Ελλαδα

Παγκόσμια Ημέρα Ρομά η 8η Απριλίου: Στόχος η εξάλειψη προκαταλήψεων και ανισοτήτων

Ημέρα γιορτής αλλά και αγώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδιά χαιρετούν τον φωτογραφικό φακό στον οικισμό Ρομά Αγία Σοφία στα Διαβατά Θεσσαλονίκης
Στιγμιότυπο από τον οικισμό Ρομά Αγία Σοφία στα Διαβατά Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου) ©Christos Karras / SOOC

Παγκόσμια Ημέρα Ρομά η 8η Απριλίου: Στην Ελλάδα διαβιούν πάνω από 117.000 Ρομά - Στόχος η εξάλειψη προκαταλήψεων και ανισοτήτων

Η 8η Απριλίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά σε ανάμνηση του πρώτου παγκοσμίου συνεδρίου Ρομά, που διεξήχθη στις 8 Απριλίου του 1971. Η ημέρα αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών, καθώς και ημέρα τιμής για την Ιστορία και την ταυτότητά τους.

Στην Ελλάδα διαβιούν πάνω από 117.000 Ρομά και ιστορικά στη χώρα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, ωστόσο οι προκαταλήψεις εναντίον τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στις συνθήκες διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής στην ελληνική κοινωνία παραμένουν.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η 8η Απριλίου αποτελεί «αφορμή για να θυμηθούμε την πολιτισμική συμβολή αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά συμπολίτες μας.

»Η εξάλειψη των προκαταλήψεων, η ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση, την εργασία και η βελτίωση συνολικά των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά αποτελούν προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση» επισημαίνεται.

Η Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά (ΕΣΚΕ) 2021-2030 είχε παρουσιαστεί από τον τότε Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργο Σταμάτη στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου 2022 του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ).

Η νέα στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά διαρθρώνεται σε τέσσερις (4) πυλώνες, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις εθνικές προτεραιότητες και στρατηγικούς στόχους, τα μέτρα πολιτικής και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όπως είχε επισημανθει.

Αυτοί οι πυλώνες είναι: 

ΠΥΛΩΝΑΣ Ι. «Πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά»

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ. «Ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά (εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία, κοινωνική φροντίδα και στέγαση)»

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙΙ. «Πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά»

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙV. «Προώθηση της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή».

Οικογένεια Ρομά χαιρετά τον φωτογραφικό φακό στον οικισμό Αγία Σοφία στα Διαβατά Θεσσαλονίκης
Στιγμιότυπο από τον οικισμό Ρομά Αγία Σοφία στα Διαβατά Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου) ©Christos Karras / SOOC

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως «στην χώρα μας, μεγάλοι πληθυσμοί Ρομά παραμένουν στο περιθώριο, εγκλωβισμένοι σε συνθήκες που αναπαράγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα μέτρα που λαμβάνουμε ως Πολιτεία χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα, έλλειψη συνέχειας και σταθερότητας.

»Μέτρα που ανακοινώνονται πανηγυρικά αλλά σιωπηρά αποσύρονται, όταν τελειώνει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όταν όμως η κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική επιβραδύνεται «επειδή τα λεφτά τελειώσαν», η αίσθηση ματαίωσης στις κοινότητες των Ρομά υπονομεύει κάθε προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους.

»Η παραβατικότητα δεν αποτελεί γενετικό χαρακτηριστικό ούτε των Ρομά ούτε κάποιας άλλης πληθυσμιακής ομάδας. Είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που ζουν, της έλλειψης ελπίδας και προοπτικής, των στερεοτύπων που αναπαράγουν τον αποκλεισμό και την περιχαράκωσή τους. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την βιώσιμη αλλαγή. Με μακροπρόθεσμο και ολιστικό σχέδιο.»

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ακόμα: «Η κοινότητα των Ρομά, παρά τις αντιξοότητες, έχει καταφέρει να κάνει βήματα προς την πρόοδο. Οι Ρομά οργανώνουν τη συλλογική τους εκπροσώπηση, αποκτούν φωνή, απαιτούν αυτό που τους ανήκει, συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση και καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις. Πολλές και πολλοί έχουν εκπαιδευτεί να διαδραματίσουν τον πολύτιμο ρόλο του πολιτισμικού διαμεσολαβητή και είναι εκεί περιμένοντας την Πολιτεία να τους αξιοποιήσει.

»Τα καλύτερα παραδείγματα όμως, η απόδειξη πως αξίζει να προσπαθήσουμε περισσότερο, είναι τα παιδιά που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παιδιά που ολοκληρώνουν το λύκειο. Παιδιά που πετυχαίνουν τους εκπαιδευτικούς στόχους. Παιδιά που όχι μόνο δεν σταματούν πρόωρα το σχολείο αλλά αποφοιτούν πλέον από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Εκπαιδευτικοί, γιατροί και δικηγόροι. Είναι λίγες και λίγοι ακόμα, αποτελούν όμως τους φάρους της ελπίδας και της αλλαγής».

Πρόσφατα, η ATHENS VOICE είχε παρουσιάσει ένα ρεπορτάζ για κορίτσια και γυναίκες από καταυλισμούς στην Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα που ονειρεύονταν τη ζωή τους αλλιώς και προκειμένου να τα καταφέρουν έλαβαν τη στήριξη του προγράμματος «Κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση Ρομά», καθώς και ένα οδοιπορικό για την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό Σοφό στον Ασπρόπυργο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ