Ελλαδα

Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο - Εκκενώνονται χωριά

Κάηκαν σπίτια στο χωριό Ασκληπιείο - Τραυματίστηκαν αστυνομικός και πυροσβέστης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά
© SOOC/Menelaos Michalatos/in.situ photos

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνονται Γεννάδι, Βάτι, Μαλώνα και Μασσάρων - Κάηκαν σπίτια στο χωριό Ασκληπιείο

Διαστάσεις παίρνει το μέτωπό της φωτιάς στη Νότια Ρόδο καθώς δύο αναζωπυρώσεις της φωτιάς έχουν ζώσει αυτή τη στιγμή τα χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα δύο μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει.

Eπιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος eπιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο, ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cua82zrgntt5)

Μάχη για να μην μπει η φωτιά σε Γεννάδι και Βάτι

Μάχη για να μη μπει η φωτιά στα χωριά Γεννάδι και Βάτι δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές, στη νότια Ρόδο.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές ενώ γίνονται και ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα. Πριν από λίγο με εντολή από το 112 αποφασίστηκε η εκκένωση και των δύο χωριών.

Μάχη συνεχίζει να δίνεται και στο Ασκληπειό όπου έχουν καεί σπίτια.

Μήνυμα 112 για εκκενώσεις

Την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Γεννάδι και Βατί στη Ρόδο. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Τραυματίστηκαν αστυνομικός και πυροσβέστης

Ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, καθλως τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην εκκένωση περιοχών, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχες με τη φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ώρα που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του στο Γεννάδι Ρόδου, έπεσε πάνω σε καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ, το οποίο είχε καταπέσει.

Ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα στη διάρκεια της κατάσβεσης.

Και οι δύο δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν μείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

Πτήσεις από ξένες εταιρείες

Η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Jet2 ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τέσσερις επιπλέον πτήσεις άποψε το βράδυ για να μεταφέρει περισσότερους πελάτες της πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο.

Η εταιρεία ανέφερε οι πτήσεις επαναπατρισμού ταξιδιωτών στα αεροδρόμια Μάντσεστερ, Λιντς Μπράντφορντ και Μπέρμιγχαμ θα μεταφέρουν περίπου 800 άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ξενοδοχεία τους λόγω των πυρκαγιών. Πρόσθεσε επίσης ότι περισσότερο προσωπικό της εταιρείας θα μεταβεί στο νησί για να βοηθήσει τους πελάτες της.

Περίπου 7.000-10.000 Βρετανοί βρίσκονται στη Ρόδο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, και όπως η Jet2, οι TUI και easyJet παρέχουν και οι δύο πρόσθετες υπηρεσίες.

Η easyJet τόνισε ότι θα έχει προγραμματίσει δύο πτήσεις επαναπατρισμού τουριστών σήμερα και μία άλλη αύριο Τρίτη, πέρα από το συνηθισμένο πρόγραμμα αναχωρήσεων της, και θα παρακολουθεί την κατάσταση αν χρειαστεί να προσθέσει περισσότερες.

Η TUI ανακοίνωσε παράλληλα ότι πραγματοποίησε τρεις πτήσεις χθες βράδυ για τον επαναπατρισμό τουριστών από τη Ρόδο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ