Ελλαδα

Το βίντεο με την επίθεση ακροδεξιών σε συρμό του ΗΣΑΠ: «Κάψ' τους, κάψ' τους»

Πώς σχολιάζει η ΕΛ.ΑΣ. το περιστατικό - Συνελήφθη 27χρονος ακροδεξιός που έριχνε εύφλεκτο υγρό

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eπεισόδια στον ΗΣΑΠ
© SOOC/Aris Oikonomou

Γνωστός στις αρχές, ο 27χρονος ακροδεξιός ο οποίος έριχνε εύφλεκτο υγρό

Κενό στα μέτρα ασφαλείας χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την παρουσία ακροδεξιών στον σταθμό Μοναστηράκι του ΗΣΑΠ, οι οποίοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με αντιεξουσιαστές χωρίς να υπάρχει αστυνομική παρουσία.

Το κακό -θα μπορούσαμε να είχαμε ακόμη και θανάτους- απετράπη από τύχη, αφού στον συρμό του τρένου επέβαιναν, πέρα από τους αντιεξουσιαστές, δεκάδες πολίτες που δεν είχαν σχέση με τα τεκτενόμενα.

Οι ακροδεξιοί επέστρεφαν από το Νέο Ηράκλειο όπου είχαν παρευρεθεί σε αντισυγκέντρωση, με αφορμή την επέτειο των δέκα ετών από την δολοφονία δύο μελών της Χρυσής Αυγής.

«Κάψ' τους, κάψ' τους» φώναζαν οι ακροδεξιοί

Μόλις άνοιξαν οι πόρτες στον σταθμό Μοναστηράκι, οι ακροδεξιοί πήγαν να μπουν, αλλά ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους αντιεξουσιαστές. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, οι ακροδεξιοί τραβήχτηκαν και άρχισαν να πετούν αντικείμενα στους αναρχικούς.

Για λόγους που ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί, οι αναρχικοί δεν βγήκαν από το τρένο παρά το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί ήταν μόλις 15-20 άτομα, σύμφωνα με τα πλάνα που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές από τον σταθμό. Πιθανόν να μην ήταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια συνάντηση, εκτιμούν οι επιτελείς του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ξαφνικά, ένας εκ των ακροδεξιών, ένας 27χρονος, πέταξε ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό μέσα στο βαγόνι με τους αντιεξουσιαστές. Σε βίντεο που προφανώς έχει τραβήξει άλλος ακροδεξιός, ακούγεται ένας εκ των παρευρισκομένων να φωνάζει «κάψ' τους, κάψ' τους».

Στο ίδιο βαγόνι αλλά και τα υπόλοιπα του συρμού επέβαιναν έντρομος αθώοι πολίτες. Από τύχη, δεν τυλίχθηκε στις φλόγες ο συρμός, σχολιάζουν οι ανώτατοι αξιωματικοί.

Στο ίδιο οπτικό υλικό το οποίο είναι διάρκειας αρκετών δευτερολέπτων, δεν διακρίνεται πουθενά παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι αρκετά αργότερα εμφανίστηκαν και προσήγαγαν διάφορους υπόπτους.

Γνωστός στις αρχές ο 27χρονος που ήθελε να κάψει τους επιβάτες

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο 27χρονος, ο οποίος μάλιστα -όπως προέκυψε κατά την έρευνα- είχε απασχολήσει και στο παρελθόν, αφού είχε συλληφθεί για κατοχή κροτίδων και βεγγαλικών το 2014 έξω από το γήπεδο του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι.

Συνολικά, τέσσερις ακροδεξιοί συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια, μεταξύ των οποίων και ο 27χρονος, καθώς και 10 αντιεξουσιαστές σε Μοναστηράκι και πλατεία Βικτωρίας.

ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό κουκουλοφόρου από αστυνομικούς

Ξεκίνησε ήδη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με τον ξυλοδαρμό ακινητοποιημένου κουκουλοφόρου στην πλατεία Βικτωρίας.

Η καταγραφή του περιστατικό από πολίτη αποκάλυψε την απάνθρωπη συμπεριφορά τουλάχιστον τριών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σε βάρος ενός νεαρού που είχε ακινητοποιηθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην περιοχή.

Ενώ ο νεαρός βρίσκεται ξαπλωμένος στο έδαφος και τον έχουν ακινητοποιήσει οι αστυνομικοί, ένας εκ των αστυνομικών -ο οποίος μάλιστα είναι κρυμμένος πίσω από ένα όχημα- χτυπά με μανία στο πρόσωπο τον νεαρό.

Στο οπτικό υλικό φαίνεται πως άλλοι δύο αστυνομικοί τρέχουν στο σημείο και χτυπούν ελαφρύτερα τον ξαπλωμένο στο έδαφος προστίθενται, ενώ ο «συνάδελφός» τους συνεχίζει ακάθεκτος τη δράση του. Ο επικεφαλής αστυνομικός της ΕΔΕ έχει ζητήσει ήδη τους φακέλους των αστυνομικών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη ομάδα, οι οποίοι και θα κληθούν για κατάθεση.

«Τέτοιες εικόνες δεν αντικατοπτρίζουν το σώμα της αστυνομίας. Ούτε συνάδουν με το έργο που έχουν αναλάβει οι αρχές. Η τιμωρία θα είναι βαριά», σχολίαζαν με νόημα πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Απελάθηκαν οι 21 Ιταλοί ακροδεξιοί

Εντωμεταξύ, σήμερα απελάθηκαν οι 21 Ιταλοί ακροδεξιοί οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα άλλων ακροδεξιών για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης από την επέτειο της δολοφονίας των δύο νεαρών παιδιών στο Νέο Ηράκλειο πριν από 10 χρόνια.

Εντοπίστηκαν μόλις κατέβηκαν από το αεροπλάνο και αμέσως τέθηκαν υπό κράτηση. Σήμερα, τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία απέλασης τους, ενώ τα στοιχεία τους μπήκαν στα τερματικά των ελληνικών αστυνομικών υπηρεσιών, για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ