Κι όμως, η Γερμανία. Ανέστειλε το «Δουβλίνο ΙΙ» και σταμάτησε να στέλνει τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Για την Κομισιόν αυτό συνιστά μια αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά μας μόνες τους να χειριστούν τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη», σχολίασε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό. «Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση (αναστολής της συνθήκης) που γνωρίζουμε» συνέχισε η Μπερτό.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ πήρε πάνω της την απόφαση δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους εκείνοι που δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο», όπως οι Σύροι και «θα πρέπει να μοιραστούν ισομερώς στην Ευρώπη». Είπε και κάτι ακόμη: «Μια χώρα σαν τη Γερμανία, που είναι πιο ισχυρή οικονομικά από τις άλλες, θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος όμως τρεις-τέσσερις χώρες μόνες τους, σε σύνολο 28, δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμούμε».
Επισκέφθηκε επίσης το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Χαϊντενάου της ανατολικής Γερμανίας, το οποίο είχε γίνει στόχος ακροδεξιών διαδηλωτών. Εκεί την αποδοκίμασαν έξαλλοι ακροδεξιοί αλλά η Μέρκελ δεν πτοήθηκε: «Δεν υπάρχει καμία ανοχή για εκείνους τους ανθρώπους που αμφισβητούν την αξιοπρέπεια των άλλων». Έτσι κι αλλιώς, από την πρώτη στιγμή που το προσφυγικό ζήτημα έγινε αιτία ξενοφοβικών εξάρσεων στη χώρα της καταδίκαζε έντονα και ανεπιφύλακτα τις «αχρείες επιθέσεις» εναντίον προσφύγων.
Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί φέτος 800.000 αιτούντες άσυλο, τέσσερις φορές περισσότερους απ΄ό,τι πέρυσι. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί για να λυθεί ένα πρόβλημα που δεν λύνεται αν δεν αρθούν οι αιτίες του και αυτό θα προϋπέθετε να αλλάξει ο κόσμος. Εχει, όμως, σημασία κάθε βήμα που γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση - του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας.
Το βήμα που έκανε η Συντηρητική Μέρκελ ήταν γενναίο. Το κόμμα της πιέζεται από δεξιά και η ίδια δεν προσπάθησε να ανακόψει τις διαρροές υιοθετώντας την ακροδεξιά ατζέντα ή κρυπτόμενη στη σιωπή και την απάθεια. Αν διάβαζε κανείς τις δηλώσεις της χωρίς να γνωρίζει το πρόσωπο θα μπορούσε να νομίσει ότι πρόκειται για αριστερό πολιτικό. Και πάντως για ηγέτη που δεν προτάσσει το κομματικό συμφέρον έναντι κάθε αρχής και αξίας. Ισως υπάρχει και κάτι ακόμη: Ότι η Μέρκελ σέβεται την γερμανική κοινωνία ή αυτό που θέλει να είναι η γερμανική κοινωνία. Γιατί τα περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν πυκνώσει επικίνδυνα εκεί τον τελευταίο χρόνο και πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες.
Να συγκρίνει κανείς την ελληνική δεξιά και τη στάση της στο προσφυγικό ζήτημα θα ήταν αστείο. Μιλάμε για άλλη περίοδο του πολιτισμού. Όμως, ίσως έχει κάποιο νόημα να διαπιστώσει κανείς τη σιωπή με την οποία αντιμετωπίζει το ελληνικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του το σύρσιμο του φιδιού που δείχνει σοκαριστική αντοχή στην πορεία του χρόνου.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΧΑ είναι πάντα τρίτη πολιτική δύναμη. Μια φρικτή πραγματικότητα ντροπιαστική και ανυπόφορη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία ανοχή για οποιονδήποτε στηρίζει με την ψήφο του ένα νεοναζιστικό κόμμα του υποκόσμου. Όμως, εδώ δεν υπάρχει απλώς ανοχή, υπάρχει ύποπτη σιωπή, σε κάποιες περιπτώσεις έμμεση έκφραση συμπάθειας για τους «παραπλανημένους» και σε άλλες σχεδόν αποδοχή του κώδικά τους για ψηφοθηρικούς λόγους.
Την απάντηση την έδωσε -πολύ πριν εκδηλωθεί με τη σημερινή οξύτητα η αρρώστια- ο Μάνος Χατζιδάκις: «Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία». Να ξέρουμε τουλάχιστον τι λείπει…
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο συνδεσιμότητα, ενέργεια και Patriot
«Η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί, δεν θα είναι κρυφή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η διαφωνία είναι δικαίωμά τους. Η καταψήφιση, όμως, συνοδεύεται από ευθύνη», αναφέρει σε άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας
«Η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Ανάρτηση του πρωθυπουργού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ηλεκτρική διασύνδεση και το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τι αναφέρει για συνομιλίες με την Αίγυπτο, Μονή Σινά και φοροδιαφυγή
Οκτώ μήνες από τη νομοθέτηση της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας - Στο επίκεντρο κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ
Η λειτουργία «Ψάξε μου Φθηνότερα» προσφέρει οικονομικές εναλλακτικές χωρίς αλλαγή καταστήματος
Αύξηση 9% στον αριθμό των συναλλαγών και μείωση 23% στα περιστατικά απάτης
Ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, ανθρωπισμού και διεθνούς αλληλεγγύης
Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις για τους μουφτήδες της Θράκης
Επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Συμεών είχε ο πρωθυπουργός
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών
Στο βήμα της Παναττικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο υπουργός Επικρατείας συγκρίνει την πορεία των δύο οικονομιών από το 2019 έως σήμερα
Παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ, φοροαπαλλαγές, περιορισμοί στα Airbnb και νέα στεγαστικά προγράμματα
Ο αμερικανικός οίκος βλέπει ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, συνεχή μείωση του χρέους και ανθεκτική ανάπτυξη
O πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική κατά της φοροδιαφυγής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.