Ελλαδα

Απαράδεκτη η απομάκρυνση της ροζ σημαίας σύμφωνα με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών

«Δεν ανεχόμαστε τη λογοκρισία στην τέχνη και την καταγγέλλουμε»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοιχτή Επιστολή Στήριξης του έργου «Ενοχή της Γειτονιάς» της ​Γεωργίας Λαλέ
Ανοιχτή Επιστολή Στήριξης του έργου «Ενοχή της Γειτονιάς» της ​Γεωργίας Λαλέ © Instagram / greeceinnewyork

Η απάντηση του Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών για το «κατέβασμα» της ροζ σημαίας. «Απαράδεκτη η απομάκρυνση έργου από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας»

Περιγράφοντας το περιστατικό ως «απαράδεκτο», το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) κατήγγειλε την απόσυρση του έργου «Neighborhood Guilt» της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ που είχε εκτεθεί μεταξύ άλλων έργων στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Το «κατέβασμα» του έργου έγινε μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεαπετρίτη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxu41kp2vn7d)

Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο σε επιστολή του, «το θέμα έφερε στην ελληνική Βουλή ο επικεφαλής της εθνικιστικής «Νίκης» και η Κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημά του. Δεν είναι η πρώτη φορά που σκοταδιστικές αντιλήψεις βρίσκονται απέναντι στην ελευθερία της έκφρασης, απέναντι σε καλλιτέχνες και έργα που θίγουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, που παίρνουν θέση».

Όμως ταυτόχρονα, δε μπορούμε να μείνουμε θεατές, δεν ανεχόμαστε τη λογοκρισία στην τέχνη και την καταγγέλλουμε. Το έργο, σύμφωνα με τη δημιουργό του, είχε την πρόθεση να αναδείξει το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά των γυναικών, ενώ φτιάχτηκε από σεντόνια που έδωσαν στη δημιουργό του κακοποιημένες γυναίκες και συγγενείς θυμάτων». Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ, Νάσος Χαλκίδης και η Γενική Γραμματέας, Βικτώρια Νταρίλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ