Ελλαδα

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις κατηγορίες περί misgendering στη δολοφονία της Άννας

Αναλυτικά όσα αναφέρει η αστυνομία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγιος Παντελεήμονας: Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις κατηγορίες περί misgendering
© Facebook

Άγιος Παντελεήμονας: Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις κατηγορίες περί misgendering στη δολοφονία της 46χρονης διεμφυλικής γυναίκας

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο όπου με αφορμή τη δολοφονία της 46χρονης διεμφυλικής γυναίκας στον Άγιο Παντελεήμονα κατηγορούν την Αστυνομία για misgendering και αγνόηση της σχετικής νομοθεσίας και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις ορθές ορολογίες που αφορούν στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ΕΛΑΣ έχει αναλάβει δράσεις και προγράμματα για την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο να ενισχυθεί η ευαισθητοποίησή του σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα και την έκφραση του φύλου.

Παράλληλα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα το αστυνομικό προσωπικό να σέβεται τον αυτοπροσδιορισμό και τα προσωπικά αισθήματα των ατόμων.

Δολοφονία Άννας - Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο με αφορμή υπόθεση ανθρωποκτονίας στον Άγιο Παντελεήμονα και κάνουν λόγο για misgendering της ΕΛΑΣ, αγνόηση της σχετικής νομοθεσίας και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις ορθές ορολογίες που αφορούν στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Η Ελληνική Αστυνομία, σεβόμενη την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, έχει αναλάβει δράσεις και προγράμματα για την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο να ενισχυθεί η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα και την έκφραση του φύλου.

Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα το αστυνομικό προσωπικό να σέβεται τον αυτοπροσδιορισμό και τα προσωπικά αισθήματα των ατόμων καθώς και να χρησιμοποιεί ορθή γλώσσα αποφεύγοντας την κατάχρηση των φύλων ή την αναφορά σε άτομα με λανθασμένο τρόπο.

Στην προκειμένη περίπτωση η πρώτη ενημέρωση για το περιστατικό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ουδέποτε αναφέρθηκε σε «άνδρα» όπως εσφαλμένα περιγράφεται στα δημοσιεύματα αλλά σε "άτομο". Ειδικότερα η ενημέρωση που εκδόθηκε την 21:52 ώρα της Δευτέρας, 10 Ιουλίου 2023, ήταν η ακόλουθη:

"ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ. ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ Δ.Α.Α.".

Αυτονόητο είναι ότι ατομικές περιπτώσεις παραβίασης της ορθής γλώσσας ή της αναγνώρισης της ταυτότητας ατόμων από την Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη σοβαρότητα.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να εργάζεται με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση των διαδικασιών της, ώστε να διασφαλίζεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται με σεβασμό, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Άγιος Παντελεήμονας - Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές αναζητούν τον δράστη της δολοφονίας, αλλά και το κίνητρο. Προσπαθούν να εντοπίσουν στοιχεία που θα οδηγήσουν στη διαλεύκανση του εγκλήματος μέσα από τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες η Άννα, ενώ εξετάζονται και κάμερες ασφαλείας από διπλανά κτίρια προκειμένου να εντοπιστεί κάποια κίνηση ενώ θα κληθούν να καταθέσουν πρόσωπα από το στενό της περιβάλλον.

Το πτώμα της 46χρονης βρέθηκε μέσα σε λίμνη αίματος από τη σπιτονοικοκυρά της, η οποία θορυβήθηκε όταν το θύμα του εγκλήματος δεν απαντούσε στις κλήσεις της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ