Πολιτικη & Οικονομια

Αν θέλει ο γαμπρός και ο γαμπρός...

Για δικαστική ήττα ετοιμάζεται η Ελλάδα στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης;

114882-643451.jpg
Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 336
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12753-28911.jpg

Για δικαστική ήττα ετοιμάζεται η Ελλάδα στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης; Στις 8/2/2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάσισε να εξετάσει τις προσφυγές των MKO Σύνθεση και ΕΠΣΕ και τεσσάρων ομόφυλων ζευγαριών κατά της Ελλάδας για παραβίαση των δικαιωμάτων τους από το νόμο 3719/2008 για το σύμφωνο συμβίωσης. Η προσφυγή είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2009. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε παραδεκτές τις προσφυγές και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της έως τις 31 Μαΐου.

Το σύμφωνο συμβίωσης που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα, καθώς αποκλείει ρητά τα ομόφυλα ζευγάρια (και μετά βίας καλύπτει τα ετερόφυλα, όπως φάνηκε τελικά). Οι προσφυγές έγιναν επειδή το σύμφωνο κάνει διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων. Οι γκέι γυναίκες και άντρες έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά όχι και τα ίδια δικαιώματα. Δικηγόροι των ζευγαριών και της Σύνθεσης είναι ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος και ο διδάκτωρ νομικής Βαγγέλης Μάλλιος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν απέρριψε, όπως συμβαίνει κατά κανόνα σε αντίστοιχες προσφυγές, την εν λόγω υπόθεση από το πρώτο στάδιο της εξέτασής της. Αντιθέτως, αποφάσισε να την «κρατήσει» και να την εξετάσει και επί της ουσίας. Πρόκειται λοιπόν για ένα πρώτο βήμα προς τη δικαστική δικαίωση των προσφευγόντων, αν και σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου. Πάντως, δεν είναι καθόλου εύκολο και απλό να γίνει δεκτή μια προσφυγή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπολογίζεται ότι διαπιστώνει παραβίαση ενός δικαιώματος σε λιγότερες από το 10% των υποθέσεων που δικάζει. Όπως χαρακτηριστικά προκύπτει για τη χώρα μας από τα επίσημα στατιστικά του Δικαστηρίου, ενώ το 2010 έγιναν 585 προσφυγές κατά της Ελλάδος ενώπιόν του, το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι μόνο σε 53 υποθέσεις υπήρξε πράγματι παραβίαση ενός δικαιώματος.

Αν στο μεταξύ η κυβέρνηση ψηφίσει νέο σύμφωνο συμβίωσης που θα καλύπτει τα ομόφυλα ζευγάρια, αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το επιχείρημα ότι η σημερινή νομοθεσία είναι προβληματική και άδικη. Τι θα συμβεί όταν εκδικαστεί η προσφυγή και κερδίσουν οι προσφεύγοντες; Πρώτον, μάλλον θα επιδικαστεί στα ομόφυλα ζευγάρια κάποια αποζημίωση. Δεύτερον και σημαντικότερο, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να συμμορφωθεί και να τροποποιήσει τη νομοθεσία, προκειμένου να συμπεριλάβει και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Θα είναι πολύ θλιβερό η κυβέρνηση να συρθεί ν’ αλλάξει το νόμο από την πίεση μιας ευρωπαϊκής καταδίκης αντί να έχει τα κότσια να δείξει κοινωνική υπευθυνότητα και να πάψει να μεταθέτει την ψήφιση του νόμου σε ένα θολό μέλλον, συστήνοντας νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Μη χάσεις

Πάρτι Χ 3 Την Κυριακή 6 Μαρτίου γίνονται τρία σούπερ πάρτι: Drag Queens Party στο Fou Club, με βραβείο στην καλύτερη αμφίεση. Μασκέ πάρτι στο Big Bar, με χρηματικό βραβείο επίσης για το καλύτερο κουστούμι και είσοδο αυστηρά μόνο σε μασκαρεμένους. Αποκριάτικο πάρτι οργανώνει φυσικά και η Alexander Sauna – πάντα με φοβερές εκπλήξεις και σόου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ