Ελλαδα

Στο Εφετείο η δολοφονία Γραικού: «Το λάθος μου ήταν ότι δεν κάλεσα το ΕΚΑΒ», λέει ο κατηγορούμενος

«Έχασε τη ζωή του ύστερα από φιλονικία» λέει ο κατηγορούμενος

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιπολικό της Αστυνομίας και κορδέλα με την οποία έχει αποκλειστεί η περιοχή
© EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Δολοφονία Δημήτρη Γραικού: Τι υποστήριξε στο Εφετείο ο 59χρονος κατηγορούμενος - Ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια

Η δολοφονία του Δημήτρη Γραικού αναβιώνει στο Εφετείο. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε πρωτόδικα κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, βρέθηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, από που ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος και υποστήριξε ότι το λάθος του ήταν «ότι δεν ειδοποίησα το ΕΚΑΒ». 

«Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Έχασε τη ζωή του ύστερα απο μια φιλονικία, μια ένταση που υπηρχε μεταξυ μας. Δεν μπορούσα να σταματήσω τον καβγά που αυτός άρχισε. Το λάθος μου είναι ότι δεν ειδοποίησα το ΕΚΑΒ. Ζητώ συγγνώμη από την οικογενεια μου», είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού, αλλά και το γεγονός όταν τον έθαψε στη συνέχεια σε χώρο κοντά στις εγκαταστάσεις του πριν από 7 χρόνια, «παίζοντας» για μήνες θέατρο για την τύχη του θύματος. 

Από την πρωταβάθμια δίκη προέκυψε ότι το κίνητρο του εγκλήματος οφείλεται σε οικονομική διαφορά που είχαν οι δύο άνδρες για την αγοραπωλησία των ζώων καθώς ο 50χρονος φαίνεται ότι δεν έδωσε καθόλου χρήματα στον άτυχο κτηνοτρόφο μετά τη σφαγή των ζώων το μοιραίο απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016.
Ο κτηνοτρόφος εξαφανίστηκε μαζί με το αυτοκίνητο του, όταν επισκέφτηκε για τελευταία φορά το σφαγείο της Χαλάστρας όπου συναντήθηκε με τον έμπορο κρεάτων. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Επί μήνες, οι συγγενείς του προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν και για αυτό το λόγο απευθύνθηκαν και στην τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο Τούνελ».
Με τη συνδρομή επιστημόνων του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ύστερα από υπόδειξη αστυνομικών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην κτηνοτροφική μονάδα του κατηγορούμενου όπου βρέθηκε θαμμένο αρχικά το αγροτικό αυτοκίνητο και στη συνέχεια η σορός του θύματος. 

Πώς αποκαλύφθηκε η δολοφονία του Δημήτρη Γραικού

Σε κτηνοτροφική μονάδα στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ανατολικό, δυτικά της Θεσσαλονίκης, είχε βρεθεί το 2019 το πτώμα του 59χρονου κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού από το Ωραιόκαστρο, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Η συγκεκριμένη μονάδα ανήκει σε κτηνοτρόφο και έμπορο κρεάτων, που πρωτόδικα καταδικάστηκε για τη δολοφονία του 59χρονου. 

Ο έμπορος κρεάτων είχε επιχειρήσει να θάψει το αγροτικό 4χ4 και το πτώμα του Δημήτρη Γραικού σε δύο λάκκους. Οι δύο άντρες φέρονται να είχαν μεταξύ τους οικονομικές διαφορές, όπως υποστήριξε ο έμπορος κρεάτων, ο οποίος κατά την ανάκριση ομολόγησε ότι το Νοέμβριο του 2016 ο Γραικός πήγε στην επιχείρησή του και άρχισαν να καυγαδίζουν για κάποια χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, σε αυτόν τον καβγά έσπρωξε με δύναμη τον Δημήτρη Γραικό, ο οποίος έπεσε και τραυματίστηκε θανάσιμα. Τελικά, το πτώμα του 59χρονου εντοπίστηκε θαμμένο σε βάθος περίπου τριών μέτρων, μαζί με το αγροτικό αυτοκίνητο του. Είχε προηγηθεί έρευνα της αστυνομίας με ειδικό εξοπλισμό ανίχνευσης μετάλλων σε βαλτώδη περιοχή δίπλα στην κτηνοτροφική μονάδα.

Το χρονικό της εξαφάνισης του Δημήτρη Γραικού

Ο 59χρονος κτηνοτρόφος είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016. Από την έρευνα των διωκτικών Αρχών προέκυψε ότι τελευταία φορά που εθεάθη ήταν στο σφαγείο της Χαλάστρας, απ' όπου αναχώρησε με το αγροτικό του όχημα. Έκτοτε χάνονται τα ίχνη του ίδιου και του αυτοκινήτου του, ενώ σιγεί και το κινητό του τηλέφωνο. Ακολούθησαν έρευνες για τον εντοπισμό του οι οποίες όμως όλο αυτό το διάστημα δεν καρποφόρησαν. Από την πλευρά της η σύζυγος του Δημήτρη Γρακού είχε δηλώσει ότι ο άντρας της έφυγε από το σπίτι του στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και πήγε στα σφαγεία για να πουλήσει κάποια ζώα. Από την πώληση φέρεται να είχε εισπράξει 17.000 ευρώ, κάτι που η σύζυγός του είχε διαψεύσει. Έκτοτε τα ίχνη του 53χρονου επιχειρηματία χάθηκαν. «Δεν ήταν ούτε εγκληματίας, ούτε τοκογλύφος, ούτε απατεώνας. Δεν είχε εχθρούς σε τέτοιο βαθμό,...», είχε δηλώσει τότε η γυναίκα του.

Για την υπόθεση είχε καταθέσει μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ο αδελφός του αγνοούμενου κτηνοτρόφου, με την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών να προτείνει την αρχειοθέτησή της. Η πρότασή όμως δεν εγκρίθηκε από τον αντιεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, εισηγούμενος την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, κατά παντός υπευθύνου. Κατόπιν αυτού, η δικογραφία βρισκόταν τον τελευταίο καιρό στα χέρια ανακρίτριας που είχε ξεκινήσει νέο κύκλο καταθέσεων και ερευνών. Κατά την κρίση του αντεισαγγελέα Εφετών, ο 59χρονος έπεσε θύμα δολοφονίας, χωρίς όμως να προσδιορίζει σε ποιόν στρέφονται υπόνοιες ως προς αυτό.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που εξετάστηκαν κατά την έρευνα των διωκτικών Αρχών ήταν και ο έμπορος κρεάτων, στην κτηνοτροφική μονάδα του οποίου εντοπίστηκε τελικώς το πτώμα του Δημήτρη Γραικού. 

Ο δολοφόνος του Δημήτρη Γραικού είχε μιλήσει στη Νικολούλη

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού είχε μιλήσει το 2017 και στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη η οποία ερευνούσε την υπόθεση. «Δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση με τη γυναίκα του Γραικού αν έδωσα ή δεν έδωσα τα χρήματα. Ό,τι είχα να πω το είπα δέκα φορές στην Ασφάλεια. Τώρα αν του έδωσα ή δεν του έδωσα, αυτοί ξέρουν τι έχει γίνει. Τελείωσε, δεν το συζητώ ξανά. Έχουν γίνει καταθέσεις, υπάρχουν τιμολόγια. Εγώ από την δικιά μου την μεριά είπα όλη την αλήθεια, όπως ακριβώς έχουν γίνει τα πράγματα», είχε πει ο έμπορος κρεάτων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου είχε πει: «Εμένα μου μπαίνουν διάφορα στο μυαλό αλλά δεν ασχολούμαι γιατί θα μπλέξω χειρότερα. Αν ήξεραν για τα λεφτά, κάποιος θα ενημέρωσε από το σφαγείο». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί πρέπει να ήταν απαραίτητα κάποιος μέσα από τα σφαγεία και όχι κάποιος άλλος που μπορεί να γνώριζε ότι εκείνη τη μέρα επρόκειτο να του δώσει χρήματα, ο ύποπτος απάντησε με έμφαση: «Θα διατυμπάνιζε παντού τι έγινε και τι δεν έγινε; Κάποιος δικός του όμως θα το ήξερε. Όταν χάθηκε ήμουν ο πρώτος που ήρθε να ψάξει η Αστυνομία. Τους έδωσα όλα τα τιμολόγια κατευθείαν, όλες τις καταθέσεις, όλα τα έβγαλαν αντίγραφα και τελείωσε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ