Κοσμος

Εικόνες από την απελευθέρωση των ομήρων - Έφτασαν στην Αίγυπτο μέσω Ράφα

Ανακουφισμένοι για το τέλος της δοκιμασίας τους

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνες από την απελευθέρωση των ομήρων - Έφτασαν στην Αίγυπτο μέσω Ράφα
Εικόνες από την απελευθέρωση των ομήρων - Έφτασαν στην Αίγυπτο μέσω Ράφα © Reuters

Ισραήλ: Οι πρώτες εικόνες από την απελευθέρωση των ομήρων - Στο κέντρο Τύπου στο Τελ Αβίβ συγκεντρώνονται συγγενείς τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα η ολιγοήμερη εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και η απελευθέρωση ομήρων. Ήδη αριθμός ανθρώπων που κρατούνταν και στη Γάζα και στις ισραηλινές φυλακές έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Ειδικότερα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε το απόγευμα σήμερα (24.11) 24 ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Το Ισραήλ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα ονόματα των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα σήμερα. Στον κατάλογο των ομήρων περιλαμβάνονται 4 παιδιά και 6 ηλικιωμένες γυναίκες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx7av27teeh5)

Τα ονόματα των Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν

 • Hannah Katzir
 • Margalit Mozes
 • Yafa Ader
 • Hannah Perry
 • Adina Moshe
 • Danielle Aloni
 • Emilia Aloni
 • Ruthi Mondar
 • Keren Mondar
 • Ohad Mondar
 • Aviv Asher
 • Raz Asher
 • Doron Katz-Asher

Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς

Η Margalit Mozes, 78 ετών, απήχθη από το σπίτι της στις 7 Οκτωβρίου. Δίδασκε για 25 χρόνια και έπλεκε μάλλινα καπέλα για πρόωρα μωρά στο νοσοκομείο Tel Hashomer του Ισραήλ ως εθελόντρια. Ο πρώην σύζυγός της, Gadi Mozes, κάτοικος του κιμπούτς, απήχθη επίσης. Η Margalit έχει επιβιώσει από τον καρκίνο και είναι λάτρης της φύσης και ιδιαίτερα των πουλιών.

Η Adina Moshe, 72 ετών, απήχθη επίσης από το σπίτι της αφού τρομοκράτες δολοφόνησαν τον σύζυγό της, Said (David ) Moshe. Η Adina είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Η Hanna Katzir -για την οποία η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι πέθανε στην αιχμαλωσία, σε ένα φρικτό παράδειγμα ψυχολογικού πολέμου- είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν, όπως επιβεβαιώνει η οικογένειά της.

Τρία μέλη της οικογένειας Mundar που είχαν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι ο 9χρονος Ohad, η 55χρονη μητέρα του Keren Mundar και η γιαγιά του Ruti, 78 ετών.

Ο σύζυγος της Ruti, Avraham Mundar, παραμένει στη Γάζα.

Η 44χρονη Daniel Aloni και η 5χρονη κόρη της Emilia απήχθησαν από το Kibbutz Nir Oz ενώ επισκέπτονταν την αδελφή της Daniel.

Η 85χρονη Yaffa Adar απήχθη από το σπίτι της και μεταφέρθηκε στη Γάζα με ένα όχημα που οδηγούσε η Χαμάς -μια εικόνα που έκτοτε έχει γίνει σύμβολο του πολέμου. Η Adar έχει τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα.

Ένα από τα εγγόνια της, ο 38χρονος Tamir Adar, απήχθη επίσης στη Γάζα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx78erpk5k7d)

Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα στο κέντρο τύπου που έχει στηθεί από την κυβέρνηση του Ισραήλ ώστε η ενημέρωση για τους ομήρους να γίνεται από αυτό το σημείο στο Τελ Αβίβ. Όπως δήλωσε ο Zin Agmon Δικηγόρος – Σύμβουλος του Επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ: «Είναι πολύ μεγάλη μέρα ύστερα από 48 ημέρες που δεν μπορούσαμε να χαμογελάσουμε και ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να χαμογελάμε και αργότερα όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι μετά την απαγωγή και την αιχμαλωσία τους στη Γάζα. Υπάρχουν πολλές οικογένειες και ολόκληρη η χώρα περιμένει αυτό να συμβεί, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όλοι μέχρι τον τελευταίο όμηρο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx7azi7bko1d)

Σε φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν, φαίνεται η στιγμή που οι όμηροι πλησιάζουν στο πέρασμα της Ράφα με οχήματα του Ερυθρού Σταυρού, μετά την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς.

Συγγενής ομήρων, ανέφερε πως: «Περιμένουμε όλοι να απελευθερωθούν και ότι ο κόσμος δεν θα υποστηρίζει την Χαμάς γιατί η Χαμάς είναι σαν την ISIS. Μετά να συζητήσουμε το μέλλον της Γάζας. Όλοι στο Ισραήλ θέλουμε να είναι η Γάζα ένα “καλό” μέρος, όπου θα μένουν οι άνθρωποι. Δεν υποστηρίξαμε ποτέ ότι πρέπει να υποφέρει υπό το καθεστώς της Χαμάς».

Για το Ισραήλ πάντως η προσωρινή σιγή των όπλων δεν σημαίνει ότι αυτός ο πόλεμος έχει τελειώσει.

Ο Zin Agmon Δικηγόρος/Σύμβουλος του Επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ, επισημαίνει: «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί και πριν από αυτό να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, πίσω ασφαλείς στη χώρα μας. Δεν επιλέξαμε αυτόν τον πόλεμο. Ο πόλεμος της 7ης Οκτωβρίου ξεκίνησε από τη οργάνωση της Χαμάς, είμαστε μία σταθερή χώρα, μία οργανωμένη χώρα που λειτουργεί με νόμους.)

Το Ισραήλ δείχνει με τις κινήσεις του πως προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο βήμα, μετά την 5θήμερη κατάπαυση του πυρός. Τα πάντα συγκλίνουν ότι επόμενος στόχος είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος και της νότιας Γάζας.

Εικόνες από την απελευθέρωση των ομήρων
© ABIR SULTAN/ EPA
Εικόνες από την απελευθέρωση των ομήρων
© ABIR SULTAN/ EPA
Εικόνες από την απελευθέρωση των ομήρων
© ABIR SULTAN/ EPA
Η πρώτη ομάδα των ομήρων αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς
© ATEF SAFADI/ EPA
Η πρώτη ομάδα των ομήρων αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς
© ATEF SAFADI/ EPA

137 φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας επέτρεψε στον ΟΗΕ να «αυξήσει» τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Συνολικά, 137 φορτηγά παρέδωσαν ήδη το φορτίο τους στο σημείο υποδοχής που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (UNRWA/OCHA), η οποία χαιρετίζει το εγχείρημα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η παράδοση αυτή αποτελεί "τη μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια" από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτει η OCHA. Διευκρινίζει ότι 129.000 λίτρα καυσίμων πέρασαν επίσης τα σύνορα προς τη Λωρίδα της Γάζας και ότι 21 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση απομακρύνθηκαν από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

"Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βοηθήθηκαν με τρόφιμα, νερό, ιατρικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης", προσθέτει.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπόσχεται να εργαστεί για να "συνεχίσει να αυξάνει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εντός των προσεχών ημερών προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων όλης της Γάζας".

Εδώ και εβδομάδες, ο ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλές ξένες κυβερνήσεις δεν σταματούσαν να ζητούν παύση των εχθροπραξιών ή μια εκεχειρία, κυρίως για να μεταφερθεί η επείγουσα βοήθεια στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας που αγωνίζεται να επιβιώσει σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε επίσης με ανακοίνωσή του την απελευθέρωση σήμερα 24 ομήρων και "επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων".

Το χρονικό της απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων

Αφέθηκε ελεύθερη σήμερα το απόγευμα (24.11) η πρώτη ομάδα ομήρων που κρατούσε η Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονη απελευθέρωση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

Αρχικά, έγινε γνωστό ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι 12 Ταϊλανδοί που κρατούνταν όμηροι, όπως ενημέρωσε ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, είπε: «Έχει επιβεβαιωθεί από το Τμήμα Ασφαλείας και το Υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχουν 12 Ταϊλανδοί όμηροι που έχουν ήδη απελευθερωθεί. Αξιωματούχοι της πρεσβείας είναι καθ' οδόν για να τους παραλάβουν σε μία ώρα. Τα ονόματα και τα στοιχεία τους θα πρέπει να είναι γνωστά. Παρακαλούμε μείνετε συντονισμένοι».

Λίγο αργότερα, Ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς που κρατούνται μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό. Να σημειωθεί ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε νωρίτερα σήμερα (24.11) περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον IDF, ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα. Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ποιες άλλες χώρες έχουν ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς

Πριν από τη σημερινή απελευθέρωση των 25 ομήρων, υπολογιζόταν ότι τουλάχιστον 240 άνθρωποι ήταν αιχμάλωτοι της Χαμάς στη Γάζα.

Πάνω από τους μισούς έχουν ξένο διαβατήριο ή διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ανάμεσα στις χώρες είναι οι εξής:

 • Αργεντινή
 • Βρετανία
 • Χιλή
 • Γαλλία
 • Γερμανία
 • Πορτογαλία
 • Ισπανία
 • Ταϊλάνδη
 • Ηνωμένες Πολιτείες

Πότε θα επανενωθούν οι όμηροι με τις οικογένειές τους

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ. Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx710fx3toqx)

Με βάση τη συμφωνία, στις 16:00 πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 όμηροι της Χαμάς, γυναίκες και παιδιά. Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 24 γυναικών και 15 εφήβων αγοριών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αντάλλαγμα τους 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Πώς θα διαχειριστούν οι όμηροι το ψυχικό τους τραύμα

Θα καταφέρουν να συνέλθουν ψυχολογικά οι όμηροι της Χαμάς στη Γάζα, μια πρώτη ομάδα των οποίων αναμένεται να απελευθερωθεί σήμερα, Παρασκευή; Δύσκολο να απαντηθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η ικανότητα ανάκαμψης μετά από μια τέτοια δοκιμασία ποικίλλει με πολύ απρόβλεπτο τρόπο από το ένα άτομο στο άλλο.

«Δεν αναπτύσσουν όλοι οι άνθρωποι που βγαίνουν από την αιχμαλωσία (...) μετατραυματικό στρες ή άλλες ψυχικές διαταραχές, αλλά αυτό ισχύει για μια σημαντική μειονότητα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βρετανός ψυχίατρος Νιλ Γκρίνμπεργκ, ειδικός στα ψυχικά τραύματα.

Τι ψυχικές συνέπειες θα έχουν αυτοί οι όμηροι; Και, χωρίς να τίθεται θέμα σύγκρισης των τραυμάτων, υπάρχει ψυχολογική ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με άλλες εμπειρίες όπως οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ στη Γάζα, η αιτία πολλών θανάτων αμάχων;

Γενικά, «δεν υπάρχουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες ειδικά για ομήρους», εξηγεί ο Γκρίνμπεργκ.

Από την άλλη πλευρά, η ίδια η εμπειρία ενός ομήρου παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που πιθανόν να αποτελέσουν βάση για την εμφάνιση προβλημάτων στο μέλλον: απομόνωση, πιθανή ταπείνωση, αίσθημα αδυναμίας...

Επιπλέον, η ομηρεία, μέσω της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης, αναδεικνύει ιδιαίτερα την ικανότητα των θυμάτων να ανακάμψουν ψυχολογικά ή όχι.

Κάποιοι βυθίστηκαν στα προβλήματα, όπως ο δημοσιογράφος Μπράις Φλοτιό, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του το 2001, λίγο μετά την ομηρεία του στην Τσετσενία ή ο μεγαλοκληρονόμος Τζον Πολ Γκέτι III, που δεν συνήλθε ποτέ μετά την απαγωγή του στην Ιταλία τα χρόνια του 1970, όταν ήταν παιδί, και απέκτησε μια σειρά εθισμών που τον άφησε τετραπληγικό μέχρι τον θάνατό του.

Μια τεράστια σειρά μετατραυματικών συμπτωμάτων έχει καταγραφεί μεταξύ πρώην ομήρων: δυσκολία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης, κρίσεις κατάθλιψης ή άγχους, απόσυρση από την κοινωνική ζωή.

Δύσκολο στη μελέτη το ψυχικό τραύμα των ομήρων

Αλλά τα θύματα εξακολουθούν να τείνουν να ανακτούν τον έλεγχο της ζωής τους και ορισμένοι πρώην όμηροι, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, τελικά βιώνουν θετικές συνέπειες από την εμπειρία τους σε ψυχολογικό επίπεδο.

Πώς μπορούν να εξηγηθούν αυτές οι διαφορές; Οι ψυχίατροι δυσκολεύονται να απαντήσουν και παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων εάν ένας όμηρος έχει περισσότερες πιθανότητες από έναν άλλο να αναπτύξει ψυχικές διαταραχές.

«Δεν έχουμε οριοθετήσει με σαφήνεια τους παράγοντες που οδηγούν σε δυσμενή έκβαση μετά από ομηρεία», παραδέχθηκαν το 2009 οι συντάκτες μιας περίληψης για το θέμα, στην επιστημονική επιθεώρηση της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής (RSM).

Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί μερικοί πιθανοί παράγοντες κινδύνου: το να είσαι γυναίκα, να έχεις χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, να έχεις βρεθεί σε ομηρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα... Αλλά είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί έρευνα για το θέμα.

«Για ηθικούς και πρακτικούς λόγους, ειδικά όταν εμπλέκονται παιδιά, είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις την πορεία των ομήρων μετά την απελευθέρωσή τους», εξηγεί η περίληψη του RSM, τονίζοντας τον κίνδυνο επανενεργοποίησης του τραύματος με μια συνέντευξη, για παράδειγμα, πρώην ομήρων. «Τα ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα είναι επομένως σχετικά περιορισμένα».

Πολλές μελέτες βασίζονται σε αυτοβιογραφίες πρώην ομήρων, μια εξ΄ορισμού περιορισμένη άποψη. Υπάρχει επίσης έρευνα για πρώην αιχμαλώτους πολέμου, μια κατάσταση συναφής αλλά όχι όμοια με εκείνη των ομήρων.

Επιπλέον, ένα στοιχείο περιπλέκει την παρακολούθηση των ψυχολογικών επιπτώσεων: οι διαταραχές μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν.

«Μπορεί να επανεμφανιστεί ένα χρόνο, δύο χρόνια, δέκα χρόνια αργότερα, και είναι απολύτως απρόβλεπτο», εξηγεί στο AFP η ψυχίατρος Κριστίν Ρουλιέρ, ειδική στις μετατραυματικές διαταραχές, η οποία τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη για θεραπεία μετά την απελευθέρωση ενός ομήρου.

Πρέπει «να επιτρέψουμε αμέσως στο άτομο να εκφράσει λεκτικά αυτό που μπορεί να έχει βιώσει», υπογραμμίζει. «Είναι ένας τρόπος να ξαναβάλει στο νήμα της ζωής του τα εκπληκτικά γεγονότα που τον οδήγησαν στην άλλη όχθη. Ο στόχος είναι να τον βοηθήσει στην επιστροφή στον κόσμο των ζωντανών».

Πηγή: Haaretz, Times of Israel, ΕΡΤ

Διαβάστε περισσότερα για την κατάσταση στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.