- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά
Επεκτείνεται επικίνδυνα το μέτωπο
Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Επεκτείνεται επικίνδυνα το μέτωπο
Δεν έχουν τέλος οι προσπάθειες των πυροσβεστών να δαμάσουν τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα στην κεντρική Εύβοια.
Ήδη οι πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα μέτωπα, ωστόσο οι ριπές των ισχυρών ανέμων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 8 μποφόρ, δημιουργούν νέες συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας των χωριών που απειλούνται από τη φωτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες ζώνες δημιουργήθηκαν στο χωριό Αφράτι αλλά και στα Καμάρια, για να τα προστατέψουν και να δώσουν το χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την φωτιά, ενώ έχουν δημιουργήσει και ενδιάμεσες ζώνες με οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μια μικρή έστω υποχώρηση των ισχυρών ανέμων.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά κατευθύνεται νότια, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούν νέες εστίες, ενώ οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν την γεωμορφολογία του εδάφους.
Εύβοια: Πού δίνουν μεγάλη μάχη οι πυροσβέστες
Η μεγαλύτερη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή, την ίδια στιγμή που οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν κυριολεκτικά δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ φτάνουν ακόμη και μέχρι την Αττική. Μέχρι τώρα εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και 'Αγιος Γεώργιος Αρμάς με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.
Στην Εύβοια ο Κικίλιας - Ενισχύονται οι δυνάμεις για την οολονύχτια μάχη
Λόγω της φωτιάς ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μεταβαίνει στην περιοχή. Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.
Στο μεταξύ, περαιτέρω ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά στην Εύβοια. Συγκεκριμένα στο σημείο έχουν μεταβεί 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων και Μολδαβών πυροσβεστών που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών) με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.
Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα) εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό. Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, η φωτιά που ξεκίνησε από τον Πισσώνα κατευθύνεται νοτιοανατολικά του οικισμού Αφράτι. Τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν επίσης με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν και Μολδαβοί πυροσβέστες που έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για τους πυροσβέστες που είχαν βρεθεί ξανά στην Εύβοια στη φονική πυρκαγιά το 2021.
Ο καπνός από τη φωτιά στην Εύβοια κάλυψε και τον ουρανό της Αθήνας
Ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Τετάρτης (31.07) στην Εύβοια είναι ορατός στον ουρανό της Αττικής.
Δείτε φωτογραφίες από τον καπνό που έκρυψε τον ήλιο στον Αττικό ουρανό:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αγρότες και κτηνοτρόφοι αποχώρησαν δηλώνοντας πως ο αγώνας τους συνεχίζεται
Συναγερμός για ισχυρές βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες - Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρειες
Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πότε θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Νεφώσεις και τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.