Ελλαδα

Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία - Πού αναμένονται καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομο με ομπρέλα σε λήψη από θολωμένο και βρεγμένο τζάμι
Αναλυτική πρόγνωση για την αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από το απόγευμα των Θεοφανίων © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Καιρός Θεοφανίων: Κακοκαιρία από το απόγευμα - Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Οι περιοχές με καταιγίδες

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προχώρησε η ΕΜΥ για την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει από σήμερα (6.1) το απόγευμα περιοχές της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά στοιχεία, σήμερα Σάββατο (Θεοφάνια) αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο και από το απόγευμα 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ τη νύχτα στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν κατά τόπους στα 9 μποφόρ.

Για αύριο Κυριακή (7.1) το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού τονίζει ότι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά, στη δυτική και πιθανώς στη νότια Πελοπόννησο). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα. Στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ και έως τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και το ανατολικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Καιρός - Κακοκαιρία: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο Χ, αναφέρθηκε στο επικαιροποιημένο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, παραθέτοντας δύο χάρτες για την εξασθένηση της κακοκαιρίας από το βράδυ της Κυριακής (7.1) και τον καιρό που αναμένεται να έχει τη Δευτέρα (8.1). 

Ο καιρός σήμερα - Πρόγνωση ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα στα δυτικά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ασθενείς τοπικές βροχές έως το μεσημέρι.
Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ορεινά. Η ορατότητα το πρωί θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα στο βόρειο Αιγαίο τοπικά στα 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 16 με 18 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από τη νύχτα βροχές, σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας χιόνια.
Ανεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές έως το μεσημέρι. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα είναι ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Το βράδυ νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με ενίσχυση από αργά το απόγευμα στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα στα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy7f6t67k7fd)



ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και από το μεσημέρι 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ, με ενίσχυση τη νύχτα στα βόρεια τοπικά στα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις έως το μεσημέρι. Τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές έως το μεσημέρι με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανώς καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με ενίσχυση τη νύχτα στα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες έως το μεσημέρι. Τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σήμερα - Ο χάρτης του Meteo

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Δυτικής Μεσογείου αναμένεται να κινηθεί προς τη Νότια Αδριατική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 06-07/01. Η κίνηση αυτού του βαρομετρικού χαμηλού θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μεταβολή του καιρού στη χώρα μας κυρίως από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου αναμένονται:

  • Αρχικά, τοπικές και ασθενείς βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.
  • Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01 βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 αναμένεται να επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα εκτός της Κρήτης.
  • Τα φαινόμενα κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια είναι πιθανό να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ.

Την Κυριακή αναμένονται:

  • Βροχές και καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στα υπόλοιπα τμήματα υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρες και τοπικές βροχές.
  • Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά τμήματα πάνω απο τα 1500 μέτρα.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.


Τη Δευτέρα οι βροχές αναμένεται να διατηρηθούν κυρίως στη Δυτική και Βορειοανατολική Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία - Πού αναμένονται καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ