Ελλαδα

Ολοκληρώνονται οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας - Ταυτοποιήθηκαν 54 νεκροί

Εν αναμονή δειγμάτων DNA για τρεις σορούς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δυστύχημα στα Τέμπη
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 54 οι νεκροί που έχουν ταυτοποιηθεί - Επίλογος στις έρευνες

Ολοκληρώθηκε η εξέταση DNA όλων των δειγμάτων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. από τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών και ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί και οι 57 νεκροί, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Σώματος, Αστυνόμο Β' Κωνσταντία Δημογλίδου.

Όπως ανέφερε η κα Δημογλίδου έχουν ταυτοποιηθεί από την μέχρι στιγμής εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια 54 νεκροί.

Η έρευνα, ωστόσο, δεν έχει σταματήσει καθώς, όπως είπε η κα Δημογλίδου, αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία ομοίως θα εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

«Αναφορικά με τη διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων, η οποία συνεχίζεται, από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους, δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στην οικογένεια κάθε θύματος καθώς δεν πρόκειται για μία τυπική διαδικασία αλλά απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί», είπε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqwy3oynp6dt)

Νωρίτερα, απομακρύνθηκε από τον τόπο του δυστυχήματος το τρίτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας. Οι πυροσβέστες αναζητούν τώρα ίχνη βιολογικού υλικού, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των νεκρών.

Τα ευρήματα μεταφέρονται στα εργαστήρια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, ενώ τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας τοποθετούνται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο του ΟΣΕ, προκειμένου να ερευνηθούν από τους εμπειρογνώμονες.

Οι έρευνες στο σημείο της τραγωδίας εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

H κατάσταση των τραυματιών

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται οκτώ τραυματίες της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών, οι πέντε από αυτούς θα πάρουν σήμερα εξιτήριο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σύνολο των τραυματιών νοσηλεύονται στη χειρουργική κλινική και δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Σε ό,τι αφορά τον 22χρονο, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, νωρίς το πρωί μπήκε στο χειρουργείο. Οι πλαστικοί χειρουργοί προσπαθούν να αποκαταστήσουν κάποια σημάδια, εγκαύματα, που έχει στο πρόσωπο και στο σώμα.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου νοσηλεύονται επίσης ένας 50χρονος άνδρας και μια 54χρονη γυναίκα, στη χειρουργική κλινική με εκδορές χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Σχετικά με την 22χρονη, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παπανικολάου με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εγκαύματα, η κατάστασή της παραμένει σταθερή.

Κρίσιμη αλλά σταθερή είναι η κατάσταση του 20χρονου φοιτητή που είναι ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας, η οποία συγκρούστηκε με εμπορική το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα Τέμπη. Ο νεαρός εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κλίνη της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Λάρισας.

Σε δήλωσή του στην ATHENS VOICE, ο διευθυντής της ΜΕΘ του ιδρύματος, Απόστολος Κομνός, σημειώνει ότι «ό,τι ήταν να επιδεινωθεί, επιδεινώθηκε. Τώρα η κατάσταση της υγείας του τραυματία είναι σταθερή, αλλά παραμένει κρίσιμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 22χρονος, ο οποίος φέρει εγκαύματα (έκτασης 20% της επιφάνειας του σώματος) υπεβλήθη σήμερα σε χειρουργείο από πλαστικούς χειρουργούς και εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Συνολικά για νοσηλεία παραμένουν 38 επιβάτες, 31 σε απλές κλίνες και 7 σε ΜΕΘ.

Τριμελής Ειδική Επιτροπή διερεύνησης

Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.

Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.

Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqwyt14beo81)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ