Ελλαδα

Κακοκαιρία Elias: Μεγάλα προβλήματα στη Δυτική Πελοπόννησο - Επί ποδός στη Θεσσαλία

Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία Elias: Μεγάλα προβλήματα στη Δυτική Πελοπόννησο - Επί ποδός στη Θεσσαλία
Κακοκαιρία Elias: Μεγάλα προβλήματα στη Δυτική Πελοπόννησο - Επί ποδός στη Θεσσαλία © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Κακοκαιρία Elias: Ζημιές στη Δυτική Πελοπόννησο - Επί ποδός στη Θεσσαλία - Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία 

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η κακοκαιρία Elias η οποία χτυπάει τις τελευταίες ώρες Αίγιο, Καλάβρυτα και Κόρινθο.

Ήδη τα πρώτα προβλήματα καταγράφηκαν στα δυτικά της χώρας. Το 112 ήχησε στο Ξυλόκαστρο το βράδυ, με όσους βρίσκονται στην περιοχή να λαμβάνουν προειδοποιητικό μήνυμα για χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» γράφει το μήνυμα 112.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δέχθηκε ήδη πάνω από 15 τηλεφωνικές κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντλησης υδάτων.

Τουλάχιστον δύο πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, κάηκαν 3 φοίνικες, σε αύλειο χώρο οικίας, στο Κιάτο του δήμου Σικυωνίων. Πυρκαγιά – κατά πάσα πιθανότητα από κεραυνό – εκδηλώθηκε, κοντά στον κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου, χωρίς δυσάρεστες εξελίξεις.

Κακοκαιρία Elias: Κλειστά σχολεία σε Κόρινθο και Θεσσαλία

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο Τρίτη, με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου.

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν έως και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ θα παραμείνουν κλειστές και σχολικές μονάδες στη Φθιώτιδα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και για τις άμεσες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Έντονη χαλαζόπτωση στα Καλάβρυτα - Καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί στην εθνική οδό Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης που προκάλεσε τη μεταφορά χωμάτων και άλλων φερτών υλικών στο οδόστρωμα της Νέας Εθνικής αλλά και της Παλαιάς Εθνικής οδού.

Η χαλαζόπτωση μάλιστα ήταν πρωτοφανής, σύμφωνα με τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες, καθώς ήταν σε μέγεθος πορτοκαλιού προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα στα Καλάβρυτα και τα γύρω χωριά.  

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvs89ja8bjsx)

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η ATHENS VOICE, όπου είναι εμφανές τόσο το μέγεθος του χαλαζιού όσο και ελάχιστες από τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο 162 χλμ της Νέας Εθνικής Οδού, στο ύψος της εξόδου για Καλάβρυτα. Στο οδόστρωμα έχουν καταλήξει φερτά υλικά, ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου και στην προηγούμενη κακοκαιρία είχε κλείσει η εθνική οδός.

Πρόκειται για ένα κομμάτι δάσους πάνω από την Εθνική οδό το οποίο είχε καεί και το οποίο κατά την τελευταία κακοκαιρία «Daniel» προξένησε τα ίδια προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Κακοκαιρία Elias: Έντονη χαλαζόπτωση στα Καλάβρυτα - Καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα - Ακινητοποιημένα οχήματα στην εθνική οδό.
© Athens Voice

Η «Ολυμπία Οδός» διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων για λόγους ασφαλείας ενώ καθ’ οδόν βρίσκονται ήδη μεγάλα οχήματα προκειμένου να απομακρύνουν τα υλικά από το οδόστρωμα.

Τα ακινητοποιημένα οχήματα θα κάνουν αναστροφή με τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας και θα διοχετευθούν στο τοπικό οδικό δίκτυο προκειμένου να συνεχίζουν την διαδρομή τους.

Κακοκαιρία Elias: Έντονη χαλαζόπτωση στα Καλάβρυτα - Καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα - Ακινητοποιημένα οχήματα στην εθνική οδό.
© Athens Voice

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν περιοχές και χωριά της Λάρισας 

Διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας σε δρόμους μέσα στη Λάρισα, στα Φάρσαλα, αλλά και σε χωριά κυρίως της Ελασσόνας, σύμφωνα με το onlarissa.gr.

Τα χωριά που βυθίστηκαν στο σκοτάδι ήταν: το Μαυροβούνιο, η Χάλκη, το Δαμάσι, το Αμούρι, η Μαγούλα και το Μεσοχώρι.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται προς αποκατάσταση των προβλημάτων και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα έχει λυθεί το θέμα της ηλεκτροδότησης.

Σε ετοιμότητα ένοπλες δυνάμεις και πολιτική προστασία στη Θεσσαλία

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος της κακοκαιρίας Elias στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα.  

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvs888ftnamh)

Αναλυτικότερα, συνδράμουν με 770 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 361 άτομα των τμημάτων «Ξενοκράτης» στην Θεσσαλία που βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδων, 170 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων, 29 άτομα του Ειδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής-Βιολογικής- Χημικής Άμυνας σε 5 ομάδες -οι τρεις στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Βελεστίνο- 19 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί, ένας αξιωματικός Υγειονομικού-Κτηνιατρικού, 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ στη Λάρισα και 120 άτομα σε δύο λόχους της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο.

Από χερσαία μέσα διατίθενται επτά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, έντεκα οχήματα γενικής χρήσης, τρία ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, τρεις προωθητές γαιών, 17 φορτωτές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, δύο εκσκαφείς τάφρων, τρεις φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων, 21 ανατρεπόμενα οχήματα, 16 ρυμουλκά οχήματα, τέσσερις φορτωτές μικρού μεγέθους, δύο γέφυρες Bailey σε Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων, δύο γεννήτριες, 46 λέμβοι, επτά λεωφορεία, ένα όχημα περισυλλογής (Leo Standard), τρεις αρματοφορείς, ένα μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος καθώς και τέσσερις φωτιστικοί πύργοι.

Από ιπτάμενα μέσα διατίθενται έξι ελικόπτερα Huey, ένα Chinook στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ένα Super Puma στην 111 Πτέρυγα Μάχης και ένα ΑΒ-205 στην 111 Πτέρυγα Μάχης και ένα S-70 της 110 ΠΜ.

Από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, στο λιμάνι του Βόλου βρίσκεται ένα αρματαγωγό.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα διάθεσης έχουν τεθεί τα Κέντρα Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και το Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Βασίλης Κικίλιας: Ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα

Επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Elias», όπως επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια "Daniel" να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε και επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και για το λόγο αυτό ζήτησε «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ προσέθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσουν τα φαινόμενα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

Όπως είπε, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την επιβάρυνση των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια, «μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ και να επιχειρούμε από κοινού».

«Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεργασία των πολιτών. Θα ήθελα να ζητήσω να ακολουθούμε πιστά και πολύ προσεκτικά τις οδηγίες όπως αυτές έρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο. Καταρχάς για σήμερα Δευτέρα φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσει εδώ στη Θεσσαλία, και να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αύριο, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη σύμφωνα πάντα με αυτά τα οποία λέει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην Περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις. Προσέθεσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν έτσι ώστε με τους εργαζομένους της και με τα μηχανήματα της να μπορεί να ανοίξει κοίτες, επιχειρούν σε γέφυρες, σε ρέματα σε ποτάμια και σε δύσβατες δύσκολες περιοχές».

«Για μια ακόμη φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι τη μάχη αυτή τη δίνουμε όλοι μαζί. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια. Πάνω από όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει κι από εκεί και πέρα να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προασπίζοντας και ό, τι άλλο υπάρχει», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Η συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας

Το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.  

Σε ετοιμότητα βρίσκονται 673 άτομα και 14 λέμβοι.

   Αναλυτικότερα:

   - 603 άτομα των τμημάτων «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδων (384 άτομα στην Αττικοβοιωτία και 219 άτομα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης)

   - 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ με 14 λέμβους  

   Επιπρόσθετα, σε ετοιμότητα από χερσαία μέσα βρίσκονται:

   - 61 Οχήματα γενικής χρήσης

   - 3 Προωθητές γαιών

   - 5 Φορτωτές γαιών

   - 4 Ισοπεδωτές γαιών

   -  4 Εκσκαφείς τάφρων

   - 5 Ανατρεπόμενα Οχήματα

   - 4 Ρυμουλκά Οχήματα

   - 4 Φορτωτές μικρού μεγέθους

   - 11 Γεννήτριες

   - 14 Λεωφορεία

   - 2 Οχήματα Περισυλλογής

   - 6 Πυροσβεστικά

   - 4 Υδροφόρα Οχήματα

   - 4 Οχήματα Μεταφοράς Λυμάτων

   - 2 Συγκροτήματα 'Αντλησης

   - 10 Οχήματα Υγειονομικού  

Ακόμη, από ιπτάμενα μέσα σε ετοιμότητα βρίσκονται ένα ελικόπτερο Chinook, ένα ελικόπτερο Super Puma, ενώ από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, μια φρεγάτα στην Κάρυστο και ένα Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές θα πλήξουν έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, θα προκαλέσει το σύστημα κακοκαιρίας Elias σύμφωνα με το επικαιροποιημένο με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (25/9).

Σήμερα (25.09) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και στους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Αύριο (26.09) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27.09) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28.09) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι, στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ