Ελλαδα

«Αναστασία, Χρύσα, Θώμη, Αθάνατες!»: Αναρριχητές στο Καστράκι φώναξαν τα ονόματα των τριών κοριτσιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη (βίντεο)

Κατά την αναβίωση του εθίμου στον Άϊ Γιώργη τον Μαντηλά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναρριχητής πηγαίνει μαντήλια στον Άη Γιώργη τον Μαντηλά
Καστράκι: Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των κοριτσιών © stagonnews.gr

Καστράκι: Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των κοριτσιών - Αναβίωσε και φέτος το έθιμο στον Άϊ Γιώργη τον «Μαντηλά»

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών που σκοτώθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, της Θώμης, της Χρύσας και της Αναστασίας Πλακιά, φώναξαν -και φέτος- σκορπώντας συγκίνηση αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας και άλλοι πολίτες που αναβίωσαν το πρωί της Δευτέρα του Πάσχα, το παραδοσιακό έθιμο στη σκήτη του Αϊ Γιώργη του Μαντηλά, στο Καστράκι Καλαμπάκας.

To trikalaola.gr κατέγραψε τη στιγμή: 

Σύμφωνα με το stagonnews.gr, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά είναι ένα από τα τέσσερα μοναστήρια που ίδρυσε το 1367 ο πρώτος της σκήτης των «ΣΤΑΓΩΝ» Νείλος. Το όνομα «μαντηλάς» καθιερώθηκε γιατί τη μέρα της πανήγυρης του Μοναστηριού νέοι του Καστρακίου σκαρφαλώνουν για να κρεμάσουν τα μαντήλια, που κάθε καστρακινή οικογένεια, εν είδη τάματος, αφιερώνει στον Άγιο τα οποία σχεδόν πάντα συνοδεύονται από κάποιο αίτημα ή ευχαριστία για τη βοήθεια του Αγίου και φυσικά να κατεβάσουν τα περσινά που μοιράζονται ως φυλαχτό στους παρευρισκόμενους.

«…Όσον αφορά τώρα το θρύλο που συνδέεται με το έθιμο των μαντηλιών αλλά και την καθιέρωση του ονόματος «Άγιος Γεώργιος ο Μαντηλάς» έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν ένας Τούρκος επιχείρησε κάποτε να κόψει ξύλα από το δάσος που βρίσκονταν κάτω απ’ το μοναστήρι καθηλώθηκε στο έδαφος και δεν ελευθερώθηκε παρά μόνο όταν έταξε να φέρει στη χάρη του αγίου τον πολύτιμο φερετζέ της γυναίκας του. Επίσης, μια άλλη εκδοχή του θρύλου θέλει τη γυναίκα του Τούρκου αξιωματούχου να δένει την πληγή του στο πόδι από το τσεκούρι με τη μαντήλα της τάζοντάς τη στον Άγιο Γεώργιο. Το παράδειγμα αυτό το ακολούθησαν και οι χριστιανοί και έτσι πέρασε από γενιά σε γενιά φτάνοντας μέχρι σήμερα…», αναφέρει το stagonnews.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.