Ελλαδα

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν κινδυνεύουμε από τύφο και ελονοσία - Διευκρινίσεις για τη Θεσσαλία

Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία Daniel - Γκίκας Μαγιορκίνης: Γιατί δεν κινδυνεύουμε από τύφο και ελονοσία - Διευκρινίσεις για τις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας.
Αναλυτικές εξηγήσεις δίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την πιθανότητα επιμόλυνσης από τύφο ή ελονοσία © Tatiana Bolari/Eurokinissi

Κακοκαιρία Daniel - Γκίκας Μαγιορκίνης: Γιατί δεν κινδυνεύουμε από τύφο και ελονοσία - Διευκρινίσεις για τις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας.

Αναλυτικές εξηγήσεις παρέχει ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν είναι πιθανή η επιμόλυνση των επίμαχων πληθυσμών, που επλήγησαν, από τύφο ή ελονοσία.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρει στη σχετική ανάρτησή του:

“Καθώς ακούστηκαν κάποιες ανακρίβειες για τον κίνδυνο Δημόσιας Υγείας στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής:

1) οι πλημμύρες δεν σχετίζονται με τύφο. Ο τύφος μεταδίδεται από δάγκωμα τσιμπουριού, ψύλλου ή ακάρεων και οφείλεται κυρίως σε “εξώτικά” μικρόβια (ρικέτσιες). Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη έχει παρατηρηθεί τυφοειδής πυρετός που οφείλεται σε στελέχη Σαλμονέλας και υπάγεται γενικότερα στις γαστρεντερίτιδες. Ο τυφοειδής πυρετός δεν είναι τύφος.

2) το παράσιτο της ελονοσίας δεν είναι ενδημικό στην Ελλάδα, η πιθανότητα ελονοσία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι μηδαμινή. Θα χρειαστεί να έχουμε επανεισαγωγή του παρασίτου και πιθανολογείται σε βάθος ετών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το πλασμώδιο της ελονοσίας (όπως και κανένα μικρόβιο) δεν βγαίνει με παρθενογένεση από την υγρασία ή την πλημμύρα. Η ελονοσία σχετίζεται με πλημμύρες σε περιοχές που έχει ενδημικότητα το πλασμώδιο”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ