Ελλαδα

Επεισόδια στο Μοναστηράκι μετά τη συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο

Αρκετές προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επεισόδια στο Μοναστηράκι μετά τη συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο
Επεισόδια στο κέντρο μετά τη συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Νέο Ηράκλειο: Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας - Αρκετές προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στον πεζόδρομο του Μοναστηρακίου ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ακροδεξιούς, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τους περιορίσουν σε συγκεκριμένο χώρο. Ομάδες νεαρών και από τις δύο «πλευρές» χρησιμοποιώντας καδρόνια, σίδερα και άλλα αντικείμενα έδωσαν μάχες σώμα με σώμα, με αρκετά άτομα να τραυματίζονται, ενώ οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους περιορίσουν περιμετρικά του σταθμού του τρένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη σημειωθεί προσαγωγές ατόμων.

Επεισόδια και στη πλατεία Βικτωρίας

Εκτεταμένη χρήση χημικών έγινε στην πλατεία Βικτωρίας όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε αστυνομικούς. Εκατοντάδες άτομα που συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο, επέστρεψαν στο κέντρο της Αθήνας, και μόλις κατέβηκαν από το τρένο επιτέθηκαν σε δυνάμεις της αστυνομίας με πέτρες ξύλα και άλλα αντικείμενα.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά, προχωρώντας σε αρκετές προσαγωγές υπόπτων. Οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να κινηθούν προς το κέντρο της Αθήνας ενώ κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στην ΑΣΟΕΕ η οποία όμως φυλάσσεται από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Νωρίτερα αρκετές προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ 

Σε προσαγωγές υπόπτων σε διάφορες περιοχές περιμετρικά του Νέου Ηρακλείου προχωρούν οι αστυνομικοί προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν συγκεντρώσεις ακροδεξιών οργανώσεων και αντιφασιστικών ομάδων, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την δολοφονία δύο μελών της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», έξω από τα τότε γραφεία του κόμματος.

Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί έχουν ακροβολιστεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κυρίως στο Νέο Ηράκλειο, το Χαλάνδρι, την Νέα Ιωνία, την Μεταμόρφωση και το Μαρούσι, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Πυροσβεστικά, αύρες της αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων που έχει εκδοθεί για σήμερα, από τις έξι το πρωί έως τις έξι το πρωί της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από αργά χθες το βράδυ, εντοπίστηκαν και κρατούνται 21 μέλη ιταλικής ακροδεξιάς οργάνωσης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ελληνικών ακροδεξιών οργανώσεων για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης των δύο νεαρών αγοριών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν έξω από τα γραφεία που διατηρούσε το κόμμα «Χ.Α.» στο Νέο Ηράκλειο.

Ο άνδρας που τους γάζωσε και τους σκότωσε εν ψυχρώ, όπως επίσης και ο συνεργός του που οδηγούσε το μοτοποδήλατο με το οποίο εξαφανίστηκαν, δεν έχουν εντοπιστεί 10 χρόνια αργότερα.

Οι φόβοι των αστυνομικών για επεισόδια είναι έντονοι, ειδικά μετά το περιστατικό του Σαββάτου στην ίδια περιοχή όπου κατά την διάρκεια αντιφασιστικής συναυλίας, προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς.

Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται και με εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών, εντοπίστηκε μια 16χρονη διαδηλώτρια τραυματισμένη βαριά στο κεφάλι. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που την εξέταση στο νοσοκομείο όπου εξακολουθεί και νοσηλεύεται, φέρεται να έχει ένα βαρύ τραύμα στο κεφάλι από αμβλί όργανο, δηλαδή όργανο χωρίς γωνίες, ενώ φέρει και πολλαπλά ευρήματα, εκχυμώσεις, μώλωπες. Η κοπέλα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, φέρεται να ποδοπατήθηκε από ικανό αριθμό ανθρώπων.

Η αστυνομία, με ανακοίνωση της, μια ημέρα αργότερα, διέψευσε πως η κοπέλα είχε χτυπηθεί από αστυνομικούς, αλλά εντοπίστηκε από περαστικούς και στην συνέχεια ειδοποιήθηκαν οι αρχές.

Η εκτίμηση των αρχών είναι πως ανήκε σε ομάδα κουκουλοφόρων που προσπάθησε να επιτεθεί σε αστυνομικούς, πιθανόν η κοπέλα παραπάτησε, έπεσε στο έδαφος ή χτυπήθηκε κατά λάθος από κάποιον διαδηλωτή και εν συνεχεία  σωριάστηκε στο έδαφος με αποτέλεσμα να ποδοπατηθεί από το πλήθος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ