Πολιτικη & Οικονομια

Απλά και ανόθευτα παιχνίδια σκοπιμότητας

Πώς ο Τσίπρας επιχειρεί να αποδομήσει Δημ. Συμπαράταξη και...εσωκομματική αντιπολίτευση

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131540-298653.jpg

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη βλέπει η κυβέρνηση τον «αδύνατο κρίκο» για να προωθήσει το σχέδιό της για καθιέρωση απλής αναλογικής με μικρότερο (ή χωρίς) μπόνους για το πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων και με το όριο του 3%. Ταυτόχρονα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Π. Καμμένο έδωσε στον κ. Τσίπρα το άλλοθι προς την εσωκομματική αντιπολίτευση των «53» ενόψει και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θέτει ως κόκκινη γραμμή τη διατήρηση του ορίου του 3%, ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στους δυσφορούντες συντρόφους της Κεντρικής Επιτροπής ότι ο ίδιος θέλει μεν απλή και ανόθευτη όμως δεν κυβερνά μόνος και είναι υποχρεωμένος να κάνει συμβιβασμούς.

Γιατί όμως η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Γεννηματά αποκτά ειδικό πολιτικό φορτίο; Γιατί το Μαξίμου θεωρεί πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι πιο κοντά στην κυβερνητική πρόταση από κάθε άλλο μικρότερο πολιτικό σχηματισμό. Και ακόμα, γιατί θεωρεί πως αν βρεθεί κοινός τόπος με την κ. Γεννηματά, τότε θα είναι πιο δύσκολο για το Ποτάμι ή την Ένωση Κεντρώων να προβάλουν ενστάσεις.

Ακόμα και το ΚΚΕ σε μια τέτοια περίπτωση −που διαφωνεί με το όριο του 3% ή το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών− θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μοιάζει πιο εφικτός ο στόχος της ψήφισης της πρότασης από 200 βουλευτές, με το Μαξίμου να θεωρεί βέβαιο πως η ΝΔ δεν πρόκειται να συμπράξει για την πρόταση της κυβέρνησης.

Το κυβερνητικό επιτελείο μάλιστα σκοπεύει να ανασύρει ως επιχείρημα και μια πρόσφατη σχετικά πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής χωρίς μάλιστα το όριο του 3%!

Βέβαια σήμερα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δίνουν άλλη διάσταση στη συζήτηση που αναπτύσσεται. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, που επινόησε πρώτος το μπόνους για το πρώτο κόμμα με 30 έδρες −πριν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τους κάνει 50− σημειώνει πως «τώρα είναι ανάγκη να μπει το κατώφλι, δηλαδή από πάνω από ποιο ποσοστό μπορεί να παίρνει το bonus. Μπορεί να είναι και παραπάνω από 35, να είναι παραπάνω γιατί πρέπει να είναι όσο πιο αναλογικό το σύστημα και να διευκολύνει κατά κάποιο τρόπο τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Επίσης πρέπει να πω ότι είναι σωστό να επανέλθει η δικιά μου αλλαγή τότε στον νόμο του Μητσοτάκη όπου επέτρεπε να παίρνει το bonus και συνασπισμός κομμάτων».

Αλλά και ο βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου εκφράζει την εξής άποψη: «Εμείς λέμε ότι το κατώφλι (του 3%) πρέπει να υπάρχει και για εθνικούς λόγους και αυτό καθιστά αυτόματα μη ανόθευτη την απλή αναλογική εκ των πραγμάτων… Λέμε ότι το μπόνους πρέπει να είναι μικρό, αλλά πρέπει να δίνεται για να σχηματίζεται κυβέρνηση. Είναι χρήσιμο όταν το πρώτο κόμμα συμπληρώσει ένα ποσοστό και στις συζητήσεις είχαμε πει για 40%. Λιγότερο από 30 έδρες (το μπόνους), ναι (προς τις 20 έδρες)».

Την ίδια ώρα πάντως, ο κ. Θ. Θεοχαρόπουλος δηλώνει διαφοροποιημένος πως «η πρότασή μας είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με το όριο του 3% και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών» και σημειώνει μάλιστα ότι αυτό αποτελεί ένα από τα 50 σημεία της προγραμματικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όλα αυτά δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να θεωρεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τον αδύναμο κρίκο στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Πολλά θα φανούν, ωστόσο, κατά την αυριανή συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.