- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας έπαθε αλλαγή χαρακτήρος από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο
Ανέβηκαν οι τόνοι στο ντιμπέιτ
Καλά διαβασμένοι προσήλθαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ, με τους τόνους να ανεβαίνουν από πολύ νωρίς.
Μόλις 20 λεπτά μετά την έναρξη της τηλεμαχίας-κορυφής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να παρέμβει και ρώτησε τον κ. Μεϊμαράκη: «Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με τη διαπλοκή;», αφού πρώτα των αναρωτήθηκε: «Ποια κόμματα έπαιρναν το 3% των μαύρων ταμείων της Siemens; Οι υποθέσεις φοροδιαφυγής ελέγχθηκαν επί ΝΔ; Εμείς ανοίγουμε δρόμους σε αυτό. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με τη διαπλοκή»;
«Ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έπαθε αλλαγή χαρακτήρος, δεν περίμενα ότι θα έριχνε τόσο πολύ το επίπεδο του διαλόγου» απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Εγώ κάνω χρήση αυτών που λέει η κα Κωνσταντοπούλου π.χ. ότι είναι διαπλεκόμενος μέχρι το μεδούλι; […] Κυνηγάτε μόνο έναν στη λίστα Λαγκάρντ που τυχαίνει να είναι της ΝΔ. Ο Φαλτσιανί είναι συνεργάτης επί πληρωμή των Podemos. Πρέπει να υποβαθμίσετε τόσο το επίπεδο διαλόγου»;
Όπως φάνηκε, τα αίματα είχαν ήδη ανάψει, κι έτσι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξάντλησαν από πολύ νωρίς -από το πρώτο μισάωρο- το δικαίωμα των τριών «κόκκινων καρτών» που μπορούσαν να σηκώσουν για αυτό και όλοι, και δημοσιογράφοι και πολιτικοί αρχηγοί, συμφώνησαν να τους «ανανεώθει» αυτό το δικαίωμα.
Τα κυριότερα σημεία της τηλεμαχίας:
Α’ Θεματική ενότητα: Εσωτερική πολιτική
- Πρώτη τον κύκλο των ερωτήσεων άνοιξε η Όλγα Τρέμη, η οποία ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα: «Ας υποθέσουμε ότι είστε πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμοι, θα συνεργαστείτε με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ»;
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρχει κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και πως «θα προσπαθήσω να δημιουργήσω τις ευρύτερες αυτές συναινέσεις ώστε να υπάρχει κυβέρνηση». «Κυβέρνηση θα υπάρξει, δεν θα υπάρξει παρά φύση κυβέρνηση» είπε με νόημα για ενδεχόμενη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τόνισε ότι είναι προοπτική σταθερότητας να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διευκρινιστική ερώτηση της κυρίας Τρέμη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πρόβλημα με τον κ. Μειμαράκη είανι οι ριζικές διαφορές μας», δίνοντας ως παράδειγμα το χρέος, που μέχρι χθες ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριζε ότι είναι βιώσιμο, ενώ τώρα δεν είναι.
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας για την «Εθνική Ελλάδος», όπως έχει περιγράψει την κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες απαιτούν να συνεργαστούμε» και διαβεβαίωσε πως «θα χαράξουμε ένα νέο σχέδιο». Σε αυτό το σημείο η κα Τρέμη ζήτησε διευκρινίσεις: «Η Εθνική Ελλάδας δεν μου είπατε ποιοι θα είναι. Τα προγράμματα τα υλοποιούν οι άνθρωποι». «Δεν νομίζω ότι έχετε την αίσθηση ότι θα σας πω ονόματα» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
- Ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα του υπενθύμισε ότι έχει μιλήσει για «Εθνική Ομάδα Διαπλοκής» και τον ρώτησε αν αυτά είναι ή προεκλογικά λόγια ή για να γίνει κυβέρνηση θα πρέπει να πάτε αγκαλιά με τη διαπλοκή.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Διεκδικώ την ψήφο του λαού με σχέδιο και πρόγραμμα. Έχουμε μάχες μπροστά μας. Θα τις δώσουμε με πολιτική θέση και σχέδιο. Κάποιοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα και προεξοφλούν τη μάχη των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε, θα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία» και πρόσθεσε: «Όλοι κρινόμαστε. το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο καθένας».
Ο κ. Σρόιτερ ζήτησε διευκρινίσεις και ρώτησε: «Δεν κατάλαβα αν εξακολουθείτε να θεωρείτε τα τρία κόμματα μέρος της διαπλοκής. Προσυπογράφετε την πιθανή εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη στην υπόθεση των εξοπλιστικών. Τον θεωρείτε διαπλεκόμενο πρωθυπουργό», ενώ ρώτησε στη συνέχεια τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: « Τι καινούριο θα μας φέρετε ως πρωθυπουργός»;
Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των ετών που κυβέρνησε η ΝΔ έγιναν και θετικά, έγιναν και λάθη. «Περάσαμε αναίμακτα από τη δικτατορία στη Δημοκρατία» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Μη μας κάνουν και μαθήματα διαπλοκής όσοι δεν ψήφισαν ούτε 1 νομοσχέδιο. Τι έκανε το κόμμα του κ. Τσίπρα για τη διαπλοκή και τη διαφθορά; Κατάργησε τη Διαύγεια. Γιατί δεν πέρασε το νόμο για τα ΜΜΕ»;
Δεν ασχολούμαι με τον κ. Τσίπρα
Ωστόσο, κατά τη διευκρινιστική ερώτηση του κ. Σρόιτερ, ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο δημοσιογράφος του Alpha του ανέφερε ότι ο ίδιος έχει πει για τον κ. Τσίπρα ότι δεν έχει κολλήσει ένσημα, αλλά ο κ. Μεϊμαράκης τον διέκοψε υποστηρίζοντας: «Δεν το έχω πει, δεν ασχολούμαι με τον κ. Τσίπρα, δεν κατεβάζω το επίπεδο της συζήτησης. Εγώ έχω πει ότι έχω κολλήσει. Τι κάνει ο κ. Τσίπρας δεν με νοιάζει».
Σε αυτό το σημείο,έινε και η πρώτη παρέμβαση του κ. Τσίπρα η οποία προαναφέρθηκε.
- Κεφάλαιο Σκουριές
Η Μαρία Χούκλη άλλαξε θέμα συζήτησης και αναφέρθηκε στο θέμα των μεταλλωρύχων της Ελληνικός Χρυσός, με τους οποίους νωρίτερα δημιουργήθηκε κι ένταση έξω από το Ραδιομέγαρο, ρωτώντας τον κ. Τσίπρα τι σκοπεύει να κάνει με την ανεργία.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «η εξόρυξη χρυσού δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον αν δεν πληροί τους όρους» και διαβεβαίωσε πως «ζητούμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα» και πως «θέλουμε επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον. Η εταιρεία δεν το έκανε και έκλεισε για να εκβιάσει χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους εργαζόμενους», ενώ τόνισε πως «Δεν είμαστε αυτοί που έχουν διάθεση εκδίκησης. […] Αν μολύνει το περιβάλλον θα εφαρμοστούν οι νόμοι». «Είμαστε και με τους εργαζόμενους και με το περιβάλλον» τόνισε.
Ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος δέχθηκε την ίδια ερώτηση απάντησε από την πλευρά του, κατηγορώντας την κυβέρνηση Τσίπρα πως «έδιωχνε τις επενδύσεις». «Το ΣτΕ αποφάσισε θετικά για τις Σκουριές» τόνισε και είπε ότι αν εκείνος γίνει πρωθυπουργός «θα στείλω ένα μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουν όλα τα μεγάλα έργα» και καταλόγισε στην κυβέρνηση Τσίπρα: «Σκούπισαν τα ταμεία και δεν υπήρχε ρευστότητα». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ για επενδύσεις και ανεργία και διαβεβαίωσε: «Από τη Δευτέρα πιάνουμε δουλειά για να έρθουν οι επενδύσεις».
- Δεύτερη κόκκινη κάρτα
Σε αυτό το σημείο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε δεύτερη «κόκκινη κάρτα», κάνοντας λόγο για αποεπένδυση του 60% μέσα στα τελευταία χρόνια. «Εμείς διαπραγματευτήκαμε με καλύτερους όρους», ενώ ανέφερε πως η κυβέρνησή του μείωσε τις τιμές των διοδίων και για τα αεροδρόμια ανέφερε: «Εάν είχαμε χρόνο δεν θα ξεπουλάγαμε μπιρ-παρά».
«Ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι εμείς φέραμε όλες τις επενδύσεις. Ποιά θέση εργασίας φέρατε; Μειώσαμε το δημόσιο τομέα» είπε από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε πως το τρίμηνο του καλοκαιριού αυξήθηκε η ανεργία και τα χρήματα που ήρθαν στην αγορά.
- Τρίτη κόκκινη κάρτα για την ανεργία
Τότε, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε και την τελευταία «κόκκινη κάρτα», που δικαιούτο, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια των Μνημονίων υπήρξε μία τρομακτική αποεπένδυση στη χώρα. Για την Cosco δήλωσε πως κατάφεραν να πάρουν μεγαλύτερη ποσόστωση για το ελληνικό δημόσιο και το πρώτο εξάμηνο είχαμε ανάπτυξη, 186.000 νέες θέσεις εργασίας και καταλόγισε στη ΝΔ απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη ότι «στις ομαδικές απολύσεις δεν είχατε φέρει καμία αντίρρηση. Τόσα χρόνια φέρατε συνθήκες καταστροφής και για όλα φταίμε ξαφνικά εμείς».
«Ξέχασε ο κ. Τσίπρας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαμε ανάπτυξη. Η χώρα είχε σταθεροποιηθεί. Κύριε Τσίπρα είχατε το μεγαλύτερο αριθμό ανέργων το καλοκαίρι του 2015» ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
- Κεφάλαιο Ασφαλιστικό
Η Μάρα Ζαχαρέα έστρεψε τη συζήτηση στο Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στο ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων θα επηρεαστούν από το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και την καταγγελία Μητρόπουλου πως η καταβολή των συντάξεων θα γίνεται αναλόγως των περιουσιακών στοιχείων και όχι από το τελικό αποτέλεσμα της σύνταξης.
«Δώσαμε μια σκληρή μάχη στο θέμα των συντάξεων» απάντησε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για επιμονή των δανειστών σε εξοικονόμηση 2,5% ΑΕΠ με μείωση συντάξεων. «Αφήσαμε ανοιχτό να βρεθούν ισοδύναμα και θα βρεθούν ισοδύναμα» τόνισε και πρόσθεσε, καταλογίζοντας ευθύνες στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου: «Το ασφαλστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα γιατί η συγκυβέρνηση Σαμαρα-Βενιζέλου με το PSI αφαίρεσε περίπου 25 δισ. από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Έχουμε σχέδιο προκειμένου να πάμε σε μεταρρύθμιση που τους ασθενέστερους θα τους προστατεύσει». Τέλος διαβεβαίωσε πως «τα προνόμια πρέπει να τελειώσουν».
« Όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί θα πρέπει να εφαρμόσει τις διατάξεις του μνημονίου 3. Σε τι θα διαφέρει η κυβέρνησή σας;» ήταν η ερώτηση της κυρίας Ζαχαρέα προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
«Εμείς καταργήσαμε προνόμια βουλευτών» απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα. Εμείς στηρίξαμε τη χώρα. Δεν θέλει δύο βουλευτές για αυτοδυναμία, θέλει 32».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια ήταν στο 3%, εφόσον η χώρα μπει στην κανονικότητα δεν θα υπάρξουν αυτά τα ποσοστά
«Η ΝΔ έχει κυβερνήσει τα μισά χρόνια από τη μεταπολίτευση. Δεν έχει βάση το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν γίνεται να μας βγάλουν από την κρίση αυτοί που μας έφεραν έως εδώ;» ξαναρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ η δημοσιογράφος του STAR.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια ήταν στο 3%, εφόσον η χώρα μπει στην κανονικότητα δεν θα υπάρξουν αυτά τα ποσοστά» ανταπάντησε ο κ. Μεϊμαράκης.
- Η Σία Κοσιώνη ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στον ελληνικό λαό « γιατί πρέπει να κάνει πρωθυπουργό, κάποιον όπου παραδέχθηκε ότι έκανε σοβαρά λάθη; Κάποιον που υποβάθμισε τον κίνδυνο του Grexit; Το ψηφιδωτό των λαθών δεν μας οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο»;
« Θέλει ο λαός έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια. Ο κ. Καραμανλής είχε πει πως το άλλο όνομα των λαθών μας είναι εμπειρία. Απέκτησα εμπειρία, ματώσαμε. Όποιος επιχειρεί, κάνει και σφάλματα. Εμείς προσπαθήσαμε, κερδίσαμε έδαφος, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο. Είπα την αλήθεια στο δημοψήφισμα, ότι θα φέρουμε μία καλύτερη συμφωνία» απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός για να λάβει τη διευκρινιστική ερώτηση της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ: Μία υπεύθυνη κυβέρνηση, δεν θα είχε αφήσει τις συνθήκες εξόδου από την Ευρωζώνη. Ζητάτε την ψήφο για να εφαρμόσετε μία καλή συμφωνία ή μία συμφωνία για την οποία ντρέπεστε, όπως έχουν παραδεχθεί και ορισμένοι βουλευτές σας;
«Παραλάβαμε έλλειμμα και άδεια ταμεία, και η πέμπτη αξιολόγηση ήταν στο τραπέζι. Το μεγαλύτερο ψέμα ήταν η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Εμείς θα παλέψουμε προς όφελος του ελληνικού λαού» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Γιατί η Ν.Δ. θα εφαρμόσει μέτρα ή μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ως κυβέρνηση δεν κατάφερε να εφαρμόσει; Πως θα συγκρουστείτε με κοινωνικές ομάδες, όταν δεν τολμάτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στο κόμμα σας;» ήταν η ερώτηση της ίδιας δημοσιογράφου προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. «Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι βρήκαμε άδεια ταμεία. Λέει ψέματα. Γιατί τότε ζήτησε παράταση, χωρίς να πάρουμε ρευστό; Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα το Grexit. Ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έκανε πίσω. Εμείς διδαχθήκαμε από τα λάθη μας. Με νέους ανθρώπους, ικανούς, άξιους, θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και θα εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ».
Η Σία Κοσιώνη επανήλθε με το θέμα των αγροτών: «Λέτε ότι δεν υπόσχεστε τίποτα. Όμως έχετε δώσει μία υπόσχεση στους αγρότες. Την έχετε δώσει ή όχι; Ποιος θα πληρώσει τα ισοδύναμα για τους αγρότες»;
«Ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του δέσμευσε το θέμα της σύνταξης, ενώ στο αγροτικό πρέπει να έρθει το νομοσχέδιο. Για να έχουμε ισχυρή περιφέρεια, απαιτείται να έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα. Δεν είπα ότι με ένα άρθρο τα σκίζουμε, πρέπει να τα συζητήσουμε» απάντησε.
- Κεφάλαιο Τράπεζες
Ο Μάκης Γιομπαζολιάς απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο θέμα της συνεχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σχολιάζοντας πως οι πολίτες πληρώνουν τα δάνεια των τραπεζών. «Γιατί δεν προωθείτε σεισάχθεια στα κεφάλαια και τους τόκους των δανείων»;
«Έγινε ανακεφαλαιοποίηση από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 40 δισ. […] Καλύφθηκαν οι ανάγκες των τραπεζών αλλά όχι τα κόκκινα δάνεια» απάντησε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε: «Με τα 25 δισ. θα παλέψουμε να δώσουμε λύση στα κόκκινα δάνεια».
«Τάξατε πολλά. Κάνατε λίγα και πολλά άσχημα. Δεν νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη;» επανήλθε με νέα ερώτηση ο δημοσιογράφος του Ε. «Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός που να έχει κάνει τόσο μεγάλη αυτοκριτική, αλλά όλα τα μέτρα που πήραμε πριν από το μνημόνιο ήταν φιλολαϊκά» είπε ο κ. Τσίπρας.
- Κεφάλαιο ΕΝΦΙΑ
«Ψηφίσατε όλοι μαζί αυξήσεις φόρων και αυτά κάνατε πριν κι εσείς. Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι θα κάνετε κάτι για τους φτωχούς και να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες από τον ΕΝΦΙΑ;» ρώτησε ο κ. Γιαμπαζολιάς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη αλλάζοντας θέμα.
«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρήκε άδεια ταμεία. Ψέματα, αφού υπήρχαν χρήματα μέχρι τον Φεβρουάριο γι 'αυτό και πήραμε χρήματα αργότερα. Και αν δεν είχαμε χρήματα γιατί όταν ζήτησε την παράταση δεν ζήτησε χρήματα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Από τότε που παραδώσαμε την κυβέρνηση η ζωή των Ελλήνων έχει χειροτερέψει. Από τις Ευρωεκλογές ήταν έτοιμος ο κ. Τσίπρας να αναλάβει. Με νέους ικανούς θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις».
Β’ Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική
- Στη δεύτερη ενότητα η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: «Είπατε ότι θα επιχειρήσετε λειάνετε ορισμένες πλευρές του μνημονίου. Τι ακριβώς θα λειάνετε; Ποιο θα είναι το ισοδύναμο, π.χ. για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση»;
«Δεν υποσχέθηκα τίποτα αν δεν υλοποιήσουμε πρώτα μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο. Το μνημόνιο αναφέρει τους φορολογικούς στόχους, όχι πώς θα τους πιάσουμε. Πηγαίνοντας στην Ευρώπη, αφού έχουμε εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε μαζί τους. Η Ε.Ε. θέλει να υπάρχει η Ελλάδα, έχει πάει σε ποσοτική χαλάρωση. Ο κ. Τσίπρας δεν τα έχει καταλάβει αυτά» ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ.
Η κα Τρέμη επανήλθε με διευκρινιστική ερώτηση: «Η φορολογική επιβάρυνση ανέρχεται στα 12 δισ. Ο κόσμος θέλει να ξέρει τι θα γίνει από την Δευτέρα με τον ΕΝΦΙΑ; Τι θα γίνει με την προκαταβολή φόρου;» για να πάρει την απάντηση: «Το μήνυμα από την Ευρώπη ήρθε, γι' αυτό θέλει να δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας, για να μην αναλάβει ευθύνες. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω. Δεν υπόσχομαι τίποτα για όσα έχουν ψηφιστεί. Όλα τα δημοσιονομικά έχουν ψηφιστεί, εκτός από το αγροτικό και κάποια ακόμα».
Νέα κόκκινη κάρτα από Τσίπρα
Σε αυτό το σημείο, και πάλι ο κ. Τσίπρας έκανε από πολύ νωρίς χρήση του δικαιώματος της «κόκκινης κάρτας» για τη Β’ Ενότητα.
«Η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, όπου υπάρχουν πολιτικά στρατόπεδα. Αυτό που ανήκετε εσείς την ηγεμονία την έχουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Εσείς πήγατε χέρι – χέρι μ’ αυτούς. Είχατε την ίδια άποψη με την Μέρκελ, ότι το χρέος είναι βιώσιμο» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
Δεν είστε ωρομίσθιος κ. Τσίπρα να μας λέτε για τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης
«Ο κ. Τσίπρας έπαθε μετάλλαξη μετά το μνημόνιο» επανέλαβε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Δεν είστε ωρομίσθιος κ. Τσίπρα να μας λέτε για τις 17 ώρες. Σκεφτήκατε τι υπογράψατε; Ας πηγαίναμε για εκλογές αντί για δημοψήφισμα. Ο λαός σας είπε όχι, το κάνατε ναι και μας πήγατε και σε εκλογές. Η αστάθεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας».
Στη συνέχεια, η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα: «Είπατε ότι θα σκίσετε το μνημόνιο, ότι οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη. Όλα αυτά διαψεύστηκαν. Είχατε ένα όραμα, το οποίο δεν μπορέσατε να εφαρμόσετε. Γιατί ζητάτε την ψήφο; Για να εφαρμόσετε ένα μνημόνιο, από τη στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη φαίνεται να μην αλλάζει»;
Τσίπρας: Αντιπαρέρχομαι τις κατηγορίες του κ. Μεϊμαράκη
«Αντιπαρέρχομαι τις κατηγορίες του κ. Μεϊμαράκη. Δεν μετράει με το χρόνο, μετράει το συναίσθημα που δημιούργησε η μάχη που δώσαμε επί επτά μήνες, διεκδικώντας το δίκιο του ελληνικού λαού. Η συμφωνία είναι ζωντανός οργανισμός, με ανοιχτά ζητήματα. Είναι το ζήτημα του χρέους, οι εργασιακές σχέσεις, τα κόκκινα δάνεια, η ΔΕΗ, το ταμείο που δώσαμε μάχη να μην πάει στο Λουξεμβούργο. Το θέμα είναι αν διαπραγματευτεί κάποιος που μάχεται ή που κάποιος που λέει ναι σε όλα».
«Η διαπραγμάτευση πάντα κρίνεται από το αποτέλεσμα. Οι πολίτες σας αναγνωρίζουν καλή πρόθεση, αλλά δεν σας βαθμολογούν καλά. Θα ήταν καλύτερα να κλείσετε τη συμφωνία πιο νωρίς; Εάν είχατε την ευκαιρία, θα κάνατε ξανά τα ίδια;» επανήλθε η Όλγα Τρέμη.
«Όταν δίνεις έναν αγώνα, πρέπει να κρίνεις με βάση το τι έχεις στα χέρια σου. Αυτή τη συμφωνία αφήνει πολλά ανοιχτά ζητήματα, δεν τα είχαμε προηγουμένως. Το κρίσιμο είναι να βγούμε από την επιτροπεία, εφαρμόζοντας γρήγορα όσα συμφωνήσαμε, αλλάζοντας όσα μπορούμε» ανταπάντησε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Η διαπραγμάτευση πάντα κρίνεται από το αποτέλεσμα. Οι πολίτες σας αναγνωρίζουν καλή πρόθεση, αλλά δεν σας βαθμολογούν καλά. Θα ήταν καλύτερα να κλείσετε τη συμφωνία πιο νωρίς; Εάν είχατε την ευκαιρία, θα κάνατε ξανά τα ίδια;» αντιπαρέβαλε η Όλγα Τρέμη για να πάρει την απάντηση: «Όταν δίνεις έναν αγώνα, πρέπει να κρίνεις με βάση το τι έχεις στα χέρια σου. Αυτή τη συμφωνία αφήνει πολλά ανοιχτά ζητήματα, δεν τα είχαμε προηγουμένως. Το κρίσιμο είναι να βγούμε από την επιτροπεία, εφαρμόζοντας γρήγορα όσα συμφωνήσαμε, αλλάζοντας όσα μπορούμε».
- Ο κ. Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: «Ο κ. Βέμπερ, μέλος του ΕΛΚ, ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Grexit. Γιατί δεν καταδικάσατε ποτέ όσα είπε ο κ. Βέμπερ; Επειδή χτυπούσε τον κ. Τσίπρα»;
«Ο κ. Βεμπερ στο κοινοβούλιό του ψήφισε τη συμφωνία και τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια. Συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με όλη την Αριστερά που δεν ψήφισε τη συμφωνία στα κοινοβούλια; Με τα πλεονάσματα που προβλέπαμε και με την αύξηση του ΑΕΠ, το χρέος ήταν βιώσιμο. Αν και γνωρίζουμε ότι αύξησε το χρέος, λέμε ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί, αλλά δεν λέμε αν είναι βιώσιμο ή όχι, γιατί θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας» ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ.
«Η συμφωνία προβλέπει μία δέσμευση για το χρέος. Εάν οι Ευρωπαίοι υπαναχωρήσουν σ’ αυτή την υπόσχεση, θεωρείτε ότι το μνημόνιο παραμένει ως συμφωνία;» ξαναρώτησε ο κ. Σρόιτερ. «Η συμφωνία αποδέχεται ότι είχε γίνει κούρεμα και ότι το χρέος μπορεί να αναδιαρθρωθεί. Ο κ. Τσίπρας μεταλλάχτηκε, δεν λέει πια για διαγραφή, τα υπέγραψε. Δεν τον αναγνωρίζω» είπε οκ. Μεϊμαράκης.
«Εάν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα μας είχαν δώσει χρήματα και βοήθεια, θα είχαμε φύγει από την Ευρωζώνη; Θα αποδεχόμασταν τη συμφωνία που μας πρόσφεραν;» ήταν η ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Μεϊμαράκης παραδέχθηκε ότι σχέδιό τους ήταν τα πλεονάσματα, για να πληρώνουν ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Πήγαμε σε άλλες χώρες, ακόμα και στο Ιράν, όχι για να πάρουμε λεφτά για το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης. Όσες πόρτες χτυπήσαμε για επενδύσεις, τις βρήκαμε ανοιχτές» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Τι πήγε λάθος και οι αγορές δεν χόρεψαν; Γιατί δεν υπαναχώρησαν οι Ευρωπαίοι;» ρώτησε ο Αντώνης Σρόιτερ για να λάβει την απάντηση: «Όπου πήγα, ζήτησα εμπορικές σχέσεις, όχι δανεικά. Γνωρίζοντας ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εταίροι έλαβαν τα μέτρα τους. Άφησαν την Ελλάδα έξω από την ποσοτική χαλάρωση. Ήταν μία από τις πτυχές που δεν είχαμε προβλέψει, αναλαμβάνοντας την εξουσία».
- Φάκελος Προσφυγικό
Η Μαρία Χούκλη άνοιξε το θέμα της προσφυγικής κρίσης απευθυνόμενη στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κάνοντας αναφορά και στον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό για τη Μεταναστευτική Πολιτική, για να λάβει την απάντηση: «Εγώ ποτέ δεν ερωτήθηκα για προτάσεις υπουργών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Φαίνεται ότι έχει προνομιακή θέση ο κ. Τσίπρας. […] Έπρεπε να γίνει υπουργείο για τη Μετανάστευση για να ασχοληθούμε; Δεν έκανε τίποτα γιατί η υπουργός θεωρούσε ότι οι πρόσφυγες μόνο λιάζονται...».
Η δημοσιογράφος του ΑΝΤ 1 απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα για το ίδιο θέμα. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων: «Απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη, ήμουν πρωθυπουργός και κλήθηκα να πω γνώμη για το πώς θα κυλήσουν κάποια θέματα ομαλά και αν δεν είχα κληθεί να προτείνω, θα έμεναν στη μέση. […] Είχε τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής το πρόβλημα των προσφυγικών ροών. Από την πλευρά της Ιταλίας, είχε προταθεί να υπάρξουν δράσεις για τους διακινητές. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, γιατί οι βάρκες έρχονται χωρίς διακινητές».
Στο προσφυγικό αναφέρθηκε και η Μάρα Ζαχαρέα, αναφέροντας στον πρόεδρο της ΝΔ το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.
«Χαίρομαι που ο κ. Τσίπρας θέλησε να απολογηθεί επειδή πρότεινε υπουργούς στην υπηρεσιακή κυβέρνηση» είπε αρχικά ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Η Σύνοδος υπουργών είναι πολύ σοβαρή. Πιστεύω ότι θα πάει και θα πείσει ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα».
«Θα σκεφτείτε μερική αναστολή της συνθήκης Σένγκεν όπως έκανε η Γερμανία, για παράδειγμα;» ρώτησε η κα Ζαχαρέα. «Υπάρχει κύμα εισροών και προσφύγων που δεν έχουν χαρτιά […] Έπρεπε να έχει εγκατασταθεί γραφειοκρατία στα νησιά» ήταν η απάντηση.
Στη δημοσιογράφο του STAR ο Αλέξης Τσίπρας είπε απαντώντας στην ερώτηση για το μήνυμα που θα πάρει η Ευρώπη στην περίπτωση που νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, το μήνυμα που θα πάρουν οι δυνάμεις στην Ευρώπη είναι να σταματήσουμε τη λιτότητα. […]Η σχέση που είχα με τη Μέρκελ ήταν αμοιβαίου σεβασμού αλλά με απόλυτη σαφήνεια διαφοροποίησης. Είχα την πρόθεση να μιλήσω για κατοχικό δάνειο».
- Περί Grexit
Η Σία Κοσιώνη απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΝΔ ρώτησε: «Σε κάθε δυσκολία για grexit θα λέτε "ναι" σε όλα;», για να πάρει την απάντηση: «Ο κ. Τσίπρας δεν δικαιολόγησε καθόλου γιατί πάει σε εκλογές. Ούτε ο ίδιος δεν έχει καταλάβει. Από τότε που έφερε το μνημόνιο, οι Έλληνες βλέπουν έναν άλλο Τσίπρα. Του είπαμε ότι όσο καθυστερείς, τόσο περισσότερο φεσώνεις τη χώρα. Δεν του είπαμε φέρε ό,τι να 'ναι». «Γιατί δεν πήγατε σε ψήφο εμπιστοσύνης; Θα είχατε τότε δημοκρατικό λόγο για εκλογές» συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος και στον ΑΔΜΗΕ είπε προς την πλευρά του κ. Τσίπρα: «Εχετε υπογράψει ότι θα ιδιωτικοποιηθεί».
«Έχετε πει ότι ο κ. Τσίπρας είναι το χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης. Άρα γιατί να μην τον στείλουν στην Ευρώπη;» ρώτησε η κα Κοσιώνη. «Πράγματι είπα ότι είχε ευνοϊκότερη μεταχείριση το πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο σε σύγκριση με εμάς τους τελευταίους μήνες του '14» απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης.
- Κόκκινη κάρτα από Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας παρενέβη λέγοντας: Το θέμα του ΑΔΜΗΕ έχει μείνει ανοιχτό, είναι μία μάχη και ψάχνουμε ισοδύναμα. Στο θέμα το προσφυγικό, η ΝΔ μας λέει ότι μόλις οι Σύροι έμαθαν ότι βγήκε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είπαν δεν πάμε στην Ελλάδα. Σε εκλογές πάω, γιατί χάσαμε την πλειοψηφία των βουλευτών μας. Μας έριξαν και πάμε σε εκλογές.
Η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη: Αφού σας ρίξανε, γιατί λέτε για δύο βουλευτές; Θέλετε 52. Αν είχατε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είχατε λόγο να πάτε σε εκλογές. Για τον ΑΔΜΗΕ έχετε υπογράψει, αλλά το μεταφράζετε διαφορετικά. Ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε όταν γίνατε κυβέρνηση. Δεν το ξέρετε ούτε αυτό, ούτε για τα θαλάσσια σύνορα;
- «Ο κ. Γιουνκέρ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που το πρόγραμμα δεν γίνει σεβαστό η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι διαφορετική. Πώς συμβαδίζει αυτό με την δική σας διαβεβαίωση ότι κίνδυνος του Grexit δεν υπάρχει;» ρώτησε τον κ. Τσίπρα η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ.
«Το σενάριο του grexit ήταν σχέδιο που ταυτίστηκε με άλλο σχέδιο στο εσωτερικό για να έχουμε αριστερή παρένθεση. Απέναντι στον Σοϊμπλε ήταν κι άλλοι αρχηγοί προοδευτικοί, έχουμε κερδίσει έδαφος συμμαχίες, το ελληνικό θέμα έχει γίνει κτήμα λαϊκών κινημάτων, έχουμε οδικό χάρτη πλέον , όσο πιο γρήγορα βρούμε ισοδύναμα τόσο πιο γρήγορα το grexit θα γίνει παρελθόν» απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά η κα Κοσιώνη του αντιπαρέβαλε την άποψη πως «ακόμα και μετριοπαθείς επαναφέρουν το ζήτημα Grexit. Αν αποδειχθεί μη εφαρμόσιμο το πρόγραμμά σας τι θα κάνετε; Θα επικαλεστείτε και πάλι το Grexit»;
« Η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας έχει δυσκολίες. Μπορεί να υλοποιηθεί αν κερδίσουμε τις μεγάλες μάχες, αν μειωθεί το χρέος όπως λέει το ΔΝΤ η ΕΚΤ και η Κομισιόν. Αν αυτό το κερδίσουμε θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη αυτό θα είναι προϋπόθεση να βγούμε στις αγορές με κοινωνικό πρόσημο και αναδιανομή του πλούτου».
- «Η ΝΔ συνέβαλε και στην οικονομική καταβαράθρωση της χώρας. Μήπως να ζητήσετε συγγνώμη για όσα δεινά του λαού οφείλονται σε λάθη της ΝΔ;» ρώτησε ο κ. Μάκης Γιομπαζολιάς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για να πάρει την απάντηση: «Η ΝΔ έβαλε τη χώρα στην Κοινότητα. Τα άλλα κόμματα δεν ήθελαν. Η ΕΕ δεν αντέδρασε όπως έπρεπε στην κρίση, είχε χρονοβόρες διαδικασίες. Αν είχε αντιδράσει διαφορετικά, θα ήταν αλλιώς. Το έλλειμμα της χώρας δεν οφείλεται μόνο στη ΝΔ, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Αναλάβαμε πάντα με τη θέληση των πολιτών. Η Ελλάδα άλλαξε, αλλάξαμε κι εμείς. Δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη».
Ο κ. Γιομπαζολιάς επανήλθε: «Φέτος η ΝΔ ψήφισε ένα βαρύτατο ευρωμνημόνιο για να μην συβεί το Grexit. Δεν μετανιώνετε που δεν έκανε κάτι ανάλογο στο πρώτο μνημόνιο του 2010 και μέσω Ζαππείων φτάσαμε στο δεύτερο»; «Εάν μπορούσαμε να πάμε στην 5η αξιολόγηση θα είχαμε διαφορετική πορεία μέχρι το 2017» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Πώς θα γίνουν νέες επενδύσεις όταν υπερφορολογούνται οι υπάρχουσες;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου του Ε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποκρίθηκε: «Στον τόπο έχουν αλλάξει πολλές φορές φορολογικοί συντελεστές αλλά επενδύσεις δεν είδαμε. Σύγχρονες μελέτες λένε ότι δεν εξαρτώνται από τη φορολογία, αλλά από την οικονομική σταθερότητα, τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία, πόσο γρήγορα κινείται η δικαιοσύνη. […] Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις που θα σέβονται τη νομοθεσία, θα έχουν ανταποδοτικότητα, θα έχουν θέσεις εργασίας, πρέπει να κάνουμε τομές στο γραφειοκρατικό κράτος, να προχωρήσουμε σε νέο αναπτυξιακό νόμο».
«Η σχολική χρονιά ξεκινά με κλειστά σχολεία και 23% στην παιδεία. Πώς θα κινηθείτε για την παιδεία;» ρώτησε ο κ. Γιομπαζολιάς, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Για το 23%, ζήτησα να ανασταλεί η εφαρμογή, είναι λάθος μέτρο σε λάθος κατεύθυνση. Να βρούμε τα ισοδύναμα εκεί που πρέπει. Τα κενά στα σχολεία είναι δομικό πρόβλημα, χρειάζονται προσλήψεις. Λάθος οι οριζόντιες περικοπές».
- Η «κόκκινη κάρτα» του Ευάγγελου Μεϊμαράκη
Μετά την ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σήκωσε «κόκκινη» κάρτα λέγοντας: «Έχετε δώσει ψεύτικες υποσχέσεις, δεν τις υλοποιήσατε. 53 βουλευτές έχουν υπογράψει ένα κέιμενο. Αν πάρετε αυτοδυναμία, θα ψηφίσουν οι βουλευτές σας ή θα μας ξαναπάτε σε εκλογές. Γιατί θέλετε να μας "τελειώσετε"»;
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διεσπάστη ακριβώς γιατί μια ομάδα που είχε διαφορετικό στρατηγικό προσανατολισμό, αποφάσισε να αποχωρήσει. Η ίδια τακτική που ακολουθήσατε το Γενάρη με το θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα μας καταστρέψει. Οι Έλληνες ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να παλέψει για τα δικαιώματά τους. Δεν θα πάμε σε νέες εκλογές. Έχω αποδείξει ότι ξέρω να συνεργάζομαι. Συνεργάστηκα με τον κ Καμμένο, πρότεινα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στέλεχος της δικής σας παράταξης. Υπηρετώ τη συνεννόηση».
«Σας καλούμε σε συνεργασία για εφαρμογή όσων ψηφίσατε. Δεν ξεχνάμε ποιος είστε. Γιατί όμως θέλετε να μας τελειώσετε;» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να λάβει την απάντηση: «Ποτέ δεν είπα ότι θα σας τελειώσουμε. Είπα ότι θα τελειώσουμε με το παλιό. Με ότι μου καταλογίζετε, θέλετε να συνεργαστούμε; Είπατε ότι δεν καταφέρατε να τελειώσετε το έργο σας. Θέλετε να εγκλωβίσετε το ΣΥΡΙΖΑ; Με θέλετε για την θέση του αντιπροέδρου ή θέλετε τον κ. Βενιζέλο»;
Οι ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών
Στον Β’ Γύρο, οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν δικαίωμα να υποβάλουν οι ίδιοι ερωτήσεις.
- Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Δώσατε αρκετές υποσχέσεις, δεν εφαρμόσατε καμία. Το κόμμα σας, σας εγκατέλειψε. Αναρωτιέται κανείς ότι εάν πάρετε την αυτοδυναμία, οι βουλευτές του κόμματός σας θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους; Ή θα πάμε πάλι σε εκλογές; Εμείς δεν θέλουμε να σας τελειώσουμε, εσείς γιατί θέλετε;
- Αλέξης Τσίπρας: Χαίρομαι που παρακολουθείτε τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε γιατί μία μειοψηφική ομάδα, η οποία είχε διαφορετικό προσανατολισμό αλλά είχε συμφωνήσει με το πλαίσιο μας, αποφάσισε να προχωρήσει. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να διεκδικήσει τα δικαιώματά μας, μέσα σε Ευρώπη και ευρώ. Εχω αποδείξει ότι ξέρω να συνεργάζομαι, συνεργάστηκα με τον κ. Καμμένο. Πρότεινα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιον από τη δική σας παράταξη. Εσείς δεν θέλετε εθνική συνεννόηση, θέλετε εθνική συγκάλυψη. Αυτό δεν θα το κάνουμε.
- Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Σε τι να κάνουμε εθνική συγκάλυψη; Σας καλούμε να συνεργαστούμε σε ό,τι ψηφίσατε αλλά κρατάμε την άποψη μας ότι είστε ο πρωθυπουργός της ανεργίας, ότι είστε κόμμα της διαπλοκής
- Αλέξης Τσίπρας: Δεν είπα ότι θα σας τελειώσουμε, είπα ότι τελειώνουμε με το παλιό. Μου έχετε καταλογίσει τόσα, θέλετε στ' αλήθεια να συνεργαστούμε; Στο προηγούμενο ντιμπέιτ είπατε ότι δεν ολοκληρώσατε το έργο σας, λόγο συγκυβέρνησης. Στην αρχή με θέλατε πρωθυπουργό, τώρα με υποβιβάσατε σε αντιπρόεδρο, δεν προορίζετε για εκεί τον κ. Βενιζέλο;
- Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Κύριε πρόεδρε μάλλον τα έχετε χάσει. Άμα συνεργαστούμε θα συμφωνήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά παραμένετε ψευτράκος. Μας διαβεβαιώνεται ότι δεν θα πηγαίναμε σε εκλογές, αλλά μας πήγατε. Μετά τη συμφωνία, πάθατε μετάλλαξη, είστε ένας άλλος Τσίπρας. Μέχρι τότε σας είχα εμπιστοσύνη. Δεν σας θέλω ούτε για πρωθυπουργό, ούτε για αντιπρόεδρο. Είστε ο πρωθυπουργός που έφερε τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα. Θα μπορούσαμε να πάμε μαζί για να υλοποιήσουμε όσα εσείς υπογράψατε.
- Αλέξης Τσίπρας: Αν κατάλαβα καλά ο κ. Μεϊμαράκης, είπε όλα τα αρνητικά, αλλά και τη μεγάλη αντίθεση ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν είναι φυσιολογικό να συνεργαστούμε. Το να είναι αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή θα είναι κατάρα για τον τόπο.
Γ΄ Γύρος: Η ερώτηση του συντονιστή
Στον Γ’ Γύρο, ο συντονιστής δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος ρώτησε και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς: «Για ποιο λόγο να θεωρήσει ένας νέος ότι αλλάζει κάτι, μετά από αυτές τις εκλογές; Τι θα τον κρατήσει στην Ελλάδα»;
- Μεϊμαράκης: Σε έναν 20άρη θα πω να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας. Οι Έλληνες δεν μπορούν να μεγαλουργήσουν γιατί υπάρχει μία μίζερη κατάσταση, ένας διχασμός. Πρέπει να έρθουν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Δεν επαρκεί το δημόσιο κεφάλαιο. Εφόσον μπορέσουμε να ανοίξουμε τις επενδύσεις, τα νέα παιδιά μπορούν να βρουν δουλειά. Η αποχή δεν δίνει λύσεις. Λύσεις δίνει η ψήφος της δημιουργικότητας.
- Τσίπρας: Είχαμε πάνω από 200.000 νέους επσιτήμονες που πήγαν στο εξωτερικό τα τελευταία πέντε χρόνια. Το να λέει ο κ. Μεϊμαράκης ότι δεν έχουμε μέριμνα γι' αυτούς είναι καινοφανές. Αν δεν συγκρατήσουμε τους επιστήμονες τους ερευνητές, πώς θα γυρίσουν αυτοί πίσω, χρειάζονται τομές, χρειάζεται να ενισχύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια, να φτιάξουμε τεχνολογικά πάρκα, να έχουν αυτοί οι άνθρωποι δυνατότητες να μείνουν εδώ, σε αυτήν την κατεύθυνση προσανατολιζόμαστε. Το ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί για πρώτη φορά σε start up επιχειρήσεις. Χρειάζεται δουλειά και όραμα.
Τα καταληκτικά μηνύματα
Τέλος, οι δύο «μονομάχοι» είχαν δικαίωμα να απευθύνουν από ένα καταληκτικό μήνυμα κοιτώντας την κάμερα προς τον ελληνικό λαό.
- Ο κ. Μεϊμαράκης είπε: Ζητώ ψήφο, να συγκρίνετε και να δείτε τι έχει γίνει. Κρίνεται το μέλλον της χώρας, αν μπορεί το φως να φωτίσει το σκοτάδι. Η ΝΔ μπορεί να απαντήσει στα διλλήματα. Οι Έλληνες να μην έχουμε διχασμό , όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεννόησης για να βγούμε από μνημόνιο ομάδα εργασίας με τα οράματα μας και θα καλέσουμε να συμφωνήσουν όλοι για να υπάρχει κοινό σχέδιο για τη χώρα.
- Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Τον Γενάρη πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από τον λάκκο της χρεοκοπίας, όπου τον έριξαν τα κόμματα που κυβερνούσαν τόσα χρόνια, φορτώνοντας τη χώρα με ελλείμματα. Κερδίσαμε έδαφος για μία καλύτερη συμφωνία με το "όχι" του ελληνικού λαού. Τώρα διαθέτουμε εμπειρία και γνώση. Πρέπει τώρα να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, με το ζήτημα της διαφθοράς, της διαπλοκής. Το δίλημμα είναι απλό: θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή την Ελλάδα των πολλών; Μία Ελλάδα χωρίς όραμα και προοπτική ή μία Ελλάδα που θα δίνει τη δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία; Ας κερδίσουμε το αύριο, τελειώνοντας με το χτες».
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.