- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η μάχη της Κερατέας
Το δίλημμα στην Κερατέα αφορά ακόμα και την ονομασία του χώρου για τα απορρίμματα.
Το δίλημμα στην Κερατέα αφορά ακόμα και την ονομασία του χώρου για τα απορρίμματα. Θα είναι ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) ή ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων); Μέχρι τώρα, η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Συγκρούσεις με ΜΑΤ με μολότοφ, αποκλεισμοί δρόμων από φορείς και κατοίκους, σε αναμονή της τελικής ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης. Το «ναι ή όχι» για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κερατεά έχει αναδειχτεί σε μια σκληρή αναμέτρηση με γενικότερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την τελική της έκβαση.
(Ναι στον ΧΥΤΥ)
Ηλίας Λιακόπουλος
Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
Μπρος ΧΥΤΥ και πίσω... πρόστιμο
Η δημιουργία του ΧΥΤΥ στην Κερατέα αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό και αναπόσπαστο τμήμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 1,5 χρόνου. Συνήθως, λέγεται ότι στην περιοχή της Κερατέας θα κατασκευαστεί ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Αυτό είναι λάθος. Στην Κερατέα θα κατασκευαστεί ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Το συγκεκριμένο έργο πληροί όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές και επιστημονικές προδιαγραφές και η ολοκλήρωσή του έχει ως αντικειμενικό σκοπό να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα επιχειρήματα περί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι γεγονός ότι η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα δεν έχει φέρει στο φως κανένα εύρημα. Εκείνο το οποίο πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές και να το κατανοήσουν όλες οι πλευρές, δεδομένης και της δυσχερούς παρούσας οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας, είναι ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, η Ελλάδα κινδυνεύει να καταβάλει το αντίτιμο υψηλότατων προστίμων. Συνεπώς ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Εμείς από την πλευρά μας επικεντρώνουμε κυρίως στην περιβαλλοντική διάσταση του έργου. Η κατασκευή του ΧΥΤΥ, πάνω από όλα, είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος. Για εμάς η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα.
(Όχι στον ΧΥΤΑ)
Γιώργος Μπίνταρχας
Κάτοικος Λαυρεωτικής
Πράσινα ΧΥΤΑ και Πράσινα Άλογα
Τα αποτελέσματα 30 χρόνων λαϊκισμού και πολιτικού ψεύδους οδήγησαν τελικά τη χώρα μας στο μαρασμό και στην απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Δυστυχώς, μετά την πτώση της Χούντας, όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί που ανέλαβαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της πολύπαθης αυτής χώρας βασίστηκαν στο ψέμα και στα δανεικά για να διατηρηθούν στην εξουσία. Το θέμα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα (και κυρίως στην Αττική) καρκινοβατεί μέχρι σήμερα εξαιτίας αυτής της τακτικής. Η διαχείριση των απορριμμάτων του μισού πληθυσμού της Ελλάδας θεωρήθηκε περιφερειακό πρόβλημα, αντί να ενταχθεί σε έναν κεντρικό εθνικό σχεδιασμό. Η ανεξέλεγκτη απόθεση των σκουπιδιών βαπτίστηκε Υγειονομική Ταφή. Όταν το 2003 ψηφιζόταν ο νόμος 3164 για τη δημιουργία τριών νέων ΧΥΤΑ στην Αττική, τα τηλεοπτικά κανάλια μάς έδειχναν εικόνες καταπράσινων ΧΥΤΑ σε χώρες της Ευρώπης όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία είχε από την προηγούμενη δεκαετία απαγορεύσει τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ.
Όταν κατάλαβαν όλοι το ψέμα τους άρχισαν να μιλούν για ΧΥΤΥ και η λέξη ΧΥΤΑ απαγορεύθηκε από το λεξιλόγιό τους, όμως υπάρχει σε όλες τις συμβάσεις έργου που έχουν ανατεθεί στον εθνικό εργολάβο. Και επειδή ΧΥΤΥ χωρίς εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων δεν μπορεί να υπάρξει, υποσχέθηκαν να δημοπρατήσουν και εργοστάσια, αφού όμως κατασκευάσουν πρώτα τα ΧΥΤΑ και τα χρησιμοποιήσουν για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Όμως και τα εργοστάσια που επέλεξαν να κατασκευάσουν κατά παράξενο τρόπο δεν λύνουν το πρόβλημα, διότι παράγουν ένα προϊόν (το SRF) που ο φυσικός του προορισμός είναι κάποιο εργοστάσιο καύσης, στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθεί στο ΧΥΤΑ και θα σαπίσει σαν αφυδατωμένο σκουπίδι που είναι. Είναι σίγουρο ότι η καύση έχει επιλεγεί σαν τελική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων της Αττικής, όμως σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη όταν θέλουν να κάψουν τα σκουπίδια τα καίνε απευθείας σε εργοστάσια που είναι εγκατεστημένα μέσα στις πόλεις και όχι αφού τα μετατρέψουν σε SRF πάνω σε κάποιο βουνό ή ακόμη καλύτερα σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο.
Φοβούνται λοιπόν πάλι να πουν την αλήθεια στο λαό ή θέλουν να κατασκευάσουν για μία ακόμη φορά άχρηστα εργοστάσια, όπως το ΕΜΑΚ Ι στα Λιόσια, με μοναδικό στόχο το φαγοπότι εις βάρος του κοσμάκη. Δυστυχώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μυαλό δεν έχουν βάλει και ότι ο εθνικός εργολάβος (και φυσικά οι αρμόδιοι υπουργοί) θα εισπράξει δισεκατομμύρια για άχρηστα έργα και η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει να δημοπρατήσει τα εργοστάσια καύσης εισπράττοντας το πολιτικό κόστος αλλά και τις μίζες που τους αναλογούν. Είναι φυσικό, κύριοι της κυβέρνησης, ο κόσμος να μη θέλει να μετατραπεί ο τόπος του σε Φυλή ή Λιόσια, το αφύσικο είναι που δεν αντιδρούν οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών και δεν σας έχουν πάρει ακόμη με τις πέτρες (η καλύτερα με τα μπουκάλια). Ως εδώ πια, κύριοι των αμαρτωλών σαλονιών και της Βουλής, που ατιμάζετε με την παρουσία σας, όταν το παράσιτο σκοτώνει τον ξενιστή του πεθαίνει κι αυτό. Προσέξτε, γιατί η ώρα αυτή πλησιάζει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με τροπολογία Λιβάνιου η τριεδρική περιφέρεια αποδήμων θα ισχύσει 18 μήνες μετά τις επόμενες εκλογές
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι 42 κατηγορούμενοι
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.