Ελλαδα

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΥΠ για τις φωτιές - Τι ψάχνουν οι Αρχές

Εντατικοί έλεγχοι στα τελωνεία και τα συνοριακά περάσματα

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στον Έβρο:Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τους πληγέντες
© EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΥΠ για τις πυρκαγιές - Τι ψάχνουν οι Αρχές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των στελεχών της ΕΥΠ τόσο στον Έβρο, όσο και στην Αττική, ώστε να διαπιστωθεί πως ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους 19 απανθρακωμένους μετανάστες και δεκάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Η εντολή εμπλοκής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήρθε την Κυριακή, όταν διαπιστώθηκε πως λίγες ώρες νωρίτερα ξέσπασαν 12 παράλληλες πυρκαγιές στον Έβρο. Είναι στατιστικά αδύνατο να πρόκειται για τυχαίο περιστατικό αναφέρουν αξιωματούχοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Athens Voice. «Ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για έργο εμπρηστών, ειδικά στην περίπτωση του Έβρου. Για αυτό τον λόγο κινητοποιήθηκαν κλιμάκια της ΕΥΠ στην περιοχή, καθώς πρέπει να διακριβωθεί τι συνέβη», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Εκτεταμένες έρευνες στον Έβρο

Τα κλιμάκια της ΕΥΠ, πρόκειται να εξετάσουν όλους τους μετανάστες που συνελήφθησαν στον Έβρο την τελευταία εβδομάδα. Πιστεύεται πως κάποιος που συμμετείχε σε κάποιο από αυτά τα καραβάνια, ευθύνεται για τις πυρκαγιές. Οι μετανάστες θα εξεταστούν, ενώ θα ερευνηθεί το ιστορικό τους και τα κινητά τους τηλέφωνα. Μάλιστα, αναμένεται να ζητηθεί η άρση απορρήτου της τηλεφωνίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ύποπτες επικοινωνίες, ανταλλαγές μηνυμάτων ή άλλα στοιχεία που θα βοηθήσουν στις έρευνες.

Προς το παρόν, οι αστυνομικοί της ΕΥΠ, δεν αποκλείουν σε καμία περίπτωση οι πυρκαγιές του Έβρου, που τώρα απειλούν την όμορφη περιοχή των Σαπών, να είναι έργο ξένων πρακτόρων, Τουρκικής ή άλλης καταγωγής. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αυτά τα ευρήματα που να στηρίζουν αυτή την εκτίμηση, πλην όμως οι έρευνες των αστυνομικών είναι ακόμη στην αρχή τους.

Το καραβάνι των 18 καμένων ανδρών, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών στον Άβαντα αλλά και του ενός απανθρακωμένου μετανάστη που βρέθηκε μια ημέρα νωρίτερα στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς, είναι σημεία εκκίνησης των ερευνών. Αστυνομικοί, μαζί με στελέχη της ΕΥΠ και πυροσβέστες, θα βρεθούν στα σημεία όπου ξέσπασαν οι πυρκαγιές προκειμένου να ερευνήσουν και να εντοπίσουν οτιδήποτε φανεί ύποπτο. Θέλουν να διαπιστώσουν τον τρόπο που ξεκίνησαν οι 12 παράλληλες πυρκαγιές.

Εντατικοί έλεγχοι στα τελωνεία και τα συνοριακά περάσματα

Κάμερες, δορυφορικά πλάνα και οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη των ενόχων, θα βρεθεί στην διάθεση των αστυνομικών της ΕΥΠ. Κλιμάκια έχουν αναλάβει να πάνε σε περιοχές κοντά στα σημεία που ξέσπασαν οι φωτιές προκειμένου να επικοινωνήσουν με κατοίκους για το εάν είδαν ύποπτες κινήσεις, κάτι ασυνήθιστο, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο στις έρευνες.

Εντολή επίσης έχει δοθεί στον εξονυχιστικό έλεγχο όσων βγαίνουν από την χώρα στα συνοριακά φυλάκια με την Τουρκία, την Βουλγαρία και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σε περίπτωση που πρόκειται για πράκτορες, αυτοί λογικά, εκτιμούν οι αστυνομικοί, θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν με «νόμιμο» τρόπο τα σύνορα. Ο έλεγχος όσων εξέρχονται της Ελληνικής επικράτειας θα είναι ενδελεχής, σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Αυξημένα όμως είναι τα μέτρα ασφαλείας και κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Οι περιπολίες αυξήθηκαν στον ποταμό Έβρο, από συνοριοφύλακες και στρατιώτες, τόσο για καραβάνια που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή του νότιου Έβρου από τις πυρκαγιές, όσο και ενδεχομένως για κάποιους που θέλουν να επιστρέψουν στο Τουρκικό έδαφος. Αυτά τα πρόσωπα, εάν επιχειρήσουν να περάσουν την Ελληνική πλευρά για να γυρίσουν στη χώρα τους, πρέπει οπωσδήποτε να εντοπιστούν, είναι η εντολή που έχει δοθεί στους συνοριοφύλακες.

Για τις Ελληνικές αρχές, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού του Έβρου. Το ζήτημα είναι, να εντοπιστούν οι δράστες, επισημαίνουν αξιωματούχοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ