Πολιτικη & Οικονομια

Όχι την τελευταία στιγμή. Λίγο πιο μετά

Το κρύψιμο του προβλήματος κάτω από το χαλί

102206-718213.jpg
Ιστορικός Του Παρόντος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102816-204355.jpg

Μέχρι τη Δευτέρα 13-7-15 ήμασταν οικονομικά μελλοθάνατοι με προγραμματισμένη εκτέλεση την 20-7-15, όταν θα έληγε η σχετική οφειλή προς ΕΚΤ. Απλά, στις δέκα το πρωί χθες μάθαμε ότι χάλασε η γκιλοτίνα. Δεν σημαίνει ότι θα ζήσουμε όμορφα, ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνον ότι έχουμε κάποια θαμπή ελπίδα.

Φυσικά κάποιοι «σύντροφοι» κάνουν τα πάντα για να επισκευαστεί τάχιστα η λαιμητόμος, ακόμη και σήμερα, διατηρώντας μάλιστα τις ιδεοληψίες μαζί με τα αξιώματά τους με προκλητικό τρόπο.

Πέρα από οικονομικές και κοινωνικές αναλύσεις, τρία περιστατικά από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή μας και παγκόσμια ιστορία, που αποδεικνύουν ότι τα κάνουμε όλα (σκόπιμα;) μετά την τελευταία στιγμή.

28 Μαΐου 1979. Υπογραφή εισδοχής της Ελλάδας μας στην τότε ΕΟΚ. Οι ηγέτες των υπόλοιπων 9 κρατών προσγειώνονται στο Ελληνικό και ανεβαίνουν τη Λεωφόρο Συγγρού με κατεύθυνση το Ζάππειο. Έπαιρνα κάθε μέρα το λεωφορείο για το φροντιστήριο στο κέντρο. Πότε μπήκε η μπαριέρα στη Συγγρού; Την 27-5-79. Τα δεντράκια στη νησίδα; Την ημέρα της υπογραφής το πρωί. Είχα πάει με τους δικούς μου να δούμε τον Ζισκάρ και τους άλλους να περνούν, ενώ οι εργάτες τότε τελείωναν το φύτεμα.

11 Αυγούστου 2004, 2 μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων. Η ανισόπεδη γέφυρα στο ΣΕΦ σκυροδετείται εκείνη τη νύχτα. Στις 14-8 που περνάω με τα παιδιά μου για να δω τον αγώνα βόλεϊ της Εθνικής, απορώ που η γέφυρα κρατάει.

Ιούλιος του 2015. Έχοντας εξαντλήσει και τα πενηνταράκια από τα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση υπογράφει τη συμφωνία που αναβάλει την «εκτέλεση» της οικονομίας. Ως παρατηρητής όμως απορείς, γιατί δεν κατέληγε στη συμφωνία 5 μήνες νωρίτερα, όταν είχε 11 δις στα ταμεία. 2 μήνες νωρίτερα, όταν είχε 4 δις; Γιατί; Τα ΜΜΕ το έγραφαν. Καλά τα εγχώρια και «συστημικά». Τα ξένα; Κανείς δεν τους έδωσε σημασία;

Από τα πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά μας, αυτό που προξενεί την πιο μεγάλη εντύπωση είναι η τάση για αναβολή. Το κρύψιμο του προβλήματος κάτω από το χαλί, με την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα ξεπροβάλει λυμένο, έτοιμο μετά από λίγο.

ΥΓ: Διαβάσατε το επτασέλιδο κείμενο που υπογράφτηκε στη σύνοδο κορυφής; Ειδικά η ορολογία στο αγγλικό (το πρωτότυπο) είναι εντυπωσιακή. Εξηγεί ότι ουσιαστικά υπογράψαμε τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε, ώστε να εξεταστεί η έναρξη διαπραγματεύσεων. Δηλαδή, μπήκαμε στον προθάλαμο του προθαλάμου της συμφωνίας. Για να μας δεχθούν στο σκαλάκι του προθαλάμου, υπογράψαμε μεταξύ άλλων ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων τους τελευταίους 12 μήνες (το λέει συγκεκριμένα στη σελίδα 6) οδήγησαν σε deterioration (επιδείνωση στα όρια της αλλοίωσης) την οικονομία. Το υπογράψαμε και αυτό! Αξιοπρέπεια.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ