Ελλαδα

Διανυκτερεύουν στο Σύνταγμα oι αγρότες μετά το τέλος του συλλαλητηρίου

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης η σταδιακή αποχώρηση από την πρωτεύουσα - Τα μέτρα στους δρόμους

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διανυκτερεύουν στο Σύνταγμα oι αγρότες μετά το τέλος του συλλαλητηρίου
Διανυκτερεύουν στο Σύνταγμα oι αγρότες μετά το τέλος του συλλαλητηρίου © Nick Paleologos / SOOC

Αγρότες: Παραμένουν στο Σύνταγμα - Μέχρι το μεσημέρι η σταδιακή αποχώρηση - Τα μέτρα στους δρόμους

Ολοκληρώθηκε το παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με την παρουσία αγροτών από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.

Οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και αναμένεται να αποχωρήσουν από την Τετάρτη το πρωί, όπως και είχε δηλώσει και προ ολίγων ημερών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης.

Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας © Athens Voice
Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας © Athens Voice

Κατέκλυσαν οι αγρότες το Σύνταγμα

Στο συλλαλητήριο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βρέθηκαν πάνω από 6.000 αγρότες αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο αριθμός των παρευρισκομένων ανέρχεται σε 8.000 άτομα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Από νωρίς, η πρωτεύουσα «πλημμύρισε» από τρακτέρ με τους Έλληνες αγρότες μετά από έναν μήνα περίπου στα μπλόκα, να πραγματοποιούν κάθοδο στην Αθήνα όπως έγινε και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις προηγούμενες μέρες. «Χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» είναι μερικά από τα συνθήματα και τα πανό των αγροτών που «κατέβηκαν» για περαιτέρω πιέσεις στη κυβέρνηση.

Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας © Athens Voice
Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας © Athens Voice

Παρόντες και οι πολιτικοί αρχηγοί - Την Πέμπτη οι γενικές συνελέυσεις για τα μπλόκα

Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί ακόμη βουλευτές.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας © Athens Voice
Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας © Athens Voice

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων των αγροτών βρίσκεται η αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τέλος Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 26 του μηνός θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας © Athens Voice
Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας © Athens Voice

Την εν λόγω συζήτηση στηρίζει η συμμαχία που έχει διαμορφωθεί από χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, την οποία απαρτίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023.

Παράλληλα, στην επιστολή που είχαν απευθύνει οι αγρότες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούσαν:

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

- Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

- Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

- Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

- Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

- Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

- Αμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

- Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

- Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

Αγρότες: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των τρακτέρ στο Σύνταγμα

Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία - Τρόλεϊ).

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ αποδόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Αμερικής έως την πλατεία Ομονοίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cza58aycce6x)

Αποκλεισμοί στα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης από αγρότες

Σε αποκλεισμό των τελωνείων Ευζώνων και Νίκης προχώρησαν αγρότες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Περίπου 200 αγρότες από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και από το μπλόκο της Παραλίμνης, στο νομό Πέλλας, με τέσσερα τρακτέρ απέκλεισαν την είσοδο των επιβατικών οχημάτων αλλά και των φορτηγών στο τελωνείο Ευζώνων, στο Κιλκίς, και -όπως λένε- ανά μία ώρα θα αποφασίζουν αν θα ανοίγουν ή θα αποκλείουν το συνοριακό πέρασμα.

Στο μεταξύ, περίπου 40 αγρότες μπλόκαραν από τις 5 το απόγευμα και για δυόμισι ώρες το ρεύμα εισόδου και εξόδου στο παλιό τελωνείο της Νίκης, στη Φλώρινα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ