Ελλαδα

Ελαιόλαδο: Με σεκιούριτι και κάμερες οι παραγωγοί προστατεύουν τις σοδειές τους

Γιατί το ελαιόλαδο έγινε «υγρός χρυσός»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελαιόλαδο: Με σεκιούριτι και κάμερες οι παραγωγοί προστατεύουν τις σοδειές τους
Ελαιόλαδο: Με σεκιούριτι και κάμερες προσπαθούν οι παραγωγοί να προστατέψουν τις σοδειές τους © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Ελαιόλαδο: Παραγωγοί προσπαθούν να προστατέψουν τις σοδειές  - Γιατί το ελαιόλαδο έγινε «υγρός χρυσός»

Οι ελαιοπαραγωγοί παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να προστατέψουν τις σοδειές τους. Οι φοβίες τους για πιθανές κλοπές λαδιού είναι έντονες που φτάνουν σε σημείο να υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα ασφαλείας. Το ελαιόλαδο πλέον έγινε «υγρός χρυσός».

«Έχουμε κάμερες και τις βραδινές ώρες σεκιούριτι»

«Εμείς στο εργοστάσιό μας έχουμε κάμερες, είναι περιφραγμένο, έχουμε συναγερμό, έχουμε κανονίσει τις βραδινές ώρες που λείπουμε να έχουμε σεκιούριτι να φυλάει τον καρπό», τόνισε ελαιοπαραγωγός σε ρεπορτάζ του MEGA.

Άλλος ένας ελαιοπαραγωγός στη Μεσσηνία τόνισε: «Διαπίστωσα, με μεγάλη έκπληξη, ότι 20 ελιές σε ένα κτήμα ήταν ραβδισμένες. Τότε τα έχασα, γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό το πράγμα φαίνεται ότι έχει γίνει τρόπος ζωής για κάποιους».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwlvw578nfmx)

Tα φαινόμενα της νοθείας

Τον τελευταίο καιρό πέραν των κλοπών, επιτήδειοι έχουν αρχίσει να βγάζουν στο εμπόριο νοθευμένο λάδι που το βαφτίζουν ως «παρθένο ελαιόλαδο» και ξεγελούν τους καναταλωνές.

«Φέρνουν ηλιέλαια, τα ανακατεύουν με κάποιας β’ διαλογής ελαιόλαδα και βάζουν κάποιες χρωστικές ουσίες μέσα και τα κάνουν πράσινα και τα πουλάνε για ελαιόλαδα. Για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», αναφέρει ελαιοπαραγωγός στο ίδιο ρεπορτάζ.

Οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο

Η μείωση της παραγωγής στο λάδι θα επηρεάσει με ταχύτατους ρυθμούς την τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Θα φτάσει από 15 έως 16 ευρώ».

«Πέρυσι πουλάγαμε τον τενεκέ 110-140 ευρώ τέλη Μαΐου, φέτος θα έχει ξεπεράσει τα 180 ευρώ ο τενεκές, τα 17 κιλά» αναφέρει ο ελαιοπαραγωγός στη κάμερα του MEGA. Με τη νέα συγκομιδή εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες η αύξηση της τιμής του τενεκέ θα είναι ραγδαία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ