Ελλαδα

Ποινική δίωξη για κακούργημα σε βάρος 14 συλληφθέντων για τα επεισόδια στο Μοναστηράκι

«Θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επεισόδια Μοναστηράκι: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος και των 14 συλληφθέντων - Θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο αναφέρει η Εισαγγελία
Επεισόδια σε συρμό στον σταθμό Μοναστηράκι @Aris Oikonomou / SOOC

Επεισόδια Μοναστηράκι: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος και των 14 συλληφθέντων - Θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο αναφέρει η Εισαγγελία

Τα βίαια επεισόδια στο Μοναστηράκι προκάλεσαν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε βάρος και των 14 συλληφθέντων.

Οι 14 που συνελήφθησαν για συμμετοχή στα επεισόδια παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος και των 14 συλληφθέντων - Θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο αναφέρει η Εισαγγελία
Βίαια επεισόδια στο Μοναστηράκι ©Aris Oikonomou / SOOC

Ποινική δίωξη για τα επεισόδια στο Μοναστηράκι

Σε βάρος των 14 συλληφθέντων η εισαγγελία της Αθήνας άσκησε δίωξη για το κακούργημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων σε συγκοινωνίες μέσων σταθερής τροχιάς από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από τα βίαια επεισόδια στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι.

Επιπλέον, ασκήθηκε δίωξη κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της διακεκριμένης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος, διατάραξης κοινής ειρήνης, της βίας κατά υπαλλήλων, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απείθειας, της παράνομης οπλοφορίας οπλοχρησίας, της παράνομης κατοχής φωτοβολίδων, της εξύβρισης, της απειλής και της κλοπής.

Το βίντεο με την επίθεση ακροδεξιών σε συρμό του ΗΣΑΠ: «Κάψ' τους, κάψ' τους»

Κενό στα μέτρα ασφαλείας χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την παρουσία ακροδεξιών στον σταθμό του ΗΣΑΠ, οι οποίοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με αντιφασίστες χωρίς να υπάρχει αστυνομική παρουσία.

Σημειώνεται ότι στον συρμό του τρένου όπου σημειώθηκαν τα άγρια επεισόδια επέβαιναν δεκάδες πολίτες που δεν είχαν σχέση με τα τεκτενόμενα. Ανατριχιαστικές είναι οι εικόνες που έχουν καταγραφεί σε βίντεο αλλά και φωτογραφίες από το σημείο.

Οι ακροδεξιοί επέστρεφαν από το Νέο Ηράκλειο όπου είχαν παρευρεθεί σε αντισυγκέντρωση, με αφορμή την επέτειο των δέκα ετών από τη δολοφονία δύο μελών της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

«Κάψ' τους, κάψ' τους»

Μόλις άνοιξαν οι πόρτες στον σταθμό Μοναστηράκι, 15-20 ακροδεξιοί πήγαν να μπουν, αλλά ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους αντιφασίστες και άρχισαν να τους πετούν αντικείμενα. Ένας από τους επιτιθέμενους -πρόκειται για έναν 27χρονο γνωστό στις αρχές- έριξε με μπιτόνι ένα υγρό μέσα στο βαγόνι, ενώ άλλος φώναζε «κάψ' τους, κάψ' τους».

Αν και αρχικά υπήρξε σοβαρός φόβος ότι πρόκειται για εύφλεκτο υγρό, τελικά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν νερό.

Στο οπτικό υλικό το οποίο είναι διάρκειας αρκετών δευτερολέπτων, δεν διακρίνεται παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι αρκετά αργότερα εμφανίστηκαν και προσήγαγαν διάφορους υπόπτους.

Γνωστός στις αρχές ο 27χρονος

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο 27χρονος, ο οποίος μάλιστα -όπως προέκυψε κατά την έρευνα- είχε απασχολήσει και στο παρελθόν, αφού είχε συλληφθεί για κατοχή κροτίδων και βεγγαλικών το 2014 έξω από το γήπεδο του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι.

Συνολικά, τέσσερις ακροδεξιοί συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια, μεταξύ των οποίων και ο 27χρονος, καθώς και 10 αντιεξουσιαστές σε Μοναστηράκι και πλατεία Βικτωρίας.

Εισαγγελική παρέμβαση και ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό συλληφθέντα από αστυνομικούς

Την ίδια ώρα, προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνη Ελευθεριάνο, για το βίντεο που και καταγράφει αστυνομικούς να ξυλοκοπούν διαδηλωτή που είχαν ακινητοποιήσει και βρισκόταν στο έδαφος.

Παράλληλα, Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με τον ξυλοδαρμό του ακινητοποιημένου ατόμου στην πλατεία Βικτωρίας.

Η καταγραφή του περιστατικού έγινε από πολίτη και το οπτικό υλικό αποκαλύπτει ότι ενώ ο συλληφθείς βρίσκεται ακινητοποιημένος και πεσμένος στο έδαφος, ένας εκ των αστυνομικών τον χτυπά με μανία. 

Στη συνέχεια φαίνεται πως άλλοι δύο αστυνομικοί τρέχουν στο σημείο και χτυπούν και εκείνοι τον ακινητοποιημένο άνθρωπο, ενώ ο συνάδελφός τους συνεχίζει τον ξυλοδαρμό του συλληφθέντα.

Ο επικεφαλής αστυνομικός της ΕΔΕ έχει ζητήσει ήδη τους φακέλους των αστυνομικών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη ομάδα, οι οποίοι και θα κληθούν για κατάθεση.

«Τέτοιες εικόνες δεν αντικατοπτρίζουν το σώμα της αστυνομίας. Ούτε συνάδουν με το έργο που έχουν αναλάβει οι αρχές. Η τιμωρία θα είναι βαριά», σχολίαζαν με νόημα πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ