Ελλαδα

Το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - Επίσκεψη στη γραμμή SOS.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών © Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - Επίσκεψη στη γραμμή SOS.

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και τη γραμμή υποστήριξης 15900.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - Επίσκεψη στη γραμμή SOS.
H Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 © Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας

Βία κατά των γυναικών: Ένα φαινόμενο που διογκώνεται

Αναλυτικά στην ανάρτησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει:

«Κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συζητάμε, σε όλους τους τόνους, ένα φαινόμενο που, παρότι στηλιτεύεται και καταγγέλλεται, όχι απλώς παραμένει, αλλά και διογκώνεται. Γυναικοκτονίες, σωματική και ψυχική ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση και trafficking, λεκτικές επιθέσεις, βιασμοί και παρενοχλήσεις στον δημόσιο χώρο, ακόμα και στα σχολεία.

Τρομακτική αγριότητα κατά των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες, όπως συνέβη στην Ουκρανία, όπως είδαμε πρόσφατα να συμβαίνει στην αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά αμάχων στο Ισραήλ. Για να μην αναφερθούμε στις πολλαπλές μορφές βίας κατά γυναικών και κοριτσιών ανά τον κόσμο, από τις δολοφονίες τους επειδή δεν φορούσαν μαντίλα, ως τους ακρωτηριασμούς, τους λιθοβολισμούς, τους γάμους σε παιδική ηλικία.

Η βία ως έκφανση εξουσίας και ελέγχου, σωματικού, κοινωνικού, ηθικού. Χθες επισκέφθηκα τα γραφεία της υπηρεσίας της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης SOS εθνικής εμβέλειας, που απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί ή υφίστανται κάθε μορφής βία.

Κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συζητάμε, σε όλους τους τόνους,...

Posted by Katerina Sakellaropoulou on Friday, November 24, 2023

Στον αριθμό 15900 απαντούν, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 μέρες τον χρόνο, φωνές που παρέχουν συμβουλές, παροτρύνσεις, προτάσεις για λύσεις, ενώ η ηλεκτρονική επικοινωνία γίνεται μέσω της διεύθυνσης sos15900@isotita.gr.

Καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δικτυωμένη με άλλους φορείς – συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες ΜΚΟ, γυναικείες οργανώσεις, υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, αστυνομικά τμήματα – έχει τη δυνατότητα, κατά περίπτωση, να παραπέμψει εκεί τις γυναίκες.

Προσφέροντάς τους ένα παράθυρο διαφυγής από μια δυναστική, συχνά απειλητική καθημερινότητα. Καλώντας τες να σπάσουν τη σιωπή, και μαζί μ’ αυτήν τα ασφυκτικά δεσμά που τις καθηλώνουν σε συνθήκες καταπίεσης, εξευτελισμού και κινδύνου.

Βοηθώντας τες να πάψουν να φοβούνται, να ντρέπονται, να αισθάνονται ένοχες για την κακοποίησή τους, παραμένοντας έτσι παγιδευμένες σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Κι αυτό είναι ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για τη διεκδίκηση της ασφάλειας, της ελευθερίας και της αυτονομίας τους».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - Επίσκεψη στη γραμμή SOS.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε για τη λειτουργία της γραμμής SOS από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα © Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας

Επίσκεψη στην υπηρεσία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, επισκέφθηκε χθες τους εργαζόμενους στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, μια υπηρεσία η οποία απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται βία σε όλες τις μορφές.

Η κυρία Σακελλαροπούλου συνομίλησε με ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση συμβουλευτική υποστήριξη στα θύματα βίας σε 24ωρη βάση κάθε μέρα όλο τον χρόνο, και ενημερώθηκε για τη λειτουργία της από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.