Ελλαδα

Δοκιμάζονται η Μαγνησία και τα Τρίκαλα από τη θεομηνία - Εκκενώσεις οικισμών και αγνοούμενοι

Υπερχείλισε και πάλι ο χείμαρρος Κραυσιδώνας στον Βόλο, καμία δίοδος στο νότιο Πήλιο καθώς έχουν καταρρεύσει όλες οι γέφυρες

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταστροφές στη Μαγνησία από την κακοκαιρία Daniel
© EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κακοκαιρία Daniel: Εκκενώσεις οικισμών στα Τρίκαλα, τέσσερις αγνοούμενοι στη Μαγνησία και ο Βόλος μετράει τις πληγές του

Δύσκολες στιγμές περνούν για τρίτη ημέρα οι κάτοικοι της Μαγνησίας και του Βόλου, όπου δεν λένε να σταματήσουν οι βροχές και οι καταιγίδες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αντιμετωπίζουν τα περισσότερα χωριά, αλλά και οι πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

Κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανυπολόγιστες ζημιές από την επέλαση του νερού, ενώ οι κάτοικοι σε ορισμένες περιοχές αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους, στα οποία είναι εγκλωβισμένοι, λόγω του ύψους του νερού που έχει φτάσει μέχρι τις αυλές.

Ο φόβος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει να κάνει με το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο και αν αυτό το νερό θα διοχετευθεί προς τα πεδινά, οπότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ δύσκολη για τις πεδινές περιοχές.

Σπίτια έχουν γκρεμιστεί, καταπτώσεις βράχων σημειώνονται σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων.

Εκκενώσεις οικισμών στα Τρίκαλα

Το 112 ήχησε λίγο μετά τις 10:00 σε τέσσερις περιοχές στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι στα χωριά Λίλη, Βαλομάνδρι, Παραπόταμο και Δροσερό θα πρέπει να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους λόγω των επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Πηνειός ποταμός αρχίζει και ξεχειλίζει σε χωριά των Τρικάλων. 

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο Ληθαίος ποταμός έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

Κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το νερό του ποταμού, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση απευθύνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια και συνδρομή από την πολιτεία.

⚠️❗️Κεντρική γέφυρα Ληθαίου ποταμού στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων Φωτογραφία Χάρης Φίκας

Posted by Forecast Weather Greece on Thursday, September 7, 2023

Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, τονίζει πως ο δήμος Τρικκαίων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο δήμος, προσθέτει, θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες που έχουν ανάγκη.

Το βράδυ της Τετάρτης, κατέρρευσε η παλιά γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη Τρικάλων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνει έκκληση να σταλεί ειδικός εξοπλισμός για να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων, ενώ κάνει λόγο και για πολλές κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως «κατεβαίνουν τα βουνά μας».

Στις στέγες οι κάτοικοι στον Παλαμά Καρδίτσας

Σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας είναι κάτω από το νερό από τη έντονη βροχόπτωση.

Σε πολλά χωριά στον δήμο Παλαμά οι άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια. Πλημμυρισμένα είναι χωριά και στους δήμους Καρδίτσας και Σοφάδων.

Posted by Takis Kwstas Tsioukas on Wednesday, September 6, 2023

Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις και την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Στο Μουζάκι Καρδίτσας κατέρρευσε διώροφο κτίριο που λειτουργούσε ως γυμναστήριο.

Το πρώτο ΣΟΚ της ημέρας

Posted by Γιώργος Δ. Καλλιώρας on Wednesday, September 6, 2023

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

4 αγνοούμενοι στη Μαγνησία

Κορυφώνεται η αγωνία, όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες, για τους ανθρώπους που αγνοούνται στον Βόλο και το Πήλιο και δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, ενώ η κακοκαιρία επιμένει με ραγδαίες μπόρες -από το πρωί και κατά τη διάρκεια της νύχτας- με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα προβλήματα τόσο στον Βόλο, όσο και στο Πήλιο που κυριολεκτικά έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές.

Στους δύο νεκρούς της Μαγνησίας, υπάρχουν και 4 αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων, ένα ζευγάρι 35χρονων Αυστριακών, των οποίων η τύχη αγνοείται, όταν το σπίτι που παραθέριζαν στα Ποτιστικά του Νοτίου Πηλίου παρασύρθηκε από τους χειμάρρους, ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Διακόπηκε κάθε οδική σύνδεση με το Νότιο Πήλιο

Πριν λίγη ώρα, κατέρρευσε και η γέφυρα του Βρύχωνα στα Κάτω Λεχώνια του Βόλου, ιδιαίτερα νευραλγικής σημασίας, αφού βρίσκεται στον δρόμο Βόλου-Αγριάς-Νοτίου Πηλίου, αποκόπτοντας κάθε εναλλακτική διαδρομή προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας.

Η γέφυρα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου που κατεβαίνει από τις πλαγιές του Πηλίου από τον Άγιο Λαυρέντιο και τη Δράκεια, αφού από το πρωί η περιοχή επλήγη με ιδιαίτερα μεγάλη σφοδρότητα από νέα νεροποντή. Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου παρασύρουν ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους, αφήνοντας πίσω τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.

Οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο είναι βιβλικές, αφού δεν μπορεί να κινηθεί κανείς προς το Νότιο Πήλιο όπου έπεσε γέφυρα στην Μπούφα ή έχουν κλείσει οι δρόμοι από κατολισθήσεις σε εκατοντάδες σημεία ή έχουν καταστραφεί και χαθεί στη θάλασσα από τη μανία της θεομηνίας.

Υπερχείλισε ο Κραυσιδώνας στον Βόλο

Υπερχείλισε και πάλι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας μέσα στην πόλη του Βόλου, εξαιτίας της νέας νεροποντής που -από το πρωί- σαρώνει την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Το ποτάμι ξεπέρασε τα όριά του από το ύψος της γέφυρας στην Γιάννη Δήμου και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις από την περιοχή της Χιλιαδούς και συνεχίζει μέχρι τις εκβολές του.

Δοκιμάζονται η Μαγνησία και τα Τρίκαλα από τη θεομηνία - Εκκενώσεις οικισμών και αγνοούμενοι

Ήδη, στις παρόχθιες οδούς Ζάχου και Καραμπατζάκη έχουν παρασυρθεί δεκάδες αυτοκίνητα και τα νερά επεκτείνονται προς τις συνοικίες της Κηφισιάς στην Παρασκευοπούλου, σε όλη τη Χιλιαδού, τον Αγιο Παντελεήμονα, την Παπαδιαμάντη, τα Παλαιά, τους Αγίους Αναργύρους και έχουν κλείσει όλες οι γέφυρες του χειμάρρου.

Έχει διακοπεί η κίνηση αυτοκινήτων σε όλες τις περιοχές και η σύνδεση του κέντρου του Βόλου με τη Νέα Ιωνία.

Μετράει τις πληγές του ο Βόλος - Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο Βόλος είναι χωρίς υδροδότηση και πόσιμο νερό για τρίτη ημέρα και οι Αρχές δίνουν αγώνα για να δώσουν ανάσες ζωής σε μία πόλη που προσπαθεί να επανέλθει σε ένα στοιχειώδες επίπεδο κανονικότητας, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η πρωτόγνωση κακοκαιρία, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvcf9kptq0ah)

Ο Δήμος Βόλου με συνεργεία διανέμει χιλιάδες μπουκάλια πόσιμου νερού στους πολίτες με οργανωμένη διανομή σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος κατήγγειλε ότι ορισμένοι πωλούν νερό σε υψηλές τιμές χαρακτηρίζοντάς τους ως μαυραγορίτες.

Με μήνυμα του 112, στις 09:37 δόθηκε εντολή για νέα παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή του Βόλου, διότι καταβάλλονται προσπάθειες να διανοιγούν οι δρόμοι που καλύπτονται από τα βουνά λάσπης και τις φερτές ύλες και να καθαριστούν φρεάτια και αποχετευτικό δίκτυο που δεν άντεξαν στους τεράστιους όγκους νερού που έπεσαν στην περιοχή και κατέβασαν οι χείμαρροι από το Πήλιο.

Οι Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου και πάλι δεν στάθηκε δυνατόν να λειτουργήσουν, αφού οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και δεκάδες λεωφορεία έχουν βουλιάξει στις λάσπες και παραμένουν αποκλεισμένα. Η πόλη εξακολουθεί να είναι χωρίς ταξί, υπεραστικές συγκοινωνίες και τρένα.

Κλειστή παραμένει σχεδόν στο σύνολό της και η αγορά του Βόλου, ενώ έγινε γνωστό ότι όσες επιχειρήσεις καταφέρουν να λειτουργήσουν θα πρέπει να κλείσουν στις 6 το απόγευμα για προληπτικούς λόγους.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί όλες οι υποδομές στην πόλη του Βόλου και τα προάστια, όπως το λιμάνι και οδικές αρτηρίες που οδηγούν έξω από την πόλη.

Ζημιές έχουν προκληθεί και σε αρχαιολογικούς χώρους τεράστιας αξίας και σημασίας, όπως στις νεολιθικές ανασκαφές στο Διμήνι και το Αρχαίο Θέατρο, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Μουσείο-Συγκρότημα Τσαλαπάτα επλήγησαν από ανυπολόγιστες ζημιές, αφού καλύφθηκαν από τόνους λάσπης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvcdtd8g93rd)

Χάος στο Πήλιο και την υπόλοιπη Μαγνησία

Χάος επικρατεί στη Μηλίνα, στο Χόρτο, στα Καλά Νερά, στον Πλατανιά, στην Άφησσο, στα Άνω και Κάτω Λεχώνια στην κατεύθυνση προς το Νότιο Πήλιο όπου έχουν χαθεί δρόμοι, σπίτια και αυτοκίνητα και είναι αδύνατη η επικοινωνία και η χερσαία προσέγγιση.

Ανάλογες εικόνες υπάρχουν και στο Ανατολικό Πήλιο με χειρότερα πληγείσες περιοχές τον Αγιο Ιωάννη, το Παπά Νερό και το Χορευτό, όπως και στην Τσαγκαράδα.

Μεγάλες καταστροφές έχει υποστεί και η Μακρυνίτσα όπου μεγάλες ποσότητες νερού παρέσυραν σπίτια και αυτοκίνητα από το πάρκινγκ στη Μπράνη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvc26p9w9ny1)

Ήδη στην περιοχή βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, που συντονίζει τις προσπάθειες για την επαναφορά στην κανονικότητα της περιοχής, ενώ συνδράμουν δυνάμες από όλη την Ελλάδα που έχουν μεταφερθεί από τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα και μαζί τους εκατοντάδες εθελοντικές ομάδες όπως από τη Μεσσηνία και την Ηπειρο.

Στη Μαγνησία επιχειρούν 160 πυροσβεστικά οχήματα, 400 πυροσβέστες και 5 ΕΜΑΚ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στον Βόλο και τη Μαγνησία βρίσκονται και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες και καταγράφουν τις εικόνες χάους που προκλήθηκαν στην περιοχή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ