- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ΕΛ.ΑΣ. μπλόκαρε ομάδες στο Viber που ενημέρωναν για τα μπλόκα της Τροχαίας - Δύο συλλήψεις
Η ΕΛ.ΑΣ. μπλόκαρε ομάδες στο Viber στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες. Εκεί υπήρχαν ενημερώσεις για τα σημεία όπου γίνονται μπλόκα της Τροχαίας. Οι αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες 29 και 55 ετών στην Αθήνα και σχηματίσθηκε δικογραφία για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και για επικίνδυνες παραβάσεις στην οδική συγκοινωνία.
Όπως διαπιστώθηκε συνολικά υπήρχαν τρεις τέτοιες κοινότητες με περισσότερα από 200.000 μέλη που ενημερώνονταν με μηνύματα για τα μπλόκα ελέγχων από την τροχαία, αλλά και για την παρουσία ομάδων ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ο 29χρονος είχε ρόλο υπερδιαχειριστή (Super Admin) και ο 55χρονος ρόλο διαχειριστή (Admin) σε κοινότητα που απαριθμούσε πάνω από 173.000 μέλη, ενώ ο πρώτος διαχειριζόταν ως υπερδιαχειριστής ακόμα δύο κοινότητες, με περίπου 28.000 μέλη, ενημερώνοντας για περιοχές της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας
«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες, Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025, σε περιοχές της Αθήνας, 2 ημεδαποί, 29 και 55 ετών, οι οποίοι λειτουργούσαν παράνομες κοινότητες σε διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων και κλήσεων, μέσω των οποίων τα μέλη τους ενημερώνονταν για τη διενέργεια αστυνομικών ελέγχων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και για επικίνδυνες παραβάσεις στην οδική συγκοινωνία, ενώ, παράλληλα, ανεστάλη η λειτουργία συνολικά -3- κοινοτήτων. Προηγήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, ύστερα από παραγγελία αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής, σχετικά με τη λειτουργία παράνομης διαδικτυακής κοινότητας, η οποία είχε ως σκοπό τη μαζική ενημέρωση των μελών της, καθ’ όλο το 24ωρο, για τα ακριβή σημεία και το χρόνο διενέργειας αστυνομικών ελέγχων.
Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και κατόπιν διερεύνησης σχετικών καταγγελιών από πολίτες καθώς και διαπιστώσεων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, προέκυψε η ύπαρξη -3- κοινοτήτων, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από -201.000- μέλη, τα οποία, μέσω δημοσιεύσεων, ενημέρωναν τόσο για τη διενέργεια ελέγχων υπηρεσιών της τροχαίας, όσο και για την παρουσία λοιπών υπηρεσιών εμφανούς αστυνόμευσης (Ομάδες Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ. κλπ).
Όπως διαπιστώθηκε, ο 29χρονος είχε ρόλο υπερδιαχειριστή (Super Admin) και ο 55χρονος ρόλο διαχειριστή (Admin) σε κοινότητα που απαριθμούσε πάνω από -173.000- μέλη, ενώ ο πρώτος διαχειριζόταν ως υπερδιαχειριστής ακόμα -2- κοινότητες, με περίπου -28.000- μέλη, ενημερώνοντας για περιοχές της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.
Οι ανωτέρω κοινότητες αποτελούσαν σημαντική πηγή πληροφόρησης κυρίως για επίδοξους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και για λοιπούς παραβάτες, δημιουργώντας σοβαρή παρεμπόδιση και υπονόμευση στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στον κρίσιμο τομέα της οδικής ασφάλειας και της πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και γενικότερα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -4- κινητά, στα οποία λειτουργούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποίησης των λογαριασμών διαχείρισης και τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 137
«Με την ασφάλεια των παιδιών μας δεν παίζουμε» αναφέρει ο Χάρης Δούκας
Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες
Προηγμένοι πύραυλοι και αναβαθμίσεις για τα F-16
Δωρεάν προσχολική αγωγή και φροντίδα για 1.361 οικογένειες
Είχαν «πέσει» λόγω εργασιών στο δίκτυο
Η επένδυση περιλαμβάνει τις απαραίτητες υποδομές φόρτισης και την αναβάθμιση των στάσεων
Αύριο η συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας
Στο 112 θα καλούν οι πολίτες
Εντοπίστηκαν μέσα σε κοντέινερ με μονωτικά υλικά
Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί
Ο τηλεφωνικός αριθμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι εκτός λειτουργίας
Το χρονικό της υπόθεσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.