Ελλαδα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ανενεργό το σύστημα τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ στη Λάρισα

Οι παθογένειες του σιδηροδρομικού δικτύου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεχίζεται η έρευνα στα διαλυμένα βαγόνια
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Τέμπη - Σύγκρουση τρένων: Κλειστό παραμένει το κτήριο της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα - Στους 57 οι νεκροί από το δυστύχημα και 56 οι αγνοούμενοι

Η τραγωδία στα Τέμπη έφερε στο «φως» τις παθογένειες του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών αυξάνεται, γίνονται γνωστά μια σειρά από λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο τρένων.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το κτίριο της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα είναι κλειστό, η λειτουργία του οποίου κατά πάσα πιθανότητα θα είχε αποτρέψει το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο εν λόγω κτίριο υπήρχε ένας πίνακας που κατέγραφε το πού και το πώς κινούνταν τα τρένα. «Εάν το σύστημα λειτουργούσε στη συγκεκριμένη διαδρομή - πιθανότατα - δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα», αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσο λειτουργούσε το Τμήμα Τηλεδιοίκησης στον ΟΣΕ Λάρισας οι υπάλληλοι είχαν την ψηφιακή απεικόνιση της κίνησης των αμαξοστοιχιών και της λειτουργίας του συρμού σε οθόνες. Κάτι τέτοιο φυσικά προσέφερε μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ενώ το σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας έχει απενεργοποιηθεί, λειτουργεί το αντίστοιχο σύστημα στη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Τιθορέας - Δομοκού. Μάλιστα, ένα ακόμη κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης καλύπτει τη διαδρομή από το Πλατύ Ημαθίας έως τον Προμαχώνα.

Το μόνο τμήμα που έχει μείνει εκτός τηλεδιοίκησης αφορά το τμήμα μεταξύ Οινόης και Τιθορέας και το τμήμα από τη Λάρισα έως το Πλατύ Ημαθίας, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvxksyj6avl)

Τέμπη: 57 νεκροί και 56 αγνοούμενοι – Επίσημη ενημέρωση

Σε 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική, όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος β’, Κωνσταντία Δημογλίδου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κα Δημογλίδου, 48 άτομα παραμένουν για νοσηλεία. Οι αγνοούμενοι είναι 56, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Όπως αναφέρθηκε, οι διασώστες επιχειρούν κάτω από δύσκολες, καθώς τμήματα του τρένου έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες.

Την ίδια ώρα, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 9 ταυτοποιήσεις μέσω DNA, όπως έχει ανακοινώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα χρειαστούν δύο με τρεις ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς η εξέταση των δειγμάτων χρειάζεται χρόνο. Σημειώνεται πως έχουν ληφθεί δείγματα τόσο από σορούς όσο και από ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν διάσπαρτα στα βαγόνια και την γύρω περιοχή.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια από τα θύματα να μην μπορέσουν να αναγνωριστούν. Είναι ενδεικτικό ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στα βαγόνια που πήραν φωτιά μετά τη μετωπική σύγκρουση των τρένων ξεπέρασαν τους 1.000 βαθμούς, την ώρα - που όπως επισημαίνει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων- κατά την αποτέφρωση η θερμοκρασία ανεβαίνει μέχρι και τους 800 βαθμούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ