Κοινωνια

Απατεώνες που δήλωναν άποροι στην Εφορία, αγόραζαν σπίτια και αυτοκίνητα με τα κλοπιμαία από ηλικιωμένους

Πώς δρούσαν οι τέσσερις δράστες - Οι κώδικες επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απατεώνες που δήλωναν άποροι στην Εφορία, αγόραζαν σπίτια και αυτοκίνητα με τα κλοπιμαία από ηλικιωμένους
Απατεώνες που δήλωναν άποροι στην Εφορία, αγόραζαν σπίτια και αυτοκίνητα με τα κλοπιμαία από ηλικιωμένους

Οι απατεώνες δρούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Μυστικούς κώδικες επικοινωνίας είχαν αναπτύξει τα μέλη της συμμορίας των απατεώνων - κλεφτών που είχαν βάλει στο στόχαστρο ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τα κέρδη τα κατέθεταν κατά ένα ποσοστό στον ηλεκτρονικό τζόγο και τα υπόλοιπα τα διέθεταν για την αγορά σπιτιών, αυτοκινήτων και φυσικά επένδυαν σε αγορές franchise επιχειρήσεων.

Οι τέσσερις απατεώνες ηλικίας 22, 28, 35 και 40 είχαν διαπράξει 45 κλοπές και απάτες σε Αθήνα, Καλλιθέα, Πειραιά, Παγκράτι, Ζωγράφου, Πεύκη, Νέα Σμύρνη, Γαλάτσι, Βύρωνα, Εξάρχεια, Καισαριανή, Κορυδαλλό, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Νέα Ιωνία, Κυψέλη, Άγιο Δημήτριο και Θεσσαλονίκη αποκομίζοντας τουλάχιστον 538.430 ευρώ. Είτε εμφανίζονταν ως υπάλληλοι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και άλλων κρατικών υπηρεσιών, είτε προθυμοποιούνταν να μεταφέρουν τις σακούλες με τα ψώνια στα σπίτια των θυμάτων τους. Μόλις αποκτούσαν πρόσβαση στις οικίες, ένας έπιανε την κουβέντα στους ηλικιωμένους και οι άλλοι δύο ή τρεις συνεργοί του, ξάφριζαν οτιδήποτε πολύτιμο έβρισκαν.

Δήλωναν άποροι στην εφορία

Το εξοργιστικό είναι πως οι δράστες, όχι μόνο έκλεβαν, αλλά εμφανίζονταν φορολογικά αδύναμοι και λάμβαναν προνοιακά επιδόματα. Η πλειοψηφία των συλληφθέντων δεν είχε εργαστεί ποτέ, πλην δύο ατόμων που είχαν εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα. Εμφανίζονταν ωστόσο ως ιδιοκτήτες κατοικιών μεγάλης συνολικής αντικειμενικής αξίας και διατηρούσαν περισσότερα του ενός αυτοκίνητα ο καθένας, διέθεταν θυρίδες σε τράπεζες ενώ ξέπλεναν τα χρήματα μέσω αγορών οικοπέδων και δανείων που λάμβαναν από τράπεζες.

Ανάμεσα στα «περίεργα» ευρήματα της έρευνας, εντοπίστηκε λογαριασμός συζύγου ενός εκ των κατηγορούμενων στον οποίο πραγματοποιούνταν καταθέσεις μετρητών σε Α.Τ.Μ. αμέσως μετά τις κλοπές στις οποίες συμμετείχε ο σύζυγος της. Εκτός όμως από αποταμιεύσεις και σπίτια, οι δράστες είχαν μια ιδιαίτερη προτίμηση στον ηλεκτρονικό τζόγο έχοντας πληρώσει για τέτοια παιχνίδια περισσότερα από 60.500 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, μέλος της συμμορίας είχε συνάψει συμβόλαιο μίσθωσης επαγγελματικής στέγης με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα για εμπόριο λευκών ειδών, ενώ το 2022 είχε συνάψει σύμβαση δικαιόχρησης (franchise) και για το λόγο αυτό είχε προβεί στην ενοικίαση καταστήματος με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως αναψυκτήριο-καφέ μπαρ.

Χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας

Για να μην τραβούν την προσοχή των θυμάτων τους, τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν λέξεις-κλειδιά για να δίνει εντολές ο ένας στον άλλο. Π.χ. το «καλώδιο» που την μεταχειρίζονταν για να δηλώσουν την ευρύτερη έννοια του όρου «συνεργός» σε φράσεις όπως «βγήκε το καλώδιο», «να πάρει το καλώδιο» κ.λπ. δηλώνοντας έτσι την στιγμή εισόδου, αποχώρησης ή εύρεσης κλοπιμαίων των συγκατηγορούμενων τους από την οικία. Επίσης, η εν λόγω λέξη είχε και την έννοια του όρου «κλοπιμαία», χρησιμοποιώντας την με φράσεις όπως «βρήκαμε κι άλλα καλώδια», «εκεί πέρα είναι τα καλώδια», «είναι πολλά τα καλώδια» κ.τ.λ., ενώ είχαν «βαφτιστεί» και με συγκεκριμένα ονόματα, προκειμένου να αποκρύπτουν τα πραγματικά τους στοιχεία.

Τι βρέθηκε στην κατοχή τους

  • πλήθος επωνύμων ρολογιών,
  • κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM, κάμερα χειρός και ηλεκτρονικές συσκευές,
  • μονάδα καταγραφικού συστήματος βίντεο οικίας και καταγραφικό μηχάνημα,
  • πλήθος χρυσιζόντων κοσμημάτων όπως αλυσίδα λαιμού, δαχτυλίδι, βραχιόλι,
  • 7.080 ευρώ και 1.015 δολάρια Αμερικής, πλήθος καρτών τραπέζης,
  • 6 Ι.Χ.Ε. και 2 Δ.Χ.Ε. ταξί,
  • 20 καταφανώς πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, κάρτες,
  • 6 φυσίγγια καραμπίνας, πτυσσόμενο μαχαίρι, αναδιπλούμενος σουγιάς,
  • 2 ζυγαριές ακριβείας, τρίφτης ναρκωτικών ουσιών και
  • 2 διακοσμητικά σπαθιά τύπου κατάνα.

Οι δράστες, νοίκιαζαν αυτοκίνητα για να κάνουν τις εφόδους και τις απάτες τους. H δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει τις παρακάτω κατηγορίες: Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές και απάτες, τετελεσμένες και απόπειρες αυτών, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, που το συνολικό τους όφελος ξεπερνά τα 120.000 ευρώ, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Αθηνών από τον οποίο ζήτησαν και έλαβα προθεσμία για να απολογηθούν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY