Ελλαδα

Εξαντλημένοι και φοβισμένοι οι επιζώντες του ναυαγίου στην Πύλο ψάχνουν τους δικούς τους

Η μαρτυρία των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τη δομή της Μαλακάσας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξαντλημένοι και φοβισμένοι οι επιζώντες του ναυαγίου στην Πύλο ψάχνουν τους δικούς τους
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ναυάγιο στην Πύλο: Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση οι επιζώντες που μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας. 

Στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Μαλακάσα έχουν μεταφερθεί από το πρωί της Παρασκευής (16/6) διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας σε μια ομάδα περίπου 70 ατόμων, όλοι άντρες, ανάμεσά τους οχτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι εξηγούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιζώντες.

«Οι άνθρωποι έχουν εμφανιστεί εξαντλημένοι, φοβισμένοι, ψάχνουν τους δικούς τους. Όπως καταλαβαίνετε οι συνθήκες τις τελευταίες ημέρες ημέρες ήταν πολύ δύσκολες. Κάποιοι δεν είχαν φάει για αρκετές ημέρες, οι άνθρωποι έχουν πάρα πολλές ανάγκες κυρίως ψυχολογικής υποστήριξης».

Αυτήν την περίοδο στο ΚΥΤ Μαλακάσας δυναμικότητας 1.500 μεταναστών, φιλοξενούνται περίπου 95.

Παραμένουν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 27 διασωθέντες, οι περισσότεροι σε καλή κατάσταση, ενώ όπως τονίζει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, περισσότερο τους απασχόλησε η περίπτωση ενός 16χρονου με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά μετά τη χορήγηση θεραπείας, η κατάστασή του βελτιώνεται σταθερά.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους νοσηλευόμενους βρίσκεται και ένας από τους συλληφθέντες που φέρονται ως διακινητές των μεταναστών. Οι εννέα συλληφθέντες, όλοι αιγυπτιακής καταγωγής που επέβαιναν στο αλιευτικό, ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν την Δευτέρα (19/6). Σύμφωνα με τις καταθέσεις των διασωθέντων, το σκάφος ξεκίνησε από την Αίγυπτο, έκανε ενδιάμεση στάση στη Λιβύη για να επιβιβαστούν οι μετανάστες και συνέχισε για την Ιταλία.

Τηλεφωνικό κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων του ναυαγίου

Στο κτήριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη λεωφόρο Θηβών θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο για τον ίδιο λόγο. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το dvi@astynomia.gr, αντίστοιχα.

Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.

Η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων της εν θέματι καταστροφής, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

Τα αδέρφια από τη Συρία που επανενώθηκαν

Η ιστορία των δύο αδερφών από τη Συρία που αγκαλιάζονται μέσα από τα κάγκελα στο λιμάνι στης Καλαμάτας και δίνουν φιλί στο μέτωπο και στο μάγουλο με δάκρυα στα μάτια, έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου.

Εξαντλημένοι και φοβισμένοι οι επιζώντες του ναυαγίου στην Πύλο ψάχνουν τους δικούς τους
© YANNIS KOLESIDIS/ EPA

Τα δύο αδέρφια μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια της αποστολής του Πρακτορείου στην Καλαμάτα και είπαν ότι η οικογένειά τους είναι από το Χαλέπι της Συρίας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, λόγω της κατάστασης στη χώρα τους, αναγκάστηκαν να φύγουν και να σκορπιστούν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρώτος αδερφός ζει στη Γερμανία και εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ο Φάρντι, που είναι ο δεύτερος αδερφός, ζει στην Ολλανδία και δουλεύει σε ένα εστιατόριο ενώ ο 18χρονος Μοχάμεντ θα έφευγε τελευταίος από τη Συρία με προορισμό την Ιταλία. Είτε για να βρει δουλειά εκεί είτε μήπως καταφέρει να επανενωθεί με ένα από τα άλλα δύο αδέρφια του. Τελικά και τα τρία αδέρφια κατάφεραν να συναντηθούν στην Ελλάδα, ανάμεσα από τα κιγκλιδώματα που τους χώριζαν και, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο μεγαλύτεροι, θα φύγουν για τη Μαλακάσα ώστε να δουν τον αδερφό τους, να δουν αν είναι καλά και να μάθουν ποια θα είναι η τύχη του από δω και πέρα.

Οι αναζητήσεις, ωστόσο, συγγενών μεταναστών που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, το γραφείο τής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από συγγενείς που ψάχνουν τους δικούς τους και γνώριζαν ότι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σκάφος. Οι περισσότεροι που τηλεφωνούν σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο ζουν στη Γερμανία και ζητούν εναγωνίως πληροφορίες.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το ναυάγιο στην Πύλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ