Ελλαδα

Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου, η Αλίκη Διπλαράκου (ακούσια) 2η Μις Υφήλιος

Από τις επιτυχίες στα καλλιστεία στον «ακτιβισμό» ενάντια στο άβατο του Αγίου Όρους

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου, η Αλίκη Διπλαράκου (ακούσια) 2η Μις Υφήλιος
Η Αλίκη Διπλαράκου ©Wikipedia

Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου, το 1930 η Αλίκη Διπλαράκου αναδεικνύεται 2η Μις Υφήλιος χωρίς να έχει επιδιώξει τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς ομορφιάς. Η ανατρεπτική ζωή που έζησε. 

Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου, το 1930, μια Ελληνίδα καλλονή γοητεύει με την ανεπιτήδευτη ομορφιά της, πιθανώς και με τον δυναμισμό που διαγράφεται στα καστανά μάτια της, και αναδεικνύεται 2η Μις Υφήλιος στα καλλιστεία του Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Πρόκειται για την Αλίκη Διπλαράκου ή Λαίδη Ράσελ, μια πραγματικά γοητευτική παρουσία και προσωπικότητα που έζησε μια μυθιστορηματική, ανατρεπτική ζωή.

Η Αλίκη Διπλαράκου, η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη», γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 και είχε καταγωγή από την Κρήνη της Μάνης. Ήταν μια από τις τρεις κόρες του Γεωργίου Διπλαράκου, του οποίου το πραγματικό επίθετο ήταν Βαβούλης, ωστόσο, για οικογενειακούς λόγους κράτησε το επίθετο της μητέρας του, καθώς και της Ελένης Νικολέση.

Αλίκη Διπλαράκου: Οι επιτυχίες στα καλλιστεία 

Η ζωή της υπήρξε έντονη και μοναδική. Οι επιτυχίες στα καλλιστεία ήρθαν μάλλον ακούσια. Ένα απόγευμα του Γενάρη ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό ομορφιάς στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε αιφνίδια το όνομά της από κάποιο μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί.

«Ήμουν με τη μητέρα μου στο τσάι της Βρετανικής πρεσβείας, όταν κάποιος πρότεινε να πάμε να δούμε τον διαγωνισμό ομορφιάς σε ένα θέατρο. Κάποια στιγμή οι κριτές φώναξαν το όνομά μου· νόμισα ότι ήταν αστείο. Προσπάθησα να αρνηθώ, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Αλέξανδρος Ζαΐμης) μου είπε, ότι αυτό θα πρόβαλλε την Ελλάδα και να δεχθώ. Τρεις ημέρες μετά βρέθηκα στο Παρίσι, όπου κέρδισα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό και έπρεπε να συνεχίσω στο Ρίο» ανέφερε μεταξύ άλλων η 18χρονη τότε για την κατά τύχη υποψηφιότητα που έβαλε για εκείνη γνωστός της.

Ο ανταγωνισμός στη λαμπερή διοργάνωση των καλλιστείων του 1930, υπό την αιγίδα της Ένωσης Συντακτών, ήταν μεγάλος, και κυρίως ανάμεσα σε εκείνη και την Θεσσαλονικιά Ρωξάνη Στεργίου, αλλά η Αλίκη Διπλαράκου τα κατάφερε. 

Στη συνέχεια, στις 6 Φεβρουαρίου, εκπροσώπησε τη χώρα στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που έλαβε χώρα στο Παρίσι. Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και αναδείχθηκε η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.

Η επιτυχία της πανηγυρίστηκε με τις κατάλληλες τιμές και στην Αθήνα με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνετε στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου για να τη θαυμάσει και να την χειροκροτήσει από κοντά. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μάλιστα σχολίασε πώς «αναμφισβήτητα πρόκειται για μία ελληνική δόξα», εκφράζοντας τη χαρά και τον θαυμασμό του.

Επόμενος σταθμός της, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου έλαβε μέρος στις 13 Οκτωβρίου 1930 στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος». Εκεί ψηφίστηκε ως δεύτερη πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου μετά τη «Μις Βραζιλία» Γιολάντα Περέιρα, που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο.

Η Αλίκη Διπλαράκου δεν ήταν απλώς μια όμορφη νεαρή. Ήταν καλλιεργημένη, είχε καλλιτεχνική φλέβα, αλλά και πολλά ενδιαφέροντα. Έτσι, σειρά μετά είχε στη ζωή της, η ενασχόληση με το θέατρο. Έκανε μάλιστα και περιοδεία στις ΗΠΑ. Αργότερα την κέρδισε η αγάπη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και αφιέρωσε τις δυνάμεις της εκεί, δίνοντας διαλέξεις σε διάφορα μέρη.

Η Λαίδη Ράσελ «έσπασε» το άβατο του Αγίου Όρους

Η Αλίκη Διπλαράκου ήταν μια γυναίκα που ζούσε τη ζωή της έντονα. Μετά τη νίκη της στα καλλιστεία, είχε απασχολήσει και πάλι τον τύπο με την παραβίαση του άβατου του Αγίου Όρους. Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ήταν φιλοξενούμενη στη θαλαμηγό εφοπλιστή και έπεισε έναν μοναχό να την αφήσει να πιάσει για λίγο λιμάνι στο Άγιο Όρος, όπου και κατέβηκε μεταμφιεσμένη ως ναυτάκι.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τρίτη γυναίκα, η οποία ντυμένη με ανδρικά ρούχα, παραβίασε το άβατο για να γνωρίσει την απαγορευμένη -για τις γυναίκες- του πλευρά. Το περιοδικό Time έκανε λόγο για την «εισβολή» της στην Αθωνική Πολιτεία καθώς και τον ρόλο των γυναικών στην ιστορία, στο τεύχος 13-7-1953.

Αλίκη Διπλαράκου
© Καθημερινή

Στην πορεία όπως φαίνεται, σύμφωνα και με σχετική επιστολή της προς το Άγιο Όρος -που εικάζεται πως υπάρχει- η ίδια μετανόησε για την δράση της. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η νοσηλεία της στην Ελβετία και ο κίνδυνος να χάσει την ζωή της, γεγονός που το συνέδεσε με την πράξη της εκείνη. Η επιστολή πιστοποιείται από τον αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Διονυσιάτη στο «Άβατον του Αγίου Όρους», στο περιοδικό «Ορθόδοξος Φιλόθεος Μαρτυρία» του 1990 (τεύχος 38-39, σελίδα 59), όπου η ίδια αναφέρει τα ακόλουθα στο γράμμα της:

«Σεβάσμιοι Πατέρες, σας εξομολογούμαι ολοψύχως το σφάλμα που διέπραξα τον περασμένον Μάιον εις την Μονήν Βατοπαιδίου. Έφθασα εκεί δια πλοίου του μνηστήρος μου κ. Μωράν, και συνέπεσε να είναι αγκυροβολημένα εκεί και τα θωρηκτά Λήμνος και Κιλκίς, οπότε ο πονηρός μοι ενέβαλε την σκέψην να ανέλθω εις την Μονήν καίτοι εγνώριζα, ότι απαγορεύετο. Και δανεισθείσα ναυτικήν στολήν εισήλθον μετά του μνηστήρος μου και περιήλθον εκκλησίας και άλλα μέρη ως ναύτης, χωρίς να με γνωρίσει τινάς.

Έκτοτε Πατέρες μου έχασα την υγείαν μου και κατήντησα εδώ εις τα σανατόρια της Ελβετίας δια την σωτηρίαν μου, και δυστυχώς δεν βλέπω βελτίωσιν. Εγνώρισα όμως και το πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι τιμωρία εκ μέρους της Παναγίας προς την οποίαν ησέβησα, δεν έπρεπε εγώ μορφωμένη κοπέλα να κάμω αυτό που έκαμα, και μετανοώ, τώρα, παρακαλώντας την Παναγία μου να με συγχωρέσει. Παρακαλέσατε και σεις άγιοι Πατέρες. Προς τούτο, δεχθήτε δε και 5.000 δραχμές, ίνα κάμετε λειτουργίας και παρακλήσεις δια την υγείαν μου. Μετά πολλού σεβασμού».

Αλίκη Διπλαράκου
© Wikipedia

Δύο λαμπεροί γάμοι

Ο έρωτας όμως τι ρόλο έπαιξε στη ζωή της; Η Αλίκη Διπλαράκου παντρεύτηκε πρώτα το 1932 τον Πωλ-Λουί Βάιλερ, αεροπόρο και διευθυντή της Gnome et Rhône, γιο του Λαζάρ Βάιλερ, μηχανικού, βιομήχανου και πολιτικού και της Αλίκης Ζαβάλ με τον οποίο απέκτησαν τον Πωλ-Αννίκ Βάιλερ (1933-1998), που νυμφεύτηκε την ντόνα Ολυμπία-Εμμανουέλα Τορλόνια ντι Τσιβιτέλα-Τσέζι και απέκτησαν τη Σιβύλλα Βάιλερ, μετέπειτα σύζυγο του Γουλιέλμου των Καπετιδών-Βουρβόνων-Πάρμας πρίγκιπα τού Λουξεμβούργου.

Το ζευγάρι χώρισε το 1945 και εκείνη παντρεύτηκε με τον Βρετανό διπλωμάτη και πρέσβη Τζον Ράσελ, με τον οποίο απέκτησαν άλλα δύο παιδιά: τη Γεωργιάνα-Αλεξάνδρα και τον Αλέξανδρο-Κάρολο-Θωμά Ράσελ. Εξαιτίας αυτού του γάμου, απέκτησε επίσημα και τον τίτλο της Λαίδης.

Η καλλονή της εποχής εκείνης έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου 2002 σε ηλικία 90 ετών.

Σαν σήμερα Γεγονότα

54 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος δηλητηριάζεται και πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο 17χρονος θετός γιος του, Νέρων, τον διαδέχεται στο ρωμαϊκό θρόνο.
1307 - Με εντολή του βασιλιά Φιλίππου Δ΄ της Γαλλίας συλλαμβάνονται εκατοντάδες Ναΐτες Ιππότες, οι οποίοι αργότερα θα υποβληθούν σε βασανιστήρια προκειμένου να «ομολογήσουν» ότι είναι αιρετικοί.
1582 - Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1644 - Ο σουηδικός και ολλανδικός στόλος νικούν το στόλο της Δανίας κοντά στο νησί Φέμαρν.
1773 - Ο Σαρλ Μεσιέ ανακαλύπτει τον Γαλαξία της Δίνης.
1775 - Το Ηπειρωτικό Κογκρέσο των Η.Π.Α. αποφασίζει την ίδρυση του Ηπειρωτικού Ναυτικού (αργότερα μετονομάστηκε σε Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ).
1792 - Τίθεται στην Ουάσινγκτον ο θεμέλιος λίθος του Λευκού Οίκου.
1845 - Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στη Δημοκρατία του Τέξας εγκρίνει σύνταγμα, το οποίο αν γίνει αποδεκτό από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών το Τέξας θα γίνει πολιτεία των Η.Π.Α.
1892 - Ο Έντουαρντ Έμερσον Μπάρναρντ ανακαλύπτει τον κομήτη D/1892 T1, τον πρώτο κομήτη που ανακαλύφθηκε με φωτογραφικά μέσα.
1917 - Περίπου 70.000 άνθρωποι γίνονται μάρτυρες του «θαύματος του Ήλιου» στη Φάτιμα της Πορτογαλίας.
1921 - Οι σοβιετικές δημοκρατίες της Ρωσίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας υπογράφουν τη συνθήκη του Καρς με τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, καθορίζοντας τα σύγχρονα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών του νοτίου Καυκάσου.
1923 - Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ανακηρύσσει την Άγκυρα πρωτεύουσα της Τουρκίας, αντί της Κωνσταντινούπολης.
1930 - Η Ελληνίδα καλλονή Αλίκη Διπλαράκου, «Μις Ευρώπη 1930», εκλέγεται στη β΄ θέση «Μις Υφήλιος 1930» στα καλλιστεία του Ρίο Ντε Τζανέιρο (Βραζιλία).
1943 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας τάσσεται με τις συμμαχικές δυνάμεις και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.
1944 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, απελευθερώνεται από τον Κόκκινο Στρατό.
1944 - Ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός νικά τους Γερμανούς στη μάχη της Ηλεκτρικής, διασώζοντας το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι.
1946 - Η Γαλλία υιοθετεί το Σύνταγμα της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
1970 - Ο Παντελής Γκίνης, καπετάνιος καλυμνιώτικου σπογγαλιευτικού, καταθέτει στην Εισαγγελία αίτηση κατάσχεσης δίσκου της εταιρίας Λύρα που περιέχει την πασίγνωστη επιτυχία του νεαρού τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου Ντιρλαντά, διεκδικώντας την πατρότητα της σύνθεσης.

Σαν σήμερα Γεννήσεις 

1161 - Ελεονώρα της Αγγλίας, βασίλισσα της Καστίλης
1453 - Εδουάρδος του Ουεστμίνστερ, πρίγκιπας της Ουαλίας
1499 - Κλαυδία, βασίλισσα της Γαλλίας
1613 - Λουίζα του Γκουθμάν, βασίλισσα της Πορτογαλίας
1821 - Ρούντολφ Βίρχοβ, Γερμανός επιστήμονας και πολιτικός
1873 - Γεώργιος Καφαντάρης, Έλληνας πολιτικός
1895 - Κουρτ Σουμάχερ, Γερμανός πολιτικός
1918 - Λοράνς Περνού, Γαλλίδα παιδαγωγός και συγγραφέας
1921 - Υβ Μοντάν, Ιταλο-Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής
1925 - Γκούσταφ Βίνκλερ, Δανός τραγουδιστής
1925 - Μάργκαρετ Θάτσερ, Αγγλίδα πολιτικός
1926 - Κίλερ Κοβάλσκι, Καναδός παλαιστής
1926 - Πωλ Σουλικιάς, Έλληνας ζωγράφος
1927 - Τουργκούτ Οζάλ, Τούρκος πολιτικός
1930 - Σαφίκ Χαντάλ, Σαλβαδοριανός πολιτικός
1934 - Νάνα Μούσχουρη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1945 - Ντέσι Μπουτέρσε, πρόεδρος του Σουρινάμ
1951 - Αντώνης Καφετζόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1952 - Ζαφείρης Μελάς, Έλληνας τραγουδιστής
1960 - Βασίλης Λέκκας, Έλληνας τραγουδιστής
1960 - Τζόι Μπελαντόνα, Αμερικανός τραγουδιστής (Anthrax)
1964 - Παύλος Παυλίδης, Έλληνας τραγουδοποιός
1965 - Μιχάλης Κουμπιός, Έλληνας συνθέτης
1967 - Χαβιέρ Σοτομαγιόρ, Κουβανός αθλητής
1969 - Νικόλαος Γραμματικός, Έλληνας χειροσφαιριστής
1971 - Πύρρος Δήμας, Έλληνας αρσιβαρίστας
1977 - Πολ Πιρς, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1981 - Δημήτρης Μούγιος, Έλληνας κωπηλάτης
1982 - Ίαν Θορπ, Αυστραλός κολυμβητής
1984 - Λιονέλ Χόρχε Νούνιες, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
1993 - Τίφανι Τραμπ, Αμερικανίδα κοσμική
1979 - Όλγα Ραζή - Ελληνίδα

Σαν σήμερα Θάνατοι

54 - Κλαύδιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
1093 - Ροβέρτος Α΄, κόμης της Φλάνδρας
1131 - Φίλιππος της Γαλλίας, βασιλιάς των Φράγκων
1382 - Πέτρος Β΄, βασιλιάς της Κύπρου
1453 - Ιάκωβος, μάργραβος του Μπάντεν-Μπάντεν
1605 - Ακμπάρ ο Μέγας, αυτοκράτορας των Μογγόλων
1715 - Νικολά Μαλμπράνς, Γάλλος φιλόσοφος
1815 - Ζοακίμ Μυρά, Γάλλος στρατιωτικός
1882 - Αρτύρ ντε Γκομπινώ, Γάλλος φιλόσοφος
1904 - Παύλος Μελάς, Έλληνας στρατιωτικός
1925 - Εμμανουήλ Λυκούδης, Έλληνας συγγραφέας
1961 - Λουί Ρουαγκασόρε, πρωθυπουργός του Μπουρούντι
1962 - Δημήτριος Τσαλόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1968 - Παυσανίας Λυκουρέζος, Έλληνας πολιτικός
1976 - Δημήτριος Παπαδημητρίου, Έλληνας πολιτικός
1985 - Σπύρος Βασιλείου, Έλληνας ζωγράφος
1985 - Τάσσος, Έλληνας χαράκτης
1987 - Γουόλτερ Χάουζερ Μπράταιην, Αμερικανός φυσικός
1997 - Αντίλ Τσαρτσάνι, Αλβανός πολιτικός
2007 - Μπομπ Ντενάρ, Γάλλος μισθοφόρος
2008 - Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ, Γάλλος ηθοποιός
2008 - Σωκράτης Δημητριάδης, Έλληνας πολιτικός
2010 - Κώστας Καφάσης, Έλληνας τραγουδιστής
2013 - Φίλιππος Συρίγος, Έλληνας δημοσιογράφος
2016 - Πουμιπόν Αντουνιαντέτ, βασιλιάς της Ταϊλάνδης
2016 - Ντάριο Φο, Ιταλός συγγραφέας
2017 - Αλμπέρ Ζαφί, πρόεδρος της Μαδαγασκάρης
2018 - Νικολάι Πάνκιν, Ρώσος κολυμβητής
2022 - Σταύρος Σαράφης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ