Ελλαδα

«Στους δρόμους υπήρχε μόνο στρατός και σφαίρες»: Ο Μητροπολίτης Νουβίας περιγράφει την κατάσταση στο Σουδάν

Οι δηλώσεις μετά τον απεγκλωβισμό του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στο Σουδάν
© EPA/STRINGER

Σουδάν - Μητροπολίτης Νουβίας: Η περιγραφή για την κατάσταση στους δρόμους και τον απεγκλωβισμό του από κτίριο της Μητρόπολης

Στην Ολλανδία βρίσκεται από εχθές Τετάρτη (27.4) ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας, μετά τον απεγκλωβισμό του από το Σουδάν. Σήμερα, περιέγραψε στην ΕΡΤ όσα βίωσε από την ημέρα που ξέσπασαν οι συμπλοκές, μέχρι και τη στιγμή που απεγκλωβίστηκε από το κτίριο της Μητρόπολης στο Χαρτούμ και φυγαδεύτηκε μαζί με άλλους πολίτες με τη βοήθεια ενός ανώτερου μουσουλμάνου κληρικού.

«Είμαστε ασφαλείς. Δόξα τω Θεώ το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά» δήλωσε στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης, ο οποίος αναμένει τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν είχε παραμείνει, μαζί με άλλους Χριστιανούς, εγκλωβισμένος από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι πριν από δύο ημέρες στο Χαρτούμ, επίκεντρο των συγκρούσεων, ερωτηθείς για το πώς ήταν η κατάσταση εντός του χώρου όπου είχαν καταφύγει συνολικά δεκαπέντε άτομα όλες αυτές τις ημέρες. «Προσπαθούσαμε να τους κρατάμε όσο γίνεται καλύτερα πιο ήρεμους. Δεν είχαμε πανικό».

Για την κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας του Χαρτούμ δήλωσε ότι «δεν υπήρχε τίποτα έξω στους δρόμους. Μόνο στρατός, σφαίρες και βόμβες». Όπως είπε, η κατάσταση που βίωσαν ήταν αιφνιδιαστική, παρόλο που εντάσεις στο Σουδάν υπήρχαν τα τελευταία τρία χρόνια. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες απομάκρυνσής τους και δήλωσε ότι εκτός από όλους όσοι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας στο κέντρο της πρωτεύουσας «έχουν μείνει πίσω άνθρωποι που δεν μπορεί να διαφύγουν».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cs7be1eg83r5)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ