Ελλαδα

«Από θαύμα ζούμε»: Ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας περιγράφει την επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Σουδάν

«Μας παρέλαβαν με ένα βανάκι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στο Σουδάν
© EPA/STRINGER

Σουδάν: Ο Μητροπολίτης Σάββας μιλά για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αφρικανική χώρα και την επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, τις δυσκολίες αλλά και την επιχείρηση απεγκλωβισμού του μίλησε ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας στην ΕΡΤ3 λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε του Έλληνες πολίτες στη χώρα μας.

Περιγράφοντας την επιχείρηση απεγκλωβισμού ανέφερε: «Μας ειδοποίησαν να ετοιμαστούμε γιατί φεύγουμε. Μας παρέλαβαν με ένα βανάκι. Είχαν κάνει συνεννοήσεις ο οδηγός με τον συνοδηγό να περάσουν από όλα τα σημεία που είχαν ενημερώσει ότι θα πάρουν άτομα από την ελληνική κοινότητα [...] Κάποιοι δεν μας αναγνώρισαν και χτύπησαν δύο φορές το βανάκι, αλλά ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς».

«Όσοι βρίσκονταν στα προάστια, έφταναν στο αεροδρόμιο. Εμείς που μέναμε στο κέντρο του Χαρτούμ, ήταν αδύνατο να κινηθούμε είτε πεζοί είτε με αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή που επιχειρήσαμε να πάμε στη Γαλλική πρεσβεία μας χτύπησαν. Δεν βρεθήκαμε στη μέση διασταυρούμενων πυρών, ήμασταν ο στόχος», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυσκολότερη στιγμή των τελευταίων ημερών ανέφερε: «Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, μαζευτήκαμε σε μία γωνία και είπαμε ήρθε το τέλος μας. Καλύψαμε με τα σώματά μας τα παιδιά για να σωθούν τουλάχιστον αυτά. Από θαύμα ζούμε όσοι ήμασταν στη Μητρόπολη».

«Ήταν κόλαση. Δεν μιλάμε για έναν απλό πόλεμο, αλλά για εμφύλιο σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς καμία ευαισθησία. Δεν τους ενδιαφέρουν οι άμαχοι. Κανένας. Πρώτος τους στόχος είναι τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα», σημείωσε.

Ο Μητροπολίτης Σάββας μίλησε στην ΕΡΤ3 για τον απεγκλωβισμό από το Σουδάν | 26/04/2023 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ