Ελλαδα

Σύμβαση 717: Ελεύθεροι με εγγυήσεις-μαμούθ οι 2 πρώτοι κατηγορούμενοι

H υπόθεση αφορά το εάν υπήρξε ζημία ή όχι σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεσή της σύμβασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συντρίμμια στα Τέμπη μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Σύμβαση 717: Ελεύθεροι με εγγυήσεις οι 2 πρώτοι κατηγορούμενοι 

Με μεγάλες εγγυήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους οι πρώτοι 2 κατηγορούμενοι στην έρευνα της Ευρωπαίας ανακρίτριας για τη σύμβαση 717 εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου.

Συγκεκριμένα τους επιβλήθηκε έγγυηση 500.000 και 600.000 ευρώ αντίστοιχα ενώ απαγορεύτηκε σε αμφότερους η έξοδος από τη χώρα. Πρόκειται για εμπλεκόμενα πρόσωπα από τον ΕΡΓΟΣΕ, σε μια δικογραφία με 23 κατηγορούμενους – μη πολιτικά πρόσωπα.

Σιδηρόδρομοι: Σε απολογία 23 κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις

Η ανακρίτρια που ανέλαβε τη δικογραφία κάλεσε σε απολογία τους 23 κατηγορουμένους το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2024, ημέρα που συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών.

Για την επίμαχη σύμβαση, υπενθυμίζεται ότι η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί σε βάρος 23 προσώπων – 18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι – για σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση ,με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.

Συγκεκριμένα κατηγορούμενοι ενώπιον της Ευρωπαίας ανακρίτριας βρίσκονται: 

14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον·

4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων·

5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Οι κατηγορίες συνδέονται με την επίμαχη σύμβαση και τις επτά παράνομες παρατάσεις που δόθηκαν με αποτέλεσμα, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της, το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί, προκαλώντας ζημία άνω των 15,6 εκ. ευρώ στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ. Έ

Η ερευνα διενεργείται επίσης για τυχόν τέλεση της πράξης της παράβασης καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους είχε ανατεθεί από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717. 

Mε πληροφορίες από ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ