Ελλαδα

Μαγνήτης επενδύσεων η αγορά ακινήτων

Ποιες εταιρίες σέρνουν όμως τον χορό των deals;

Γιώργος Μιχόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 881
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
σπίτια στην Αθήνα
© unsplash/ despina galani

Επενδύσεις στα ακίνητα: ποια μεγάλα έργα δρομολογούνται και από ποιες εταιρείες

Ένας από τους τομείς που λειτουργεί ως «μαγνήτης» κεφαλαίων, παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες, είναι η αγορά ακινήτων. Αυτή είναι η αιτία για την οποία μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες επενδύουν συστηματικά στο ελληνικό real estate και αναπτύσσουν είτε από την αρχή κτίρια (greenfield projects) είτε ανακαινίζουν υφιστάμενες ιδιοκτησίες. Όχι άδικα. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 100.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας και στον Νομό Αττικής τα οποία θα ανακαινιστούν προσεχώς.

Ποια μεγάλα επενδυτικά έργα ακινήρων δρομολογούνται και από ποιες εταιρίες

Ποιοι σέρνουν όμως τον χορό των deals; H επενδυτική εταιρεία ακινήτων Prodea, της οποίας ένα από τα πιο πρόσφατα εγχειρήματα περιλαμβάνει την ανακαίνιση ενός παλιού κτιρίου γραφείων στη Λεωφόρο Συγγρού 44 κοντά στην Ακρόπολη. Η εταιρεία είχε αγοράσει, προς περίπου 6 εκατ. ευρώ, το ακίνητο που έχει επιφάνεια 5.462 τ.μ. και αφότου το ανακαίνισε, μέσω επένδυσης 8 εκατ. ευρώ, προχώρησε στην ενοικίασή του στον όμιλο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών KPMG. Η Prodea διαθέτει προς υλοποίηση projects 700 εκατ. ευρώ από τα οποία έργα 470 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν βιοκλιματικές αναπτύξεις, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διαθέτουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Στα άμεσα σχέδια της Prodea βρίσκεται η αναβάθμιση δύο κτιρίων με γραφεία 15.000 τ.μ. από τα οποία το μεγαλύτερο (11.500 τ.μ.) βρίσκεται στην Καλλιθέα.

Ισχυρό επενδυτικό αποτύπωμα διαθέτει και η Dimand που έχει στραφεί και στον τομέα της κατοικίας, σχεδιάζοντας, μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, τη δημιουργία περίπου 300 διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα. Στα σχέδια, δηλαδή, της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, που συμπλήρωσε πρόσφατα δύο χρόνια στο χρηματιστηριακό ταμπλό, βρίσκεται η δημιουργία διαμερισμάτων σε τμήμα του πρώην κτιρίου του Μινιόν στην Ομόνοια και στο ακίνητο του Ιδρύματος Αβέρωφ στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Αμπελού στην Αθήνα. Όπως και σε τμήμα συγκροτήματος έξι κτιρίων 25.000 τ.μ. στο παλαιό ακίνητο της Εμπορικής Τράπεζας στις οδούς Σοφοκλέους και Αιόλου, στο ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Αυτή τη στιγμή, η Dimand διαθέτει προς υλοποίηση 23 έργα αξίας 1,16 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ολοκληρώνονται σταδιακά με χρονικό ορίζοντα το 2026. Επίσης, η εταιρεία σχεδιάζει σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων στο Δαχτυλίδι του Αμαρουσίου την ανάπτυξη, τα επόμενα δύο χρόνια, ενός νέου βιοκλιματικό κτίριο πλατινένιο. Η Dimand επενδύει και στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Βοτανικού και κυρίως στο λιγότερο αναπτυγμένο τμήμα που δεν γειτνιάζει με το Γκάζι και το Θησείο όπου και βρίσκεται το ακίνητο 50 στρεμμάτων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην Ιερά Οδό. Εκεί η εταιρεία θα αναπτύξει υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων.

Μία ακόμη επενδυτική εταιρεία ακινήτων, η Trastor, δρομολογεί νέες επενδύσεις. Ξεχωρίζουν τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίου στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 94 που μισθώνεται από την Τράπεζα Πειραιώς, και ακινήτου 14.000 τ.μ. στο Μαρούσι το οποίο ενοικιάζουν η Bayer και ο όμιλος Fourlis.

Σημαντικά κεφάλαια έχει τοποθετήσει στην ελληνική αγορά ακινήτων και το fund Brooklane του οποίου ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κτιρίου γραφείων με μικτή δομημένη επιφάνεια άνω των 50 χιλ. τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 17 στρεμμάτων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στην περιοχή Σώρος του Αμαρουσίου. Το project αυτό υλοποιεί η Brooklane μαζί με την εταιρεία ακινήτου του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ Noval Property. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ