτικών που έχουν εκτός από ρεαλιστικές λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την τεχνογνωσία και τη διοικητική εμπειρία που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις. Για πρώτη φορά άλλωστε ο πολιτικός θα κριθεί από την ικανότητα του να εφαρμόζει και όχι να επικοινωνεί.

Πιστεύετε ότι αν τα κόμματα της βουλής είχαν υποστηρίξει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου 1, θα είχε σωθεί η παρτίδα;

Πιστεύω ότι έπρεπε για το καλό της χώρας να έχουν προωθηθεί κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές όπως αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, αναμόρφωση φορολογικού συστήματος, μείωση ιατροφαρμακευτικών δαπανών και απλούστευση της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας. Κάποια από αυτά ξεκίνησαν αλλά έμειναν μετέωρα λόγω αδράνειας, ανεπάρκειας των διοικητικών μηχανισμών, ανεπάρκειας του πολιτικού συστήματος να οργανωθεί και να υλοποιήσει καθώς και αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης.

Ο Βενιζέλος είναι ικανός στις διαπραγματεύσεις;

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει τεράστια ευθύνη για το σημείο που φτάσαμε, γιατί από τον Ιούνιο που ανέλαβε το υπουργείο οικονομικών δεν κατάφερε να προετοιμάσει ένα διαφορετικό διαπραγματευτικό πλαίσιο, αλλά οδηγήθηκε στην κρίση του Σεπτεμβρίου, στο πολυνομοσχέδιο του Οκτωβρίου και στη μείωση του κατώτατου μισθού τελευταία.

Μα δεν έχει βελτιωθεί καθόλου από τον Ιούνιο; Δεν έμαθε τίποτε πάνω στου «κασίδη το κεφάλι» που λέμε;

Όχι δυστυχώς δεν έχει βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα. Φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ο Βενιζέλος, δυστυχώς για τη χώρα, δεν έμαθε το μάθημα του, δηλαδή να διαπραγματεύεται.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος σας είχε ενημερώσει το '09 για το έλλειμμα, θεωρεί τον Καραμανλή, εσάς, τον Παπακωνσταντίνου και τον Παπανδρέου υπεύθυνους για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα. Τι απαντάτε;

Για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό όπως λέτε την ευθύνη την αναλαμβάνω μέχρι τις εκλογές, μετά δεν ήμουν υπουργός οικονομικών. Το θέμα των μέτρων που έπρεπε ή όχι να ληφθούν είναι θέμα του κυρίου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες γι αυτό.

Πάντως στις συνεντεύξεις σας το 2010 λέγατε ότι με τον Παπακωνσταντίνου συνεργαζόσασταν άψογα, ότι εκείνος έκανε το καλύτερο για τη χώρα και όλα θα πήγαιναν καλά. Τώρα λέτε έχει τεράστιες ευθύνες. Τότε κρύβατε την αλήθεια από το λαό ή το κάνετε τώρα;

Στην Ελλάδα ξέρετε γίνεται σύγχυση μεταξύ δυο πραγμάτων. Πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε θέματα ουσίας και διαπροσωπική διένεξη. Δυστυχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται σε επίπεδο κουτσομπολιού. Εάν τσακώνεσαι, αν κάνεις διαρροές μέσω του τύπου κτλ. Στα ζητήματα που είχα σοβαρές αντιθέσεις, ανέδειξα τη διαφωνία μου τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και σε κείμενα μου που δημοσιεύτηκαν.

Σας διέκοψα όμως. Μιλούσατε για το έλλειμμα του 2009

Ναι, ήθελα να πω ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν το έλλειμμα. Το πρόβλημα ήταν η κρίση υπερχρέωσης που οδήγησε τη χώρα να μην μπορεί να αντλήσει πόρους από τις αγορές. Κι εγώ θέλω να ρωτήσω το κύριο Προβόπουλο, ο οποίος είναι ο θεσμικός υπεύθυνος για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας, πότε αντιλήφθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και τι ακριβώς έκανε; Το 2009 η χώρα μπήκε σ΄ ένα τσουνάμι κερδοσκοπικό, το οποίο όφειλε να έχει δει πρώτος ο κ Προβόπουλος όχι εγώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.