Πολιτικη & Οικονομια

Η Ευρώπη του μέλλοντος πήγε Γαλλία

«Fuck off Europe, we ’re all voting out»...  

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130894-296876.jpg

Η Ευρώπη του μέλλοντός μας αποτυπωμένη στη συμπεριφορά των οπαδών στο Euro της Γαλλίας. Η «γιορτή του ποδοσφαίρου» φοβόταν τους «απολίτιστους» τζιχαντιστές αλλά τελικά τη βρήκε από τους «πολιτισμένους» φιλάθλους της.

Μπορεί τα επεισόδια να φαίνονται ίδια σ’ όλες τις χώρες και σ’ όλες τις εποχές, αλλά οι αιτίες σε κάθε περίοδο είναι διαφορετικές. Έτσι και τώρα. Νεαροί Άγγλοι, Ρώσοι, Γάλλοι, Βορειοϊρλανδοί, Πολωνοί, Ουκρανοί, μεγαλωμένοι μέσα σε βία, καταπίεση, απομόνωση, μισαλλοδοξία, ρατσισμό, αμορφωσιά, ξενοφοβία, αποκλεισμό, περιθώριο και ανασφάλεια, νεοναζιστές, βγάζουν τα απωθημένα τους σε συνθήκες ποδοσφαιρικού πολέμου... Η ανάγκη τους να νικήσουν στη ζωή έστω μια φορά και στα ψέματα, μέσα από το γκολ που θα βάλει η ομάδα τους ή ο golden boy ποδοσφαιριστής, τους καθορίζει. Τα κενά τους τα γεμίζει μια φανέλα ή ένα κασκόλ. Μισούν οτιδήποτε τους θυμίζει καθεστώς. Και είναι «πολιτικοποιημένοι». Ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους Άγγλους στα επεισόδια της Μασσαλίας αλλά πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ ήταν το... «fuck off Europe, we ’re all voting out» – «γαμήσου Ευρώπη, ψηφίζουμε όλοι έξω», με αναφορά στο δημοψήφισμα για το «Brexit». Κι όλα αυτά τη στιγμή που ψάχνουν αφορμές για να σκοτωθούν.

Τα πανάκριβα σπoτάκια της FIFA και της UEFA για το fair play, που γεμίζουν τις τηλεοράσεις, μοιάζουν όχι απλά αναποτελεσματικά αλλά αστεία... Οι πρώτοι που γελάνε όταν τα βλέπουν είναι οι ίδιοι οι χούλιγκαν. Όταν ο άλλος μεγάλωσε μέσα σε περιβάλλον όπου τον έμαθαν να βλέπει τον απέναντι σαν εχθρό που τον απειλεί με εξόντωση, τότε λογικό να μην του λένε τίποτα τα προκατασκευασμένα τσιτάτα από το στόμα του Ζιντάν, του Καντονά, του Μπενζεμά ή του Κολίνα. Καταλαβαίνει αμέσως ότι έχουν βγει από διαφημιστικό γραφείο και τα χλευάζει. Αντιδρά. Ο Άγγλος είναι απλά ο πιο εκδηλωτικός και φασαριόζος. Όπως πάντα...

Το πρόβλημα γίνεται μέρα τη μέρα μεγαλύτερο, αλλά κανένας δεν θέλει να μπει στην ουσία του. Η κατάσταση ακούγεται κάθε χρόνο και χειρότερη μα οι αιτίες που την προκαλούν παραμένουν ανέγγιχτες, αν δεν ενθαρρύνονται κι όλας...

Ένας-δυο βρίσκονται ακόμη σε κώμα... Σαν απάντηση οι διοργανωτές αποφάσισαν να... απαγορεύσουν την μπίρα! Και τα δελτία ειδήσεων εξακολουθούν να παπαγαλίζουν: «Εικόνες ντροπής στιγμάτισαν και τη χθεσινή μέρα του Euro. Άγγλοι και Ρώσοι, φίλαθλοι σε εισαγωγικά, τα έκαναν γυαλιά-καρφιά αμαυρώνοντας την εικόνα του ποδοσφαίρου μπλα μπλα μπλα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ