Ελλαδα

Τέμπη: 26 μη πολιτικά πρόσωπα καλεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Επίκεντρο της έρευνας η «αμαρτωλή» σύμβαση 717

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέμπη: 26 μη πολιτικά πρόσωπα καλεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Τέμπη: 26 πρόσωπα καλεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη σύμβαση 717

H Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καλεί σε ανωμοτί κατάθεση 26 μη πολιτικά πρόσωπα αναφορικά με τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ για την σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Λίγες μόνο ημέρες από την αποστολή της δικογραφίας από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για την αμαρτωλή σύμβαση στην Βουλή, προκειμένου να κρίνει αν θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή, η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται όσον αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση οι πρώτοι σχετιζόμενοι τόσο με την σύμβαση καθεαυτή που ερευνάται, όσο και με την επί σειρά ετών μη υλοποίηση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ελληνικό γραφείο της EPPO έχουν ήδη σταλεί κλήσεις προς μέλη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Μεταφορών με ερευνώμενο αδίκημα την «ευρω-απάτη» σε βάρος των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, καθώς το έργο ήταν χρηματοδοτούμενο.

Η επίμαχη σύμβαση ήρθε στην επικαιρότητα μετά το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο η έρευνα της EPPO είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν την σύγκρουση των δύο τρένων που κόστισαν 57 ζωές, για τον έλεγχο καταγγελιών ως προς την διαχείριση των κονδυλίων της Ένωσης.

Οι κληθέντες σε ανωμοτί κατάθεση έχουν δικαίωμα να λάβουν γνώση των στοιχείων της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και με τους δικηγόρους τους να συντάξουν υπομνήματα με τις θέσεις τους. Στο τέλος της διαδικασίας των ανωμοτί καταθέσεων οι εισαγγελείς θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και θα κρίνουν και ποια θα είναι περαιτέρω ποινική πορεία της υπόθεσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ