Πολιτικη & Οικονομια

Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική Επιτροπή για το ντιμπέιτ

Πολιτική σύγκρουση για την τηλεμαχία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνικό από τηλεμαχία (ντιμπέιτ) πολιτικών αρχηγών
© SOOC/Alexandros Michailidis

Εκλογές 2023: Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική Επιτροπή για τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Συνεδριάζει σήμερα στις 10:30 η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού, για να συζητήσει τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου. Η Διακομματική Επιτροπή συγκροτήθηκε με κατεπείγουσα απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.

Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο, ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου, με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού. Θα καθοριστούν επίσης και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

Οι θέσεις των κομμάτων για το ντιμπέιτ

Το ντιμπέιτ εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ζητήσει επανειλλημμένα τηλεμαχία αποκλειστικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Aπό τη μεριά του, σε προχτεσινή συνέντευξή του στον Alpha, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ντιμπέιτ πρέπει να γίνει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς λόγω της απλής αναλογικής και του γεγονότος ότι «έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι προεδρικό». Παρ' όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχομένο για μια τηλεοπτική αντιπαράθεση του ίδιου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τις δεύτερες εκλογές της 2ης Ιουλίου, όπου θα υπάρχει και το μπόνους εδρών.

Επίσης, το Μαξίμου έχει σημειώσει ότι δεν υπάρχει λόγος για μονομαχία Μητσοτάκη - Τσίπρα, καθώς οι δύο τους μετρούν 100 ώρες συζήτησης στη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος Πόπης Τσαπανίδου, κατέθεσε τρία αιτήματα στην Διακομματική Επιτροπή:

  1. Να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
  2. Να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.
  3. Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ήδη δηλώσει θετικό ως προς «τη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ