Ελλαδα

Τέμπη: Το Ευρωκοινοβούλιο κρατά ανοιχτή την αναφορά της υπόθεσης

Συγκινητική η ομιλία Καρυστιανού

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μαρία Καρυστιανού κατά την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο
Η Μαρία Καρυστιανού κατά την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο © POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Τέμπη: Η ομιλία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο - Παραμένει ανοιχτή η αναφορά της υπόθεσης

«Σας ευχαριστούμε που είστε δυνατή»: Αυτή ήταν η φράση με την οποία απευθύνθηκε στη Μαρία Καρυστιανού η εισηγήτρια της επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών όταν ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα παραμείνει ανοιχτή. Ήταν μια ομόφωνη απόφαση και στην αίθουσα επικράτησε συγκίνηση, καθώς αρκετός κόσμος βούρκωσε ακούγοντας την ομιλία της μητέρας της 19χρονης Μάρθης που ήταν μεταξύ των 57 θυμάτων.

Η Εσθονή, Γιάνα Τοομ, κλείνοντας την Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ μετά την χτεσινή συνεδρίαση με κεντρικό πρόσωπο την κ. Καρυστιανού που εκπροσώπησε τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών δήλωσε ότι «η αναφορά πάει στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών ''LIBE'', στην επιτροπή Μεταφορών ''TRAN'' του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παραμένει ανοιχτή. Θα ζητήσουμε και μία γραπτή ενημερωμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czxq8ws2u5lt)

Το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος και στο τέλος της συζήτησης οι ευρωβουλευτές «ξέσπασαν» σε χειροκροτήματα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Καρυστιανού στεκόταν όρθια ως ένδειξη τιμής προς τα θύματα. Ήταν η ίδια που στα μέσα Φεβρουαρίου, εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, κατέθεσε την αναφορά στην αρμόδια επιτροπή.

Η συγκινητική ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Στην παρέμβασή της, η Μαρία Καρυστιανού, δήλωσε ότι η φωνή των συγγενών των θυμάτων γιγαντώθηκε γιατί ενώθηκε με τη φωνή ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν συνυπογράψει το αίτημα αναφοράς που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως είπε η κ. Καρυστιανού: «Δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε με αφορμή το προσωπικό μας δράμα να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης σε τρία αντικείμενα μείζονος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος:

1. Στο κράτος δικαίου
2. Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών
3. Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να παραμείνει ανοικτή η αναφορά στην Επιτροπή σας», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών ζήτησε μεταξύ άλλων και την ανάκληση του πιστοποιητικού ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

«Να ζητήσετε για το θέμα γνωμοδότηση από τις Επιτροπές LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) και TRAN (Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού) και από κάθε άλλη αρμόδια Υπηρεσία. Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού. Να ανακληθεί το πιστοποιητικό ασφάλειας του ERA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων) μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή τα ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου. Στη μνήμη των νεκρών μας. Στο όνομα του κράτους δικαίου και των κοινών μας αξιών, ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημά μας», είπε η Μαρία Καρυστιανού.

Η αναφορά παραπέμθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, ενώ αναμένεται να ζητηθεί ενημερωμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czxiwnp42dch)

Οι πολιτικές αντιδράσεις από την απόφαση της Επιτροπής

Αμέσως μετά το άκουσμα της απόφασης της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ακολούθησαν αντιδράσεις Ευρωβουλευτών, αλλά και των κομμάτων στην Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στέκομαι με απεριόριστο σεβασμό απέναντι στα θύματα, στον πόνο των οικογενειών, αλλά και αυτών που επέζησαν και κουβαλάνε πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα στην αναζήτηση της αλήθειας, αλλά και την έκφραση οδύνης και πόνου. Το λόγο έχει, προφανώς, η Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και το δικαστικό σώμα. Kαι πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένης της σημασίας και της τραγικότητας της υπόθεσης. Πρέπει να χυθεί φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση της αλήθειας και η απόδοση της δικαιοσύνης. Ο ορισμός νέου πραγματογνώμονα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μια τέτοια υπόθεση μας αφορά όλους και δεν πρέπει να έχει κομματικό πρόσημο. Αναμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Να ρίξει φως στην υπόθεση. Αλλά και να αποτελέσει εφαλτήριο, ώστε να διασφαλίσουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czxpxpydhxgp)

Σε διαφορετικό τόνο ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δοκίμασε να συγκαλύψει ένα έγκλημα, δημιούργησε την αίσθηση στους ίδιους ότι θα τα καταφέρουν», ανέφεραν στην Κουμουνδούρου, μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών. «Ξέχασαν, ότι το ψέμα έχει ταχύτητα, αλλά η αλήθεια αντοχή. Τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας και για αυτούς που εγκλημάτησαν και για αυτούς που δοκίμασαν να τους καλύψουν. Το να γνωρίζεις την αλήθεια είναι εύκολο, το να την ακολουθήσεις δύσκολο. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για εσάς κύριε Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης που ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις, εξέφρασε στους συνεργάτες του την ικανοποίηση και την ανακούφισή του για την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής.

«Παρωδία η εξεταστική επιτροπή της Βουλής», λέει πατέρας θύματος

«Παρωδία» χαρακτήρισε ο Λυσίμαχος Παπάζογλου, πατέρας θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, την εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο Λυσίμαχος Παπάζογλου επισήμανε πως «η πολιτική ηγεσία δεν θέλει να προχωρήσει όπως ακριβώς θα έπρεπε να προχωρήσει για να διαλευκάνει τελείως την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανακριτής που προχωράει χωρίς να πιέζεται. Απ’ αυτόν περιμένουμε να βγει ανακριτικό πόρισμα που να μας δικαιώνει».

Αμέσως μετά, τόνισε ότι το όλο θέμα με την τραγωδία στα Τέμπη αφορά «60-100 άτομα, μεταξύ αυτών και την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου».

Ο Λυσίμαχος Παπάζογλου υπογράμμισε ότι «η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη ήταν μία παρωδία. «Έκανε ό,τι ήθελε, “έκοβε” δύσκολες ερωτήσεις, κάλεσαν πρόσωπα άσχετα με την υπόθεση κι όχι σχετικά. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν περίμεναν να πάρουν το δικαστικό πόρισμα, αλλά έκαναν ερωτήσεις χαμηλού επιπέδου».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα είναι ανώριμο και θέλει πάντα -σε τέτοιες περιπτώσεις- να καλύψει την κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για το αν θα προκύψει άρση ασυλίας πολιτικού προσώπου, ο Λυσίμαχος Παπάζογλου απάντησε «δεν νομίζω, αλλά αυτό εξαρτάται από τα πορίσματα της δικαστικής εξουσίας, αν θεωρήσει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους προϊσταμένους του υπουργείου. Δεν νομίζω όμως να φτάσουμε εκεί πέρα».

Σχετικά με τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου απέναντι στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εκτίμησε πως «το ευρωκοινοβούλιο θα κρατάει την υπόθεση ανοιχτή και θα πιέζει κι αυτό με τη σειρά του. Υπάρχουν εισαγγελείς Ευρωπαίοι που κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους απ’ τους Έλληνες δικαστικούς».

Κλείνοντας ανάφερε πως «το μόνο που θα περιμένουν οι γονείς απ’ αυτήν την υπόθεση είναι η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους για να μην ξαναγίνει αυτό».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czxj1fuefsi1)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ