Ελλαδα

Πανελλήνιες 2023: Απαιτητική η μετάφραση στα Αρχαία, πιο εύκολα από τα περσινά τα θέματα στα Μαθηματικά

Αναμενόμενα τα θέματα στη Βιολογία - Οι εκτιμήσεις του ΟΕΦΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανελλήνιες 2023: Οι εκτιμήσεις του ΟΕΦΕ για τη δυσκολία σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία των ΓΕΛ

Οι Πανελλήνιες 2023 συνεχίστηκαν σήμερα Τρίτη (6.6) με τους υποψηφίους να δίνουν τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, των Μαθηματικών και της Βιολογίας. Ο ΟΕΦΕ κάνει την εκτίμησή του για τις δυσκολίες στα θέματα που «έπεσαν» φέτος στους υποψηφίους των ΓΕΛ.

Σύμφωνα με τον ΟΕΦΕ στα Αρχαία Ελληνικά, «η ερώτηση κατανόησης κρίνεται σχετικά απλή όπως και οι απαντήσεις της εισαγωγής και της λεξιλογικής παρατήρησης θα θεωρηθούν εύκολες για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η ερμηνευτική ερώτηση απαιτεί σύνθεση αρκετών σχολίων από τα σχολικά εγχειρίδια. Το παράλληλο κείμενο από τον «Ανώνυμο Ιαμβλίχου» δεν αναμένεται να προβληματίσει ιδιαίτερα τους εξεταζόμενους». Στο μέρος των εξετάσεων στο Αδίδακτο Κείμενο, η μετάφραση κρίνεται απαιτητική. «Η ερώτηση κατανόησης χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες για έναν διαβασμένο μαθητή. Η γραμματική και το συντακτικό καλύπτουν μεγάλο εύρος της ύλης και δε δημιουργούν δυσκολίες σε έναν καλά προετοιμασμένο υποψήφιο». 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Στα Μαθηματικά, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΕΦΕ, τα θέματα χαρακτηρίζονται ευκολότερα από τα περσινά. «Καλύπτουν ευρύ μέρος της ύλης και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Στη Βιολογία, σύμφωνα με τον ΟΕΦΕ, τα θέματα Α και Β ήταν αναμενόμενα, ιδιαίτερα βατά και χωρίς παγίδες. Το θέμα Γ ήταν μέτριας δυσκολίας, αλλά οι μαθητές πρέπει να προσέξουν τις λεπτομέρειες. Το θέμα Δ ήταν αναμενόμενο χωρίς κάποιες ιδιαίτερες παγίδες. «Γενικότερα, τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα ανταπεξέλθουν!», σημειώνει ο ΟΕΦΕ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Πανελλήνιες 2023: Σε ποια μαθήματα εξετάζονται αύριο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Αύριο Τετάρτη 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα αρχίσουν τις εξετάσεις των μαθημάτων ειδικότητας. Πιο συγκεκριμένα, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Διαβάστε περισσότερα για τις Πανελλήνιες 2023