Ελλαδα

Πέθανε ο διαβόητος Έλληνας ληστής, Βαγγέλης Ρωχάμης

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 73 ετών ο «πεταλούδας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο διαβόητος Έλληνας ληστής, Βαγγέλης Ρωχάμης
Πέθανε ο διαβόητος Έλληνας ληστής, Βαγγέλης Ρωχάμης © Eurokinissi

Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης - Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 73 ετών ο διαβόητος «πεταλούδας»

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 73 ετών ο διαβόητος Έλληνας ληστής, Βαγγέλης Ρωχάμης, γνωστός και ως «πεταλούδας» το μεσημέρι της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ο Βαγγέλης Ρωχάμης νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας με νεφρική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» υπέστη ανακοπή κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσής και κατέληξε.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια και πέθανε σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2024, στα 73 του χρόνια ενώ νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλίκια 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του '70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.

Βαγγέλης Ρωχάμης: Ο Άκης Πάνου με βρήκε στη φυλακή, λέγοντάς μου γεια σου αρχηγέ σε θαυμάζω| OPEN TV

Οι κινηματογραφικές αποδράσεις του Ρωχάμη

Ο Ρωχάμης ήταν γνωστός και για τις αποδράσεις του αφού είχε πραγματοποιήσει πάνω από δέκα από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψη του βοήθησαν γυναίκες. Η πρώτη του «απόδραση» ήταν από τη Σύρο, το 1971 όπου υπηρετούσε, γιατί δεν του έδωσαν άδεια να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του. Η πρώτη του φυλακή ήταν το 1976 για την κλοπή του ταχυδρομείου του χωριού του, το 1981 πρωτοστάτησε στη μεγάλη εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές της Κέρκυρας. Ο θρύλος λέει ότι μια φορά, ενώ η αστυνομία τον έψαχνε και είχε στήσει μπλόκα παντού, ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο χωρίς κανένας από τους θαμώνες να τον καταδώσει. Ό ίδιος έχει πει ότι το να είναι κανείς δραπέτης είναι ένα… ακριβό σπορ. Έπρεπε να νοικιάζει πάνω από δέκα σπίτια, αλλά και να πληρώνει ανθρώπους να τον προμηθεύουν με όπλα και αυτοκίνητα. 

Μαρία Ρωχάμη: Ο πατέρας μου στις αποδράσεις ερχόταν να με δει με διάβαζε και μου μαγείρευε | OPEN TV

Ήταν Απρίλιος του 1986 όταν ο Ρωχάμης, στις φυλακές Κορυδαλλού, δέχτηκε στο προγραμματισμένο επισκεπτήριο τον κουνιάδο του. Όταν το επισκεπτήριο τελείωσε, ο κρατούμενος αντί να κατευθυνθεί πίσω στο κελί του, ακολούθησε την ομάδα των συγγενών και φίλων που έφευγαν από την κεντρική είσοδο των φυλακών. Κανείς δεν τον έλεγξε «γιατί φορούσε κοστούμι και όχι φόρμα», σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής. Που πρόσθεταν ότι εκείνη τη φορά ο λόγος της απόδρασής του δεν ήταν η ελευθερία αλλά η κόρη του. Κάποιος την είχε πειράξει και έπρεπε να λογαριαστεί μαζί του.

Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε ζούσε στο Λευκαντί της Εύβοιας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ