Ελλαδα

Νέα δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει την τεράστια έκταση της πλημμύρας στη Θεσσαλία

Δίχως τέλος οι απεγκλωβισμοί στις πνιγμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμυρισμένες εκτάσεις στη Γιάννουλη της Λάρισας
Πλημμυρισμένες εκτάσεις στη Γιάννουλη της Λάρισας © SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Landsat-8 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου δείχνουν σε υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.

Οι χάρτες με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνουν με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Νέα δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει την τεράστια έκταση της πλημμύρας στη Θεσσαλία

Στην περιοχή της Λάρισας παρατηρείται ο Πηνειός ποταμός, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της υπερχείλισης ακόμα και μέσα στην πόλη.

Νέα δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει την τεράστια έκταση της πλημμύρας στη Θεσσαλία

Εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel του Copernicus

Ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο από ό,τι συνήθως καταγράφεται σε έναν ολόκληρο χρόνο, αναφέρεται σε ανάρτηση της ευρωπαϊκού συστήματος «Copernicus» στην πλατφόρμα Χ.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική και ανατολική Ελλάδα. Ορισμένες περιοχές δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες - περισσότερο από ό,τι συνήθως καταγράφεται σε έναν ολόκληρο χρόνο. Ο Sentinel1 κατέγραψε την εικόνα που δείχνει πλημμυρισμένες περιοχές κοντά στον Βόλο».

Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας

Ο χάρτης της Θεσσαλίας άλλαξε μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Νέα δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει την τεράστια έκταση της πλημμύρας στη Θεσσαλία

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί  συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Τα 4 αυτά ποτάμια συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα. Όλοι αυτοί οι ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που είδαμε.

Νέα δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει την τεράστια έκταση της πλημμύρας στη Θεσσαλία

Βουβός πόνος στην Καρδίτσα - Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί

Σε λιμνοθάλασσα λασποβροχής έχουν μετατραπεί ολόκληρες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Καθώς τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, οι άνθρωποι αρχίζουν και μετρούν τις πληγές τους, οι οποίες είναι πολλές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν.

Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, Μεταμόρφωση, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική, ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν ενισχυθεί από σήμερα ενώ άρμα της μπαίνει μέσα στους οικισμούς για απάντληση υδάτων , διότι αν και πέφτει η στάθμη του νερού παραμένει πάνω από το πεζοδρόμιο και σε κάποια σημεία είναι ακόμη πιο βαθιά. Σήμερα έχουν ξεκινήσει και συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να κινούνται στην περιοχή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cve9farliqx5)

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών στην Π.Ε. Καρδίτσας, όπου εκτυλίσσονται ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες πόνο και θλίψη για αυτά που έχουν υποστεί, αλλά και για την επόμενη μέρα. Χωρίς ηλεκτροδότηση είναι περιοχές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα.

Υπάρχουν ανάγκες σε πόσιμο νερό, φάρμακα και φαγητό.

Από τον Δήμο Μουζακίου, όπως ανακοινώθηκε, άρχισε η διανομή εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων στους κατοίκους του Μουζακίου και των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του κυκλώνα «Daniel». Ως Κέντρο Διανομής για όλους τους δημότες ορίστηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου.

Επιπλέον, κλιμάκια στελεχών της Δημοτικής Διοίκησης και υπαλλήλων, μεταβαίνουν σε αποκλεισμένα χωριά από κατολισθήσεις και ζημιές σε υποδομές για να διανείμουν και εκεί νερά, τρόφιμα και φάρμακα που έχουν ανάγκη ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι τόσο η διανομή στο Κλειστό, όσο και οι επισκέψεις τροφοδοσίας στις πληγείσες Τοπικές Κοινότητες θα συνεχιστούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στους αποκλεισμένους σήμερα οικισμούς και κατοικίες. Επίσης, από τον ίδιο δήμο γίνεται γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας του Μουζακίου διατίθενται για τη φιλοξενία πλημμυροπαθών.

Δραματική η κατάσταση και στα Τρίκαλα 

Ανάλογη είναι και η εικόνα σε δημοτικά διαμερίσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών. Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο δήμος Φαρκαδόνας όπου γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών σε διάφορες περιοχές.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο χωριό Πηνειάδα του δήμου όπου το νερό έχει σκεπάσει το χωριό, όπως και το χωριό Κεραμίδι. Σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων χωριά βυθίστηκαν κάτω από το νερό.

Στα Μεγάλα Καλύβια και την Αγία Κυριακή, χωριά κοντά στην πόλη των Τρικάλων, η κατάσταση είναι δραματική, όπως και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τον Πηνειό ποταμό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvdplg4ganrd)

Οι καταπτώσεις και οι κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο είναι συνεχείς και μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις όπου απαιτείται. Γέφυρες έχουν γκρεμιστεί, δρόμοι δεν είναι σε κυκλοφορία.

Ο δήμος Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων, με σχετική ανακοίνωση κάνει γνωστό, πως όσοι έχουν ανάγκη φαρμακευτικής περίθαλψης και ιδιαίτερα οι κάτοικοι από τα χωριά του ορεινού όγκου, να απευθύνονται στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητάς τους. Εκεί θα δηλώνουν τα φάρμακα που χρειάζονται με την αναγραφή του ΑΜΚΑ και ο Δήμος Πύλης θα αναλάβει την προμήθεια και αποστολή προς τους πολίτες γρήγορα. Επιπρόσθετα μπορούν να απευθύνονται και στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» για να δηλώνουν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες.

Επίσης, στο τηλέφωνο 2434350100 μπορούν να εξυπηρετηθούν συνδημότες που έχουν ανάγκη προμήθειας τροφής.

Τέλος, ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήματος για καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία Daniel. Η διαδικασία έχει δύο στάδια: 1) Υποβολή αιτήματος, 2) Επίσκεψη κλιμακίου μηχανικών Δήμου Τρικκαίων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ