Ελλαδα

Ταυτοποιήθηκαν 5 άτομα για το τάγμα εφόδου κατά καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία

Φέρεται να είναι μέλη της Χρυσής Αυγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την εισβολή μελών της Χρυσής Αυγής σε έκθεση στην Καλαμαριά
Στιγμιότυπο από την εισβολή μελών της Χρυσής Αυγής σε έκθεση στην Καλαμαριά © ΕΡΤ

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκαν πέντε άτομα και αναζητούνται άλλα οκτώ για την εισβολή σε πολιτιστικό χώρο και τον προπηλακισμό του καλλιτέχνη Σεργκέι Αντρέεφσκι

Έπειτα από έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε ατόμων, τα οποία επιτέθηκαν στις 26 Απριλίου στον 63χρονο καλλιτέχνη Σεργκέι Αντρέεφσκι από τη Βόρεια Μακεδονία και στην 57χρονη σύζυγό του, σε πολιτιστικό πολυχώρο στην Καλαμαριά.

Πρόκειται για τέσσερεις ημεδαπούς άντρες ηλικίας 19, 20, 23 και 24 ετών και μία αλλοδαπή γυναίκας ηλικίας 22 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στο τάγμα εφόδου κατά του καλλιτέχνη που παρουσίαζε τα έργα του στην αίθουσα τέχνης Remezzo.

Κατά των πέντε σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη βία, έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια σε βάρος προσώπου με βάση τα χαρακτηριστικά της εθνικής καταγωγής δημόσια ή μέσω διαδικτύου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι παραπάνω δράστες, μαζί με οκτώ ακόμη συνεργούς τους, «ενεργώντας ως ομάδα με ενωμένες δυνάμεις, ψυχικό δεσμό και εθνικιστικά κίνητρα και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους πραγματοποίησαν παρέμβαση επικολλώντας έντυπο υλικό και καλώντας επιτακτικά τον καλλιτέχνη να τερματίσει τη λειτουργία της έκθεσης».

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί αρμοδίως, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων εμπλεκομένων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cs7old2m3u1d)

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή ως δράστες της ενέργειας εμφανίζονται μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως προκύπτει από σχετικό βίντεο που ανήρτησαν οι ίδιοι στο διαδίκτυο. Στο βίντεο αυτό, εμφανίζονται να υποχρεώνουν τους διοργανωτές να κατεβάσουν τα έργα και στη συνέχεια βάζουν κόκκινες κορδέλες στην είσοδο, απαγορεύοντας την πρόσβαση, ενώ σκόρπισαν φυλλάδια με εθνικιστικό περιεχόμενο.

Ο προπηλακισμός κατά του 63χρονου καλλιτέχνη είχε προκαλέσει και την παρέμβαση εισαγγελέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ