Κοσμος

Ο Μακρόν δηλώνει αποφασισμένος για την απελευθέρωση και των Γάλλων ομήρων στη Γάζα

Οι εξελίξεις μετά τη συμφωνία εκεχειρίας - Το Ισραήλ έλαβε νέα λίστα με ονόματα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει την αποφασιστικότητά του να επιτύχει την απελευθέρωση των Γάλλων ομήρων - Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Χαμάς © EPA/Ludovic Marin

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει την αποφασιστικότητά του να επιτύχει την απελευθέρωση των Γάλλων ομήρων - Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Χαμάς, διαβεβαιώνοντας τις οικογένειες των Γάλλων απαχθέντων για την «αποφασιστικότητά» του να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, καθώς κανένας Γάλλος δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη ομάδα που απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει την αποφασιστικότητά του να επιτύχει την απελευθέρωση των Γάλλων ομήρων - Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.
Ιατρικές ομάδες υποδέχονται ομήρους που κρατήθηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα, αφού προσγειώθηκαν με ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού στο ελικοδρόμιο του ιατρικού κέντρου Schneider-Children © EPA/Abir Sultan

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων. Ιδιαίτερες σκέψεις για τους Γάλλους ομήρους και τις οικογένειές τους. Μπορούν να υπολογίζουν στην αποφασιστικότητά μας», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στην πλατφόρμα Χ.

«Συνεχίζουμε να κινητοποιούμαστε στο πλευρό των διαμεσολαβητών για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση όλων», πρόσθεσε.

Τζο Μπάιντεν για απελευθέρωση ομήρων: «Είναι μόνο η αρχή»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε με τη σειρά του απελευθέρωση 24 ομήρων της Χαμάς, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι «είναι μόνο η αρχή» και πως η συμφωνία είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της ανακωχής προκειμένου να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων. «Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη και στις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων «πολυάριθμων επαφών» που είχε ο ίδιος με ηγέτες χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx7b59z01xvt)

«Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες για την επανένωση οικογενειών με αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνταν όμηροι επί σχεδόν 50 ημέρες», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη νήσο Ναντάκετ της Μασαχουσέτης.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας για την επίλυση του Μεσανατολικού, για μια «λύση δύο κρατών», υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά».

Συμπλήρωσε ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, «δεν δίνει δεκάρα» για «τους αθώους Παλαιστίνιους που υποφέρουν πολύ εξαιτίας αυτού του πολέμου, τον οποίο εξαπέλυσε η Χαμάς».

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει την αποφασιστικότητά του να επιτύχει την απελευθέρωση των Γάλλων ομήρων - Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.
Πρόσφατα απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι μετά την έξοδό τους από τη στρατιωτική φυλακή Isareli Ofer, στην πόλη Μπεϊτόνια κοντά στη Ραμάλα © EPA/Alaa Badarneh

Το Ισραήλ έχει λάβει τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν το Σάββατο

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη λάβει τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα Σάββατο, κατά τη δεύτερη ημέρα της συμφωνηθείσας ανακωχής στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 12, η λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 13 Ισραηλινών.

Αυτήν τη φορά όμως, αφορά περισσότερα παιδιά. Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου ήταν μόνο τρία παιδιά.

Κατά την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων, η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους: 13 Ισραηλινούς, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα, 10 Ταϊλανδούς και έναν Φιλιππινέζο. Στην άλλη πλευρά, το Ισραήλ αποφυλάκισε 39 Παλαιστινίους, εκ των οποίων 24 γυναίκες και 15 παιδιά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx7av27teeh5)

Λωρίδα της Γάζας: 137 φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια

Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας επέτρεψε στον ΟΗΕ να αυξήσει τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συνολικά, 137 φορτηγά παρέδωσαν ήδη το φορτίο τους στο σημείο υποδοχής που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (UNRWA/OCHA), η οποία χαιρετίζει το εγχείρημα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η παράδοση αυτή αποτελεί «τη μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια» από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτει η OCHA. Διευκρινίζει ότι 129.000 λίτρα καυσίμων πέρασαν επίσης τα σύνορα προς τη Λωρίδα της Γάζας και ότι 21 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση απομακρύνθηκαν από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βοηθήθηκαν με τρόφιμα, νερό, ιατρικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης», προσθέτει.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπόσχεται να εργαστεί για να «συνεχίσει να αυξάνει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εντός των προσεχών ημερών προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων όλης της Γάζας».

Εδώ και εβδομάδες, ο ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλές ξένες κυβερνήσεις δεν σταματούσαν να ζητούν παύση των εχθροπραξιών ή μια εκεχειρία, κυρίως για να μεταφερθεί η επείγουσα βοήθεια στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας που αγωνίζεται να επιβιώσει σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε επίσης με ανακοίνωσή του την απελευθέρωση 24 ομήρων και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ