- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επτά απόπειρες εμπρησμού στην Πάρνηθα μέσα σε δύο ώρες - Στη βόρεια πλευρά του βουνού
Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται ακόμα με τη φωτιά στην Πάρνηθα, το πρωί της Πέμπτης καταγράφηκαν επτά απόπειρες εμπρησμού στην ίδια περιοχή.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μέσα σε μόλις δύο ώρες, και συγκεκριμένα από τις 09:00 έως τις 11:00 π.μ., υπήρξαν επτά απόπειρες εμπρησμού στη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, προς τον Αυλώνα.
Παράλληλα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να σβήσουν μικρές εστίες φωτιάς, με στόχο την κατάσβεσή της. Το πρωί της Πέμπτης οι φλόγες κατέβηκαν σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από τη λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ.
Πώς δημιουργήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» σε χαράδρα και προκάλεσε αναζωπύρωση
Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα, τα ξημερώματα της Πέμπτης συνέβη μεγάλη αναζωπύρωση στο σημείο. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση.
Αυτή την ώρα, το κύριο μέτωπο εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Να σημειωθεί δε πως στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν.
Αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυρσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, εξήγησε πως παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή σημειώνοντας ότι συνέβη «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν. Μία «έκρηξη» που σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03:20, ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος.
Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας»
Για το «φαινόμενο της καμινάδας» είχε μιλήσει ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, προ ημερών εξηγώντας τι συνέβη με τις φωτιές στη Χαβάη:
«Είναι αυτό που διαμορφώνει το ηφαιστειακό έδαφος. Δηλαδή οι αλλεπάλληλες ροές λάβας οι οποίες δημιουργούν χαραδρώσεις. Όταν μπει η φωτιά μέσα σε αυτή τη χαράδρα ουσιαστικά αναπτύσσεται, αυτό το φαινόμενο δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας, γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή και αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα».
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα (24.8) σε Αττική και Στερεά Ελλάδα
Πολύ υψηλός είναι και για σήμερα Πέμπτη (24.8) ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε δύο Περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε:
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Αττικής
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια ημέρα θα γίνουν τα τελευταία μαθήματα
Οδηγίες και προθεσμία εγγραφών 2026-2027
Ισόβια και 2 έτη χωρίς ελαφρυντικά στον 22χρονο - Ποινή 30 μηνών στον εξάδελφο
Τι καιρό θα κάνει μέχρι το Σάββατο
Εκδικάζεται η υπόθεση της 23χρονης συνεπιβάτιδας για το τροχαίο του Νοεμβρίου 2022
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τον βρήκε ο αδελφός του που τον αναζητούσε
Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και ΕΜΥ
Μια συλλογή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Ιακωβίδη, Dali, Μόραλη, Κεσσανλή, Γαϊτη
Αστυνομική έρευνα σε σπίτι 50χρονου αποκάλυψε 10 τμήματα ενάλιων αμφορέων από τρεις ιστορικές περιόδους
Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα - Πρόγνωση Κολυδά για διπλή διαταραχή προ των πυλών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε «ψευδή και ανυπόστατα στοιχεία» αναφέρεται ο Γιάννης Παναγόπουλος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.