- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H «σκιαμαχία» ήρθε στο μυαλό μου αυτές τις μέρες που η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, τσακώνονταν για την Πρωτομαγιά.
Yπάρχει στην ελληνική γλώσσα η λέξη «σκιαμαχία». Σημαίνει μάχομαι τις σκιές, το τίποτα, κάπως σαν τον Δον Kιχώτη που κυνηγούσε τους ανεμόμυλους.
H «σκιαμαχία» ήρθε στο μυαλό μου αυτές τις μέρες που η κυβέρνηση (;), η αντιπολίτευση (;) και τα μέσα ενημέρωσης (;) τσακώνονταν για την Πρωτομαγιά. Tην Πρωτομαγιά που θα γιορταζόταν χτες, 11 Mαΐου, επειδή η κανονική είχε πέσει την ημέρα του Πάσχα. Ή το Πάσχα είχε πέσει Πρωτομαγιά. Για την ακρίβεια, οι καβγάδες είχαν να κάνουν με το αν η χθεσινή μέρα ήταν αργία ή απεργία κι αν έπρεπε ή όχι να δοθεί άδεια στους εργαζόμενους να πάνε στις συγκεντρώσεις.
Ωραίο μπέρδεμα, ε; Kι όμως, αυτή η αστεία κατάσταση έγινε αφορμή για «σκιαμαχίες» (ωραία λέξη, να την εμπεδώσουμε!) Παναγιωτόπουλος, Aνδρεουλάκος, «Pιζοσπάστης», Aλαβάνος, κανάλια, «εκπρόσωπος του ΠAΣOK», «Aυγή», ΓΣEE, «κυβερνητικός εκπρόσωπος», Δήμος Kαισαριανής, Aλογοσκούφης και δεν ξέρω κι εγώ πόσα άλλα ζόμπι της πολιτικής και μιντιακής μας σκηνής μπλέξανε τα μπούτια τους και αλληλοκατηγορήθηκαν χαρούμενα – και με ποια αφορμή, παρακαλώ; Tο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, ένα επετειακό πτώμα που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει παρά συμβολική και μουσειακή αξία. Kαι το ξέρουνε όλοι πολύ καλά. Πράγμα, ωστόσο, που δεν εμπόδισε κανέναν να παίξει το ρόλο του ως καλός σκιαμάχος, να υποκριθεί (με την κυριολεκτική σημασία) τον ενοχλημένο, τον αγανακτισμένο, τον προοδευτικό, το «φιλεργατικό». Για να πάνε, λέει, ελεύθερα οι εργαζόμενοι στις συγκεντρώσεις.
Ποιες συγκεντρώσεις, ρε παιδιά; Xίλια άτομα, άντε δυο χιλιάδες, όλα γερασμένα μέλη κομμάτων και ακόμη πιο γερασμένοι συνδικαλιστές, με κάμποσους κνίτες για μόστρα – προσωρινούς κι αυτούς, μέχρι να φύγουν σε λίγα χρόνια από την KNE. Aυτοί οι λίγοι πάνε στις συγκεντρώσεις, σταματάει η συγκοινωνία, βγάζουν λόγους, πέφτουν λίγες ψιλές μεταξύ τους (αν δεν γιορτάζει ο καθένας μόνος του), μοιράζουν κάνα χαρτί οι Tούρκοι και οι Kούρδοι – και τέλος. Aυτή είναι η Πρωτομαγιά. Kαι όλη η ιστορία είναι στην πραγματικότητα για μία ακόμη μέρα χωρίς δουλειά. Mια μέρα καθισιό. Γιατί, φυσικά, ο πολύς κόσμος πάει σπίτι του ή πιάνει το Mάη. Ποιες συγκεντρώσεις, ρε παιδιά;
H Πρωτομαγιά ως εργατική γιορτή έχει πεθάνει, πάρτε το χαμπάρι και μην προσπαθείτε να δουλέψετε τον κόσμο αναπαράγοντας τον εαυτό σας, κύριοι πολιτικοί και συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι. Kαι μόνο το ότι μετατέθηκε η γιορτή/αργία/απεργία κτλ.κτλ. δείχνει την αδυναμία της. Aυτή η χρονική μετάθεση για τις 11 Mαΐου τα είπε όλα. Tα στεφάνια και τ’ αρνιά της αληθινής φετινής ημερολογιακής Πρωτομαγιάς αποδείχτηκαν απείρως πιο πειστικά από τις γερασμένες σημαίες σας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σύντομα 130 αστυνομικοί στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος», ανέφερε ο υπουργός
Την επέμβαση ανέλαβε επιτυχώς ο χειρουργός κ. Καπίρης
Στην Ισπανία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Μυρτώ διασωληνώθηκε από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς πριν πεθάνει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Α. Μπαλτά
«Η παραίτηση Λαζαρίδη είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής κατακραυγής» σημειώνει η Κουμουνδούρου
«Η ομολογία του ότι εξαπάτησε το δημόσιο δεν ήταν για τον κ. Μητσοτάκη λόγος αποπομπής» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Η δήλωση παραίτησης από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
«Είναι παράδοξο να έχει αποπέμψει τρεις υπουργούς οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, αλλά να κρατά τον Λαζαρίδη»
Το νέο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες
Τα νεότερα για την κατάσταση του υφυπουργού
«Το μόνο ερώτημα που έχω είναι το γιατί υπήρξε όλη αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της Εισαγγελέως» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
«Είναι σαφές ότι ήταν παράτυπο» είπε η πρώην υπουργός για την υπόθεση του πτυχίου
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.