Ελλαδα

Κλιμακώνεται η σύγκρουση για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Μήνυση και βολές μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Φάρμακο: Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις στην αγορά - Οι δηλώσεις, οι «βολές» και η μήνυση

«Φωτιά» πήρε ο δημόσιος διάλογος σχετικά με την επάρκεια των φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, μετά την κίνηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), ο πρόεδρος του οποίου, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολου Βαλτά.

Η μήνυση του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων

Συγκεκριμένα, ο ΠΣΦ ενημέρωσε χθες σχετικά, με την εξής ανακοίνωσή του: «Σας ενημερώνουμε ότι ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης υπέβαλε σήμερα [σ.σ. την Πέμπτη 3/8] μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά και έχουν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες αναφορικά με τις τελευταίες δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο δηλώσεις του.

»Όταν αντί να αντιμάχονται με επιχειρήματα σε θεσμικό επίπεδο, επιλέγουν να πλήττουν την προσωπική τιμή, αξιοπρέπεια και υπόληψη των θεσμικών μας προσώπων δημιουργώντας κίβδηλη εικόνα για αυτά και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια εικόνα τους για ιδιοτελείς σκοπούς, τότε τον πρώτο λόγο θα τον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη».

Οι βολές από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ ανήρτησε προχθές, μεταξύ άλλων, τα εξής στο facebook:

«Δεν εκπλησόμεθα από το δημοσίευμα της Απογευματινής, όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων με κυνικότατο τρόπο ομολογεί, ότι η επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι η εξαγωγή φαρμάκων και όχι η εξασφάλιση την εγχώριας αγοράς με ικανές ποσότητες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών.

»Δηλώνει δε ευθαρσώς, ότι εξάγονται τεράστιες ποσότητες φαρμάκων από ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φαρμακαποθηκών, ώστε να εξασφαλιστούν οι τεράστιες ποσότητες όπως απαιτούν "οι ανοικτές πόρτες των μεγάλων οίκων του εξωτερικού" και να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του Έλληνα ασθενή, ο οποίος με αυτήν την πρακτική μένει χωρίς φάρμακα. 

»Αποδέχεται επί τους ουσίας, ότι λειτουργεί με γνώμονα μόνο το κέρδος καθόσον όπως αποδεικνύεται από τις λίστες που διακινούνται μεταξύ των φαρμακαποθηκών, αυτό είναι πολλαπλάσιο, μέχρι και 300%, σε σχέση με την κερδοφορία που θα είχαν διαθέτοντας τα φάρμακα αυτά στην εγχώρια αγορά. 

»Τελικά σε ποια κοινωνία ζούμε; Με ασύδοτο και χωρίς μέτρο επιχειρείν ή σε μια κοινωνία όπου θα πρέπει όσοι μετέχουμε στην εφοδιαστική αλυσίδα να εξασφαλίσουμε τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών και μετά να σκεφτούμε όλα τα υπόλοιπα».

Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 277 φάρμακα

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη, διευρυμένη απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών για 277 φαρμακευτικά σκευάσματα από τη χώρα μας περιλαμβάνονται σκευάσματα για σχεδόν όλες τις παθήσεις: Ευρείας χρήσης αντιβιοτικά, φάρμακα για το αναπνευστικό, καρδιολογικά, ψυχιατρικά, νευρολογικά, γυναικολογικά, ηπαρίνες, ανοσοσφαιρίνες, φάρμακα για την επιληψία, τη νόσο Πάρκινσον, τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, αλοιφές για την ακμή, σκευάσματα για τον πόνο, για την εξωσωματική γονιμοποίηση, οι γνωστές ενέσεις σεμαγλουτίδης για τον διαβήτη τύπου 2, ινσουλίνες, γνωστές οφθαλμικές σταγόνες, ευρείας χρήσης σκευάσματα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σημαντικές βιταμίνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, κ.ά.

Κλιμακώνεται η σύγκρουση για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά
Φωτογραφία Αρχείου © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η κόντρα για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Στη συνέχεια της ανάρτησής του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπενθυμίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις των φαρμακαποθηκαρίων:

«Υπενθυμίζουμε ακόμη μία φορά στον πρόεδρο του Συλλόγου των Φαρμακαποθηκαρίων ότι επιτέλους, σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και τα Προεδρικό Διατάγματα και συγκεκριμένα το ΠΔ 88/2004 που ρυθμίζει τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών, το οποίο προβλέπει την ευχερή διάθεση φαρμάκων προς τα φαρμακεία για την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, τηρώντας μάλιστα "αποθέματα από όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα ακόμα και αν η ζήτηση είναι χαμηλή και ακανόνιστη... συμμορφούμενη προς τούτο και με τις εκδιδόμενες για το θέμα αυτό αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας και του ΕΟΦ.

»Το απόθεμα σε φαρμακευτικά προϊόντα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή προμηθευτική ροή από το ίδιο απόθεμα και να αντιμετωπίζονται πιθανές εποχιακές ελλείψεις.

»Εξάλλου η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία η οποία είναι αυστηρότατη και να επιβάλει εκτεταμένους και ενδελεχείς ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να μην θεωρούν κάποιοι επουδενί ότι η αγορά φαρμάκου αφήνεται να αυτορυθμίζεται και ότι μπορούν να εξάγουν οτιδήποτε, σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ποσότητα!!

»Ο Υπουργός Υγείας με την απόφαση να απαγορεύσει τις εξαγωγές για επιπλέον 120 φάρμακα και παράλληλα να διατηρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών σκευάσματα της προηγούμενης λίστας, εντόπισε άμεσα ότι το μείζον ζήτημα για την ελληνική πολιτεία είναι η προσβασιμότητα στο αγαθό που λέγεται φάρμακο, πράγμα που δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, με τις ανακοινώσεις και τις θέσεις τις οποίες προβάλει».

Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων με επιστολή του προς την «Απογευματινή», εξηγούσε τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου και άφηνε αιχμές εναντίον των φαρμακοποιών: «Όταν ένα προϊόν φθάνει στη Λιανική πώληση πρέπει υποχρεωτικά να πάει στον καταναλωτή. Ιδιαίτερα όταν ένα προϊόν είναι ελλειπτικό πρέπει να πηγαίνει στον καταναλωτή με κανόνες, δηλαδή όσο χρειάζεται και όχι για αποθεματοποίηση.

»Αυτό σημαίνει ότι για να μην υπάρχουν ελλείψεις πρέπει οπωσδήποτε να σφραγιστεί διαρροή από την Λιανική πώληση γιατί όσα λίτρα νερού και εάν πέσουν σε μια δεξαμενή με χιλιάδες τρύπες (φαρμακεία) πάντα άδεια θα είναι».

Ο ΠΣΦ έχει αφήσει αιχμές και κατά του ΕΟΦ: «Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση δεν εξυπηρετεί στην ομαλοποίηση της αγοράς αλλά προκαλεί περαιτέρω προβλήματα. Ο ΕΟΦ αυτοαναιρείται και υποβαθμίζει τον κομβικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε απαγόρευση πάνω από 40 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα γενόσημων. Συνεπώς σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που ο ίδιος ο ΕΟΦ είχε εκδώσει στις 7/07/23, δεν υφίσταται έλλειψη σε αυτά τα προϊόντα.

»Ρωτάμε τι μεσολάβησε από τις 12:30 όπου αναρτήθηκε στο site η πρώτη και σχετικά ορθολογιστική απόφαση μέχρι τις 18:30 όπου αναρτήθηκε "ορθή επανακοινοποίηση", η οποία θέτει σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 280 και πλέον φαρμακευτικά προϊόντα, χωρίς καμία τεκμηρίωση της έλλειψής τους. Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή, καθώς σίγουρα δεν ωφελεί τη δημόσια υγεία. Δηλώνουμε ότι ως ΠΣΦ είμαστε ταγμένοι στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας δημόσια και με διαφάνεια και όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτοί που επιχαίρουν εδώ και δύο μέρες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ