- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας: «Ο Φρανσουά με έπεισε να δεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό» (video)
«Σήμερα επιβεβαιώνουμε τη σχέση που μας συνδέει με τη Γαλλία»
Την παραδοχή του πως ο Γάλλος πρόεδρος ήταν αυτός που τον έπεισε να δεχθεί έναν δύσκολο συμβιβασμό με τους δανειστές τον περασμένο Ιούλιο έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η χώρα μας πρέπει να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως μία χώρα πυλώνας σταθερότητας και επίλυσης των κρίσεων».
«Τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ομολόγησε: «Ο Φρανσουά με έπεισε να δεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό. […]Αποφασίσαμε να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη, σε πείσμα του σκληρού πυρήνα που ήθελε τον διχασμό και ακόμα δεν τον έχει εγκαταλείψει». «Η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η διαίρεση της Ευρωζώνης να βγουν από το τραπέζι. […] Κάποιοι ενδεχομένως να τα επαναφέρουν στο τραπέζι. Η Γαλλία είναι σύμμαχός μας, προκειμένου να μην επιστρέψουν αυτά τα σενάρια στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει χρειάζονται όμως προϋποθέσεις. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιούνη, αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν την διαίρεση της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν υπέγραψε σύμφωνα παράδοσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν αυτό νομίζουν κάποιοι να γνωρίζουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα μόνο, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι εταίρος στον αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της προσφοράς».
«Η Ελλάδα πρέπει να βγει από την κρίση που τη μαστίζει» είπε ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο και όχι πέρα από αυτά.
Η Ελλάδα δεν υπέγραψε σύμφωνα παράδοσης της κοινωνικής της συνοχής
«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει χρειάζονται όμως προϋποθέσεις. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιούνη, αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν την διαίρεση της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν υπέγραψε σύμφωνα παράδοσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν αυτό νομίζουν κάποιοι να γνωρίζουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα μόνο, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι εταίρος στον αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της προσφοράς» τόνισε και φάνηκε βέβαιος πως «Η Γαλλία αποτελεί έναν εταίρο για να καταπολεμήσουμε αυτούς τους κινδύνους¨. […] Παράλληλα με τη μεταφορά τεχνογνωσίας, η Γαλλία μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του παλιού, της διαφθοράς, του παλαιοκομματικού κράτους».
Το συμφωνήθηκε
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών «υπέγραψαν σήμερα μια σημαντική διμερή συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και τεχνογνωσία στη δημόσια διοίκηση. […] Συμφωνήσαμε για αναβάθμιση επενδύσεων» κι έκανε λόγο για συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων «στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ».
«Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μία παραδοσιακή σχέση. Αποφασίσαμε να τη δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε ειδική μνεία στους νέους.
Προσφυγικό ζήτημα
Για το προσφυγικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αναδείξαμε τη σημασία της μετεγκατάστασης και την ανάγκη στήριξης της ελληνικής προσπάθειας στα νησιά υποδοχής και χαρακτήρισε κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση το προσφυγικό θέμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας προσφυγικών κέντρων.
«Συμφωνήσαμε τον κ. Ολάντ ότι πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα και η συνεργασία της Ελλάδος τόσο με την Ευρώπη, όσο και με την Τουρκία. Συμφωνήσαμε επίσης, στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αλλά συντεταγμένα και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Παράλληλα, τονίσαμε την επιτακτική ανάγκη να εντείνει η ΕΕ την προσπάθειά της για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία» δήλωσε.
Κυπριακό
Για το «μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό» θέμα του κυπριακού ο κ. Τσίπρας ανέφερε «πρέπει να βρεθεί λύση που θα περνά μέσα από τον τερματισμό της πολυετούς κατοχής στο βόρειο τμήμα της νήσου και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Έτσι μόνο ο κυπριακός λαός θα ξαναγίνει υπεύθυνος για την μοίρα του. Γι’ αυτό τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Ολάντ στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη».
Τέλος, ο πρωθυπουργός έκλεισε την τοποθέτησή του σημειώνοντας την ανάγκη να ενώσουν Ελλάδα και Γαλλία τις δυνάμεις τους , προκειμένου να: «πετύχουμε την αναγκαία αλλαγή των συσχετισμών της Ευρώπης για να επιστρέψει στις αρχές της και στην αξίες της δημοκρατίας».
Σημειωτέον, την ώρα που οι δύο ηγέτες παραχωρούσαν συνέντευξη Τύπου, η Βουλή ετοιμαζόταν για την άφιξη του κ. Ολάντ:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε για διακοπές
Εμφανίζεται ως υπερπατριώτης αλλά στην πραγματικότητα η ζημιά που έχει κάνει στην πατρίδα προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες ξεπερνάει κατά πολύ την οποιαδήποτε προσφορά
Μετά τον μίνι Ανασχηματισμό της κυβέρνησης
Από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Μεταφορών
Τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα - Ο Στρ. Σιμόπουλος νέος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Για παράβαση καθήκοντος σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717 κατηγορείται ο ελεγκτής
Οι ημερομηνίες που έχουν «κλειδώσει»
Στο 2ο Συνέδριο «Ελλάδα 2030» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Για αντικαταστάσεις και όχι ανασχηματισμό κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τι αναφέρει στην επιστολή του
Στο τελευταίο αντίο Μητσοτάκης και Καραμανλής
Τι απαντούν πηγές στα σενάρια για παράταση
«Βάλαμε μπροστά τις δημοσκοπήσεις και αφήσαμε μετά τα πρόσωπα και τις πολιτικές» δήλωσε η βουλεύτρια
Ποια Κυριακή το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό
Πότε πληρώνεται, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Φωτίζεις την ημέρα μου με την καλοσύνη, τη στοργή και το υπέροχο χαμόγελό σου», έγραψε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.